Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gorzka rzeczywistość

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
    Za dużo wpływów z mediów które przecież też żyją z chwytliwego tytułu i bulwersującej treści..
    Tutaj pełna zgoda, ale informacji można (lub wręcz powinno się) szukać również poza mediami mainstreamowymi, dlatego absolutnie nie rozumiem, dlaczego

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
    Nie powinniśmy chyba o wszystkim wiedzieć i mieć świadomości, bo zaczynamy gonić w piętkę..
    Wzrost świadomości obywateli jest jedyną drogą do porzucenia plutokracji na rzecz prawdziwej demokracji deliberatywnej (a wcześniej jakaś rewolucja?). To jedyna słuszna, moim zdaniem, droga rozwoju społeczeństw. W przeciwnym razie grozi nam jakaś forma neofeudalizmu, którego pierwsze oznaki doskonale widać już dziś.
    Last edited by MiCyran; 22-12-2022, 18:27.

Comment

Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta
      Tutaj pełna zgoda, ale informacji można (lub wręcz powinno się) szukać również poza mediami mainstreamowymi, dlatego absolutnie nie rozumiem, dlaczego
      też się zgadzam w pełni... mamy zalew nieweryfikowanych informacji o miernej wartości - byle się klikało...
      nikt nie uczy i nie wskazuje drogi więc ciężko się dziwić ze spora większość bezmyślnie wierzy i reaguje na każdą wrzutę
      wzrost świadomości obywateli jest jedyną drogą do porzucenia plutokracji na rzecz prawdziwej demokracji deliberatywnej (a wcześniej jakaś rewolucja?). To jedyna słuszna, moim zdaniem, droga rozwoju społeczeństw. W przeciwnym razie grozi nam jakaś forma neofeudalizmu, którego pierwsze oznaki doskonale widać już dziś.
      przeczytaj to zdanie sam na spokojnie i uśmiechnij się...
      jaki rozwój, jaka rewolucja?
      W tym zdaniu użyłeś takich zwrotów i słów, które dla 90% społeczeństwa są nieznane a nawet jak cześć z nich wykaże się ciekawością i zacznie ich szukać to zrezygnuje bo nie zrozumie ich znaczenia...
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
        przeczytaj to zdanie sam na spokojnie i uśmiechnij się...
        Przeczytałem i... rzeczywiście, może trochę przesadziłem z niektórymi sformułowaniami, jednak bardziej niż o słowa, chodziło mi o treść, o przekaz. Uważasz, że się mylę?

jaki rozwój, jaka rewolucja?
        Czyli jednak czeka nas feudalizm w nowoczesnym wydaniu?
        Last edited by MiCyran; 23-12-2022, 01:17.

Comment

Przeczytałem i... rzeczywiście, może trochę przesadziłem z niektórymi sformułowaniami, jednak bardziej niż o słowa,chodziło mi o treść, o przekaz. Uważasz, że się mylę?
          Masz dużo racji i rozumiem przekaz. Ja jednak bardziej w tym skupiam się nad tym jak się zachowuje społeczeństwo - powszechny hejt i kpina, brak weryfikacji informacji, wszechobecne zobojętnienie, ślepe podążanie za tłumem oraz brak weryfikacji i świadomości własnych potrzeb w życiu to rzeczy, które mocno uwypukliły się w ostatnich latach. Dziwne czasy - trudne i wręcz brutalne. Takimi ludźmi łatwo sterować stosując zarzadzanie przez konflikt i napuszczanie się wzajemnie na siebie. Codzienność jakoś mniej mi się podoba - ludzie mało się uśmiechają do siebie.

Czyli jednak czeka nas feudalizm w nowoczesnym wydaniu?
          Zobaczymy... albo... nie zdążymy ja już mam trochę lat więc część może mnie ominąć
          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Ja jednak bardziej w tym skupiam się nad tym jak się zachowuje społeczeństwo - powszechny hejt i kpina, brak weryfikacji informacji, wszechobecne zobojętnienie, ślepe podążanie za tłumem oraz brak weryfikacji i świadomości własnych potrzeb w życiu to rzeczy, które mocno uwypukliły się w ostatnich latach. Dziwne czasy - trudne i wręcz brutalne. Takimi ludźmi łatwo sterować stosując zarzadzanie przez konflikt i napuszczanie się wzajemnie na siebie.
            Tak działa zarówno każda sieć informacyjna (w szczególności Internet), jak i nasz mózg - popularne linki mają ogromny potencjał, aby dalej lawinowo zwiększać swój zasięg, podobnie jak wzmacniane są wybrane, uprzednio stymulowane połączenia synaptyczne (i same sygnały) w mózgu. Doskonała synergia obu sieci powoduje, że procesy, które opisujesz zachodzą prawie niezauważalnie. Brak świadomości + iluzja, że teraz nam wszytko wolno, praktycznie pozbawia nas potrzeby buntu. I jest to wyjątkowo niebezpieczne i... perfidne.

