Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej do Hondy. Ja się znam, dlatego powiem Wam że tylko ja rację mam. Hyde Park.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ......yyyy cóż dodać?.......AMEN.

...ale gdyby coś to zachęcam, bo jak nikt nic nie będzie pisał to, nuda będzie .
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Po wpisie Cojakco....cokolwiek napiszemy, to będzie jak bluźnierstwo

Comment

• ....dobra ...ja go wykasuję jak przeszkadza ... , jak można składać takie życzenia toż to sabotaż i nam całe napięcie i temperatura z tego tematu spada ....ech te święta . a tak dobrze żarło w 2 dni ponad 100 wpisów... ehhh no myślałem że chociaż dobijemy do pińcet
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Oj, musiałem napisać, bo nam się koledzy obrażali, wypisywali z forum. A to tylko miejsce do pisania. Można komuś poradzić, podzielić sie przemyśleniami i rzucić jakim wykresem lub linkiem. No ale żeby podnosić grabki z wiaderkiem pełnym piasku na innych forumowiczów... w święta??? No to napisałem... ale mogę przeprosić ;P

PS
          Na olejach się nie znam :/

Comment

• zanim Cojakco napisał życzenia to ja nawet bana odwiesiłem dla tabazagt'a. Stwierdziłem, no trzeba z tym coś zrobić bo wiecznie te same zarzuty że "cenzura" że "moderatorzy to siebie warta klika", że "kółko wzajemnej adoracji", że "wykorzystujemy swoją pozycję" itd.
            ale, kto z Was mi pomagał uzupełniać temat z linkowaniem do napisanych i powielanych już wiele razy treści? ilu takich jest lub było?
            Pytania o olej silnikowy do Hondy Civic. Kompilacja pytań o oleje

Jeśli jest coś o czym jeszcze nie napisano od 10 lat to chętnie poczytam, ale jak ktoś n'ty raz zaczyna dyskusję o oleju, "obrońcy" stawiają zarzuty o stronniczość i wyciągają nawet Regulamin forum, no to się nie dogadamy.
            Ten Temat powstał właśnie w tym celu aby powielać powielone treści i pisać, mielić w kółko, idziemy na tu na rekord, nikt nie czyta, wszyscy piszą, ja będę nawet "kopiuj - wklej" robił co jakiś czas aby podbić licznik .
            Jaja se robię, ale tak to wygląda na wielu forach... wpada ktoś "zielony" i jest głęboko przekonany że błyśnie w temacie oleju opowie i przekona innych "jak to jest naprawdę" i się zaczyna, temperatura rośnie, klimat gęstnieje, pójdzie na noże a na koniec lecą bany a połowa się wypisuje w forum ... ....

Dobra to tyle, teraz wracamy do czytania tego co pisze w IO, kto ma jakiś skan z IO? ma ktoś skan z treścią w której jest słowo "tylko" albo "wyłącznie" albo "jedyny", albo "najlepszy" albo "zalecany przez ASO" ? Poszukuję pilnie takiej instrukcji.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Mnie się bardzo ten HydePark w wątku olejowym podoba. Nareszcie można napisać cokolwiek bez obawy, że będzie odbiegać od tematu.

Comment

• A ja tam teraz zastanawiam się czy nie wrócić do 0W20, któryś kolega napisał, że ktoś tam jeździ już 300tys.km i nic mu nie bierze... tak więc to jest dobry powód dla mnie spalanie spadnie 0,5l, będę bogatszy.. silnik się nie zatrze.. same korzyści.. tak więc nie wiem czy to HTHS to taki dobry wyznacznik "ochronności oleju", bo ja zawsze na to się powołuje, jak ktoś tutaj gdzieś zaznaczył... ale w tym 0W20 to są takie różne dodatki, że one powstrzymują przycieranie się części... a to, że jest SAE 0W20, a więc do 20st.C to wcale nic nie znaczy, stowarzyszenie inżynierów sobie tak to wymyśliło i to już nie aktualne.. olej tak na prawdę, po nowemu, w naszych nowoczesnych czasach, ma SAE 0W100
                Last edited by Grzechu; 17-12-2019, 10:53.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

• Na swoim wolnossącym stosowałem 5w40 A3 i przesiadłem się na 0w40 A3. Uważam, ze dobrze zrobiłem. Niemniej korci mnie xw30 A5, bo dużo mam jazdy w mieście.

Mojej żonie do Yarisa 1,4 w benzynie leje 5w30 A5, bo ponoć tylko taki olej nie powoduje odkładania się nagaru w tym silniku. W Yarisie robię to bez żalu, bo tylko miasto, krótkie odcinki i maksymalnie 5-8tys km rocznie. A do takich warunków A5 5w30 wydaje się sensowne.

Comment

• Zamieszczone przez Cojakco Zobacz posta
                    leje 5w30 A5, bo ponoć tylko taki olej nie powoduje odkładania się nagaru w tym silniku.
                    Ciekawa sprawa z tym nagarem.. zawsze w tych niepewnych tematach jest to słowo, czy synonim -"ponoć"
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• To skomplikowana sprawa. Samochód żony z 2008 z przebiegiem niecałe 50kkm i cały czas serwisowany w ASO. Tak żona zdecydowała Dopiero teraz przekonałem ją, że można taniej... wiec musiałem zaczerpnąć wiedzy. Faktem jest, ze ten silnik ma tendencje do zarastania nagarem. Jest wiele przypadków opisywanych na forum.
                      Również z forum Yarisa przeczytałem o A5 5w30 - i to jest moim zdaniem tylko i wyłącznie przypuszczenie.

Niemniej styl jazdy żony i rekomendowany na forum olej się pokrywają, no to czemu nie spróbować. Przy tym przebiegu i tak samochód zgnije zanim silnik padnie

Comment

• Jest pare fajnych olei 0w20 / 5w20 tylko czemu w instrukcji siedzi tylko ten type 2.0 hondowski ? Nie twierdze ze jest zly, ale napewno bardzo drogi, a sa tez bardziej lepkie 20tki, ale wtedy pewnie gwarancja papa czemu nie ma dostepnej normy C5 ?

Comment

• Normy Jakościowe wprowadzane są na "zamówienie" producentów, lub w wyniku przymusu narzuconego przez EU (emisja spalin).
                          "C" to jest kolejna Specyfikacja która ogólnie mówiąc ma chronić filtry GPF/DPF i chyba najczęściej we francuskich autach generalnie grupa PSA z niej korzysta.
                          W wyniku coraz bardziej zaostrzonego rygoru emisji spalin była potrzeba specyfikacji zgodnej z obróbką spalin obejmującej nowe oleje 0W20 i 5W20 więc sobie taką zrobili i nazwali "