Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony wielosezonowe - czy warto i jakie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Haha tu faktycznie juz zupelne pomieszanie z poplataniem jakis nonsensowny zlepek firm i modeli z kompletnie roznych polek i klas...

Co do tej UK kwalifikacji tez mialbym watpliwosci ze np. Hankook jest premium, albo tez jak ze juz jest to czemu Kumho nie jest - bo w Korei i czesci motosportu (drift) to potega... Z kolei Bridgestone to dla mnie premium "z zasiedzenia" bo dzisiaj generalnie robi opony raczej na poziomie sredniej polki - dawno juz nie widzialem opony tej firmy na zadnym podium (nie licze podium dla A005... bez testu zimowego dla opony calorocznej) czy polecanej przez powazniejsze grona motoryzacyjne - szkoda, czasy modeli jak Potenza Re050A z FN2 jakby minely

Natomiast Pirelli, Michelin, Goodyear, Dunlop (chociaz dzisiaj to juz marka Goodyear'a...), Continental to rdzen klasy premium od lat. W prawie kazdej klasie ich opony stoja na podium i nie bez powodu. Lata doswiadczen w motosporcie jak F1 czy Le Mans i spora kasa na development (tak tak, nie tylko na reklame) robi swoje. Oczywiscie, nie zawsze sa bezwzglednie najlepsze ale jak to sie mawia "you can't go wrong with these".
    Last edited by Alix; 28-01-2020, 06:30.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Nie będą nam mówić w innych językach co jest Premium
      Są modele opon premium które wypadają gorzej od klasy średniej.
      Najlepsza firma potrafi wymyślić rozwiazanie typu ślepy zaułek.
      W każdym raziem mam do zaoferowania opony marki Premium..
      Last edited by tabazagt; 28-01-2020, 21:19.

Comment

• Zgadza sie, dobre A propos krajowych rzeczy to zamawiam wlasnie opony Goodyear'a do Jaguara, ciekawe czy tez bedą made in Poland z fabryki Dębicy jak poprzednie ktore zamawialem Trzeba wspierac swoich
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Kupiłem właśnie goodyear eagle sport do Hondy produkowane w Dębicy.
          Wyważyły się normalnie, autko fajnie się prowadzi przy obecnie panujących warunkach pogodowych.
          Śniegu jeszcze nie widziały budowa bieżnika ukierunkowana na lato.

Comment

• A oto opona prawdziwie wszechstronna...

Gdzie taką kupić???
            . .

Comment

• Prawdopodobnie będę kupował całoroczne do auta, którym na co dzień jeździ moja żona, ale którym też jeździmy na wakacje i ferie (przebiegi roczne ok. 10.000 km). Brać Vredestein Quatrac 5 czy Nokian Weatherproof? A może jednak zostawić stockowe letnie i dokupić zimówki? Styl jazdy raczej emerycki
              W kapitaliźmie wszyscy gotowi są zawsze na najgorsze, u nas na najlepsze.
              Aerodeck
              Civic 4D
              Accord Aerodeck

Comment

• Zamieszczone przez molibden Zobacz posta
                Prawdopodobnie będę kupował całoroczne do auta, którym na co dzień jeździ moja żona, ale którym też jeździmy na wakacje i ferie (przebiegi roczne ok. 10.000 km). Brać Vredestein Quatrac 5 czy Nokian Weatherproof? A może jednak zostawić stockowe letnie i dokupić zimówki? Styl jazdy raczej emerycki
                Vredestein ma niższe opory toczenia , i wydłużona żywot iść dzięki unikatowej mieszance
                Jeździłem i insignią 245 45 r18 i sprawiły się super latem w Chorwacji, zima w Zakopanem i Słowacji wielokrotnie , a co miesiąc wyjazd i zjazd do pracy w DE autostrada 170-200 km h przelotowo idą jak po sznurku , znika szarpanie kierownica w koleinach.
                Obecnie da już Vredestein Quartac PRO - tylko sprawdź dostępne rozmiary.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Cześć
                  Może mi pomożecie? Wiadomo, dopiero początek zimy, ale ja już za wczasu lubię mieć wszystko ogarnięte i powoli zaczynam się rozglądać za oponami uniwersalnymi, bo letnie już do niczego się nie nadają. Jak wspomniałem, myślę nad wielosezonówkami, letnie do tej pory miałem 17 205 45, ze Śląska jestem więc zimy raczej średnie, lubię przycisnać więc zależy mi na dobrym trzymaniu i przede wszystkim ciszy, bo po zmianie na letnie czuję dużą ulgę dla swoich uszu. Możecie coś doradzić z własnego doświadczenia?