Codzienność jakoś mniej mi się podoba - ludzie mało się uśmiechają do siebie.
            No, ale jak może być inaczej, jeśli albo ledwo wiążesz koniec z końcem, albo osiągasz jakieś minimum egzystencji i zaczynasz się "samorealizować", dajesz się ponieść fantazji "bycia kowalem swojego losu", gdzie liczysz się Ty i tylko Ty. Słyszysz to z każdej strony i zaczynasz w to wierzyć...
            Last edited by MiCyran; 23-12-2022, 14:20.

Comment

Jak myślicie ceny Paliw pójdą w górę od 01.01.23 czy NIE? Ja obstawiam tak, że cena hurtowa zostanie obniżona żeby z 23% było tyle ile jest obecnie na CPN przy 8% I wyjdzie jak to cały czas pomagaliśmy/Pomagamy UA. A najlepsze że te 23% to wymysł niestety Pis bo mogło by zostać 8% bądź nawet 5%.
              Last edited by vegol; 26-12-2022, 20:25.

Comment

Wszystkiego najlepszego w 2023! Może nie jest z nami tak zle (globalnie)

Comment

Sąd Okręgowy w Warszawie utrzymał w mocy postanowienie sądu I instancji o umorzeniu postępowania przeciwko aktorce Barbarze Kurdej-Szatan, oskarżonej o zniesławienie Straży Granicznej oraz jej funkcjonariuszy - dowiedziała się PAP. Artystka nazwała funkcjonariuszy

Można w Polsce nazwać bezkarnie funkcjonariuszy państwowych mordercami bez mózgów.

Najsztub bez prawa jazdy, badań technicznych i oc na pasach rozjeżdża 77 latkę
                  Dziennikarz Piotr Najsztub nie poniesienie żadnych poważnych konsekwencji z powodu potrącenia na pasach 77-letniej kobiety - poinformował "Super Express"

ale jak nie jesteś "nasz", to:

To nie są żadne sądy, to potomkowie ludzi przywiezionych tu na tankach sowieckich...

Comment

Jeśli Sąd tak zdecydował to pewnie analizował za i przeciw, i tak ma być. A co ,może jakiś "komitecik'polityczny" powinien to zrobić ?

Comment

• Cóż, skoro tak uważasz...
                      Jeśli nie widzisz, że właśnie teraz to jest taki właśnie "komitecik" polityczny..to cóż.
                      Najlepiej nie wypowiadać się na tematy o których się nie ma pojęcia.
                      Last edited by bravossi; 14-02-2023, 17:36.

Comment

• Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                        Jeśli Sąd tak zdecydował to pewnie analizował za i przeciw,
                        Sąd to nie ma analizować za i przeciw i wybierać swoje widzimisię tylko opierać się na faktach, analizować dowody i wydawać wyroki - zgodne z literą prawa. Interpretacja ZAWSZE powinna byc obiektywna a nie oparta na "za i przeciw". W przypadkach, które są wyżej o ile w tej sprawię mogę olać temat:
                        "Sąd Okręgowy w Warszawie utrzymał w mocy postanowienie sądu I instancji o umorzeniu postępowania przeciwko aktorce Barbarze Kurdej-Szatan, oskarżonej o zniesławienie Straży Granicznej"
                        to w tej:
                        "Jak poinformował „Super Express”, Sąd Okręgowy w Warszawie uniewinnił Najsztuba. Kobieta miała połamane żebra i kość czaski. Dziennikarz nie miał prawa jazdy, a jego samochód nie miał aktualnych badań technicznych. Kierowca był trzeźwy." + "mówił sędzia Piotr Bojarczuk, dodając, że nie doszło do odpowiedniego zabezpieczenia śladów. Nie została zabezpieczona droga hamowania. Nie zostało określone położenie ciała pokrzywdzonej względem samochodu oskarżonego, nie zostało ustalone położenie samochodu na przejściu dla pieszych"
                        Rozumiem, że nie ma pełnych dowodów (a dlaczego????) w zakresie drogi hamowania, położenia ciała. Ale DLACZEGO pomija się fakt kierowania bez uprawnień, autem, które nie jest dopuszczone do ruchu i spowodowania wypadku - tego nie trzeba interpretować - to fakty.
                        jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, w obecnych czasach warto walić w chu.... i ludzie nie mają za grosz honoru jak i refleksji. Przykłady można by mnożyć..

