Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony wielosezonowe - czy warto i jakie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    moja żona porusza sie w zimę wyłącznie w mieście i śniegu jej zimówki to może widziały 2 razy po 15 min przez 4 lata
    U mnie dokładnie tak samo... Dlatego następne u Niej będą wielosezony

A że My, a przede wszystkim nasi decydenci są głupsi od sąsiadów z południa... nic dziwnego i to od lat. Pepiki niby nie przebojowy naród, ale są w życiowych kwestiach "simply clever" - tak jak ich Skody
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Niedługo bo chyba już 1 maja pojawią się na rynku nowe opony Michelin CrossClimate, ciekawe czy będą rzeczywiście tak rewelacyjne jak o nich piszą w gazetach? Jako że w następnym aucie raczej przesiądę się na wielosezonówki może sprawdzę właśnie te.

Comment

1 maja premiera tych nowych Michelin.
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Mam do was pytanie. Takie oponki to naprawdę coś działają ? Pytam ponieważ zawsze był na naty z takimi wielo sezonówkami. To ma wogóle jakiś sens ?

Comment

Zamieszczone przez Darinuio Zobacz posta
            Takie oponki to naprawdę coś działają
            Tak, całe USA na tym jeżdżą. Tam pogoda bywa dużo bardziej ekstremalna niż w PL. Generalnie polecam przeczytać ten wątek, myślę, że znajdziesz sporo informacji.

Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
            Michelin CrossClimate
            Ech, gdyby to wypuściła inna firma... moje ostatnie doświadczenia z nią są bowiem fatalne (Primacy HP, Pilot Alpin - dramaty )
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Ja chyba tylko raz miałem Michały i nie mam zdania na temat ich wyrobów. Sądzę że konkurencja nie będzie spala i pojawią się podobne wyroby innych firm.

Comment

Panie i Panowie,

Czy warto,
                W chwili obecnej na Hani mam założone Bridgstone ER300, RF, f/-skala ,wzmacniane, generalnie dla BMW -takie kupiłem z autem) , przód juz sie prawie wytarł wiec trzeba już zmienic . Legalny limit juz blisko.
                Opony uważam za dość dobre aczkolwiek sa już twarde i dość głośne ; ścierają sie znosnie ; nie jezdzilem nimi jednak od poczatku wiec trudno mi ocenic je w 100%
                Na suchym i mokrym , nawet starte-pracuje w 100 procentach.-tzn bardzo dobrze.
                Zamierzam je zamienic na Bridgestone Turanza- Czy warto ? - Czy ktos z forumowiczow juz na nich jezdził ? Jak sie sprawują , jak ścieralność , hałas , ile sezonow można na nich pojezdzic ?
                Jak te opony wypadają w porównaniu z np:Goodyear Efficient Grip Performance albo Pirelkami P7- opinie są rózne-generalnie same pozytywy ale nikt nie pisze czy jezdził Hondą.

Pozdrawiam
                Byku

Comment

....ja na Turanzie jeździłem Toyotą, opony nie oszczędzane w zakrętach...jak mówili znajomi na zakręcie w mieście tyle na budziku co po mieście na prostej - boczki miałem przytarte, ale byłem zadowolony, łącznie z zimówkami przejeździły 5 sezonów ponad 100tys. km...po tym czasie je wyrzuciłem ponieważ uważam, że opony to podstawa bezpiecznej jazdy, więc nie będę dłużej jeździł tylko dlatego że tak wypada. Jeżeli chodzi o zachowanie na suchym i mokrym b.dobrze, ścieralność ok., hałas trudno powiedzieć bo nie mierzyłem sprzętem, a każdy ma inną wrażliwość ucha...czy bym je teraz kupił- TAK-dobry stosunek jakości do ceny...

Comment

Dzięki Mikael,

[emoji243] Man

Comment

Tak jak już wcześniej pisaliśmy pojawiły się na runku w Polsce opony Michelin CrossClimate...cena spora bo za 225/45 R17 94 W XL od 466 do 600 zł. Ciekawe co są warte?