Comment

• Do żony wozidła kupiłem niedawno coś takiego:
                    VREDESTEIN Quatrac 195/45R16 84V XL
                    Komplet wyszedł mi 1.5 tyś.
                    Póki co jestem bardzo zadowolony. Nawet żona odczuła różnice że jakoś lepiej się prowadzi...
                    Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                    Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

• Zamieszczone przez hondtom9 Zobacz posta
                      Do żony wozidła kupiłem niedawno coś takiego:
                      VREDESTEIN Quatrac 195/45R16 84V XL
                      Komplet wyszedł mi 1.5 tyś.
                      Póki co jestem bardzo zadowolony. Nawet żona odczuła różnice że jakoś lepiej się prowadzi...
                      Dziękuję. A jak z głośnością względem zimówek i letnich, jak wygląda Twoje porównanie?

Comment

• Zamieszczone przez kuku Zobacz posta
                        Możecie coś doradzić z własnego doświadczenia?
                        Polecam przeczytać cały wątek. Masz w nim podanych wiele przykładów wraz z plusami i minusami.
                        LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                        sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

• Zamieszczone przez majkel79 Zobacz posta
                          Polecam przeczytać cały wątek. Masz w nim podanych wiele przykładów wraz z plusami i minusami.
                          Jasne, tak na szybko go już ogarnąłem i mam już coś na oku, biorę poważnie pod uwagę Michelin Cross Climate.

Comment

• Zamieszczone przez kuku Zobacz posta
                            biorę poważnie pod uwagę Michelin Cross Climate.
                            Kupiłem miesiąc temu , śniegu nie widziały ale po deszczu jeździły , jestem zadowolony. Też się zastanawiałem po miesiącu szukania i w końcu się zdecydowałem na crossy. Jak na razie jestem zadowolony [emoji16]

Comment

• Akurat w moim rozmiarze nie było "michałkow", ale też brałbym je pod uwagę...Co do Vredesteinów są w miarę ciche (70db), zapewniają pewne prowadzenie i w porównaniu do kilkuletnich opon letnich ktore byly wczesniej na aucie, komfort jazdy jest zdecydowanie lepszy. Do śmigania po wawie spokojnie mi / żonie wystarczą.
                              Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                              Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

• Cześć i czołem,

Powiem szczerze byłem bardzo sceptycznie nastawiony do opon wielosezonowych dopóki nie kupiłem takich, które naprawdę dawały radę w zimowych warunkach (Nokian WR G4). Niestety nie ma ich w sprzedaży w Polsce. Szukam czegoś teraz do żony civica i zależy mi na oponie która najlepiej spisze się w warunkach zimowych (żona jeździ raczej spokojnie więc doszedłem do wniosku że pływanie w wysokich temp, szybsze ścieranie czy tego typu rzeczy które pojawiają się w lecie przy oponach wielosezonowych nie mają aż takiego znaczenia przy wyborze opony) a najwazniejszym kryterium jest żeby opona w miarę dawała radę w zimie. Z tego co przejrzałem poprzednie strony powinienem wybrać coś z trójki Good Year Vector 4seasons, Vredestein Quatrac, Nokian Weatherproof. Czy ktoś kto ma większe rozeznanie w tym temacie może potwierdzić moje przypuszczenia? Rozmiar to 205/55/16, cena nie ma aż takiego znaczenia..

Comment

Working...
                                X