Lepiej sie jednak nie unosić i zachować dystans bo finalnie tylko on nas ratuje od wariactwa czy frustracji. Żyjemy w czasach gdy w cenie jest spryt, pyskowanie, nonszalancja i bezczelność. W świecie medialnym prędzej zaistniejesz robiąc głupoty po pijaku niż zbierając pieniądze na szczytny cel czy ratując życie ludzkie.... Kto ma kasę i znajomości może być bezczelny na maksa. Rozumiem, że ludziom się cos przydarza i ratują się - jeden bardziej honorowo inny mniej - takie życie. Ale normalny człowiek staje w takiej chwili i sam sobie mówi: naodpierd@lałem - trzeba się ogarnąć. Wstydzę się za to. Postaram się to zmienić - zamiast: pocałujcie mnie w dupę...
                        Last edited by Lcfr; 14-02-2023, 18:20.

Comment

• Najlepiej nie wypowiadać się na tematy o których się nie ma pojęcia

Pełna zgoda

Comment

• Sprawiedliwości nigdy nie było i nigdy nie będzie, no może czasem się zdarzy, jak nikt nigdzie nie wsadza swoich łap, tak było zawsze i zawsze będzie.. Ten co ma więcej wtyk i kasy zawsze będzie lepiej traktowany niż ten co nie ma nic... tak to działało i tak to będzie działać dalej, nikt tego nie zmieni, nawet jakby wymienić ludzi w sądach, to oni też mają swoich znajomych, swoje otoczenie, swoich ziomków itp.. ludzie się wymieni na innych, można powiedzieć nowych, ale mechanizm działania niestety i tak pozostaje ten sam... a wiecie czemu? Bo taka jest, w 99%, natura ludzka... a ten co próbuje się wyłamać z tego wszystkiego, w szybkim czasie zostaje stosownie "załatwiony". Stojąc i patrząc z boku wydaje się nam, że my byśmy postępowali inaczej.. ale tak na prawdę, rzeczywistość szybko nas by zweryfikowała niestety.. jak to się mówi, żyjesz albo nie, a większość woli żyć.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• No bez jaj, panowie...
                              Sądy są jakie są (tzw. reforma sądownictwa to bezczelne plucie w twarz obywatelom), ale działają według ram prawnych, które stanowi parlament.
                              Jeśli chcecie lepszych sądów, to przestańcie wybierać debili, cwaniaków, ignorantów i oderwanych od rzeczywistości fanatyków religijnych, tudzież ludzi, których jedyną namiętnością jest władza.
                              Tak wygląda państwo, gdzie prawo stanowią ogrodnicy, perukarze, grajkowie (z całym szacunkiem dla osób tych profesji) albo nawet trójkowi prawnicy, dodatkowo wszyscy oni gładko olewają np. opinie Biura Analiz Sejmowych czy wielu ciał doradczych. Efekty widać gdziekolwiek by nie spojrzeć. Potem płodzą takie prawo, przez które płacimy gigantyczne kary do organizacji, do której sami dobrowolnie przystąpiliśmy. My płacimy, bo przecież nie wybrańcy narodu - oni dostają nagrody, które się im po prostu należały.

Ludzie muszą zacząć patrzeć na to, co wybrańcy narodu robią, a nie na to co mówią.

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                                Najsztub bez prawa jazdy, badań technicznych i oc na pasach rozjeżdża 77 latkę
                                Wiceszef Służby Więziennej Artur Dziadosz w 2019 r. śmiertelnie potrącił na pasach kobietę. Od 3 lat prokuratura nie może zakończyć sprawy

przebijam! :P

Comment

Working...
                                X