Comment

Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
                        cena spora bo za 225/45 R17 94 W XL od 466 do 600 zł
                        to tyle co za zwykłe Alpiny płacisz, więc uważam że jak na całoroczne to cena nie jest wysoka, ale sięgając do portfela boli

Comment

Fakt,faktem nie które ceny są po zbóju. Firm oferujących dobre opony jest bardzo dużo, aczkolwiek wybierając Goodyeara,Pirreli czy Dynlopa wbieramy opony z górnej półki ,które powinny wytrzymać co nieco; choć po ostatniej rozmowie ze sprzedawcą opon na temat Goodyeara zacząłem się troche zastanawiać. Kolo twierdzi ,że tak , owszem, Efficiency Grip są dobre, ale ludziska do niego wracają z reklamacją bo te podbno bardzo sie ścierają na bokach. Od razu zaproponował mi inne . Z tąd moje pytania . Na żywotność opony wpływa wiele czynników , jednym z nich jest np. sposób jazdy . Opona nie powinna być jednak użytkowana dłużej niż 5-6 lat. Jaka była by więc najlepsza do naszych Hond ? Opona , która nie zużywa sie za szybko, jest komfortowa, wmiare tak samo cicha przez cały okres użytkowania, oszczedna na paliwie , niezadroga, dla przecietnego Kowalskiego , który robi powiedzmy 10 tyś. rocznie, jeżdżąc przy tym różnymi stylami-od eko driving po max. obroty. Itd. Czy może to być Goodyear, a może Michelin, Dunlop, Pirelli. Dopóki się tym nie interesowałem nie miałem problemu z wyborem. Jak już czlowiek razwybierze , jest inaczej.

Comment

Po zakupach, opony Goodyear, poniekąd polski produkt. Cena za 4 opony z wyważaniem i ustawieniem zbieżności 1150 zł. Jeżdzi sie naprawdę przyzwoicie, choć przy prawie całkowicie wytartych Bridgston-ach to nic nowego. Jest cicho i komfortowo. Jednym słowem dobry wybór. Troche pojeżdze to wiecej coś napisze. Pozdrawiam .

Comment

W zeszłym roku zdecydowałem się na założenie wielosezonowych opon Vredestein Quatrac 3 do auta żony i… to była bardzo dobra decyzja. Oczywiście trzeba pamiętać że to pewnego rodzaju kompromis ale tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony. Od października przejechane 12000km i zyżycie praktycznie niezauważalne. Brak konieczności pamiętania o wymianie, umawiania się itp. - bezcenny.

Istotne różnice względem letnich:
                              - są wyraźnie głośniejsze (w każdej sytuacji)

Względem zimowych:
                              - na śniegu wyraźnie gorzej przy przeciążeniach bocznych, samochód dużo szybciej wyjeżdża przodem na wolnych zakrętach jednak nadal bardzo łatwo się go kontroluje, inna liga niż letnie na śniegu
                              - na śniegu czuć mniejsze opóźnienie przy hamowaniu, wcześniej włącza się ABS

Na mokrej drodze - bez wyraźnych słabości - jak dobra letnia czy zimowa.

Reasumując: do samochodu o małej mocy i jeżdżącego głównie po mieście - nie kupię już letnich i zimówek. Do auta którym jeżdżę wszędzie (góry, dużo tras itp) zostaje przy dwóch kompletach. Z całą pewnością w przypadku tych opon nie można powiedzieć że "jak są do wszystkiego to są do niczego". Tak może powiedzieć ktoś kto nigdy nie jeździł na dobrych oponach całorocznych.

Comment

Dosyć racjonalne podejście. Dodam jeszcze od siebie, że kiedyś nie było opon zimowych i letnich i też się jeździło... Ktoś powie, że kiedyś nie było internetu, prądu itd i też się żyło. Ale technologia produkcji opon też poszła do przodu. Jeżeli ktoś jeździ głównie po odśnieżonym mieście, to wielosezonówki poradzą z tym sobie.
                                Bardziej od rodzaju opon ważny jest ich stan i umiejętność ich sprawdzenia przed sezonem czy dłuższą trasą... Tutaj jest trochę więcej info na ten temat https://www.motointegrator.pl/poradn...przed-sezonem/

Comment

Working...
                                X