Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony wielosezonowe - czy warto i jakie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja po pierwszym sezonie zimowym na Vector 4 Seasons i naprawde dobrze to działa. Sniegu w tym roku było co prawda moze z 8-10 dni ale zachowanie bardzo dobre.
    Auto zostało lekko zchipowane z 100KM na 119KM/180 NM .Nawet z ta mocą i niutkami opona radzi sobie bezproblemowo.
    Jest dość cicha. Przejechane jakieś 8 tys km i zuzycia nie widać. Zuzycie paliwa praktycznie takie samo co na letnich Pirelli.
    Opona dośc miękka z boku, więc po testach pompujemy +0,2bara do fabrycznych zaleceń.

edit: rozmiar 185/60/R15
    Last edited by Glosima; 19-06-2015, 13:12.
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Jakby kogoś interesował test opon całorocznych z września 2015
      Opony całoroczne.jpg
      1- bardzo dobry
      6- niedostateczny
      Last edited by MarcelWro; 13-11-2015, 11:59.

Comment

Temat rzeka. Ja ze swojego doświadczenia mogę napisać, że fordem fiestą van jeżdżę na całorocznych od 3 lat ( NEXEN ). Opony budżetowe ale spisują się bez zastrzeżeń. Do swojego Civica założyłem Vredestein Quatrac 5. Przejechałem na nich zaledwie 5000 km, ale jak dotąd opona naprawdę godna polecenia. Na suchym i mokrym asfalcie jest naprawdę dobrze, w upały też. Przy dynamicznej jeździe też nie ma problemu. Śnieg zna tylko z teorii więc tutaj się nie wypowiem.
        Mieszkam w mieście, jeżdżę na narty i świadomie założyłem całoroczne. Gdybym mieszkał w terenie górskim bez dwóch zdań miałbym sezonowe. Oczywiście nikogo do niczego nie namawiam. To jest tylko moja opinia. Pozdrawiam.

Comment

Panowie miał ktoś doczynienia z oponami Nexen?

Comment

W tabelce powyżej masz ocenę całorocznej opony Nexen... sam unikam niemarkowych opon i raczej staram się nie być ich testerem, po co wyważać otwarte drzwi?
            Last edited by MarcelWro; 26-07-2016, 17:47.

Comment

Ja kupiłem nowe deboce zrobiłem na nich prawie 20k km i muszę powiedzieć że na śniegu dobrze się trzymają podczas deszczu też lecz na gorącym asfalcie podczas hamowania strasznie szybko tracą trakcje

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Comment

Nigdy nie stosowałem wielosezonowych opon, bo uważam, że po to są zimówki i opony letnie, żeby je stosować dla bezpiecznej jazdy.

Comment

Andrzeju, dziękujemy za zdanie, choć dość skrajna i uogólniona opinia, a teraz zapraszamy tam gdzie każdy user tego Forum, zaczyna swoje "forumowanie": https://www.civicforum.pl/forumdispl...aw-si%C4%99%21

Comment

Wielosezonowe dobre dla kogoś kto mało jeździ. Np. mój Tato jest już na emeryturze, ma w swoim aucie wielosezonowe opony i w zupełności mu się sprawdzają przez cały rok, ale roczny przebieg jaki robi to może coś około 5tys. km
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Dla osób tak jak powiedział Grzechu może dobre rozwiązanie, ale dla pozostałych którzy robią roczne przebiegi 10kkm i więcej to już dla własnego bezpieczeństwa należy na zimę zmienić gumy bo różnica w ich działaniu jest ogromna. Mieszkam w górach i nie wyobrażam sobie zimy bez dobrej zimówki, po prostu jest to zaproszenie do problemów z tytułu znacznego pogorszenia bezpieczeństwa drogi hamowania słabej przyczepności itd.
                      Co do wielosezonówek się nie wypowiadam bo nie testowałem.
                      4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                      Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                      https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Zamieszczone przez rat4 Zobacz posta
                        Co do wielosezonówek się nie wypowiadam bo nie testowałem.
                        Wypowiem się za rok.
                        Zaszalałem kupiłem to co w linku.
                        Przekonało mnie to zdanie "poziom hałasu zewnętrznego 68 dB to w tej chwili rekordowy wynik"
                        Oraz pochwały Hołka.

Comment

My w zonowozie ujezdzamy GoodYear Vector 4Seasons Gen-2 i jak na razie na suchym i mokrym (!) naprawdę solidny kawałek gumy. Nie nadaje się do jakiejś wyjatkowo sportowej jazdy z uwagi na charakterystykę (ograniczona progresja, dość miękka ścianka boczna). Ale zapas przyczepności jest zupełnie porwownywalny do letniej i normalnie jeżdżącym nie narzuca żadnyh ograniczeń. Do tego jest bardziej komfortowa i znacznie cichsza od letnich poprzednikach.
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Opony całoroczne? - wasze opinie

Cześć Wam.

Niestety, pogoda jest coraz bardziej przypominającą tą zimową i czas pomyśleć o oponach.
                            Zimowe - po 3 sezonach poszły pod żyletki. Były do opony Sailun - takie dostałem w salonie po dokupieniu zimówek. Rozwarstwiły się od zewnątrz, ale jak się okazało, to było nic w porównaniu do tego, co było od wewnątrz.
                            Letnie - kończy się 3 sezon, Bridgestone Turanza - te standardowe z salonu.

Kwestia jest taka. Zastanawiam się czy inwestować w zimówki. Niektórzy z Was mają dłużej Turanze niż ja - jak się one sprawują?

Zastanawiam się czy nie kupić by po prostu opon całorocznych, a Turanze potem sprzedać.
                            Macie z tym jakieś doświadczenie? Warto? Ponoć te całoroczne to nie to co kiedyś i można spokojnie je kupować.

W Hondzie mam felgi 17 cali, więc rozmiar tych opon to 225/45 R17.

Comment

Jeśli nie jeździsz na narty, nie latasz po Polsce w zimę, nie wyjeżdżasz w trudne warunki zimowe, nie latasz dynamicznie w lato, robisz małe przebiegi, itp. to warto rozważyć. Wiadomo całoroczna będzie najgorzej się sprawować w skrajnych warunkach gorącego lata i trudnych warunków zimowych. Biorąc pod uwagę Katowice, no to ile czasu w zeszłym roku (ostatnie 10 lat) leżał śnieg na drodze? parę godzin? bo dni to trudno policzyć on nawet nie leżał anie jednego, co spadł a ledwo co po 2cm to zaraz piaskarki zrobiły syf. opona zimowa zimy nie widzi. Jeśli wypiszesz sobie za i przeciw to może okazać się że całoroczne mogą być optymalnym wyborem.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja osobiście polecam. Szczególnie Michelin CrossClimate.

Comment

Working...
                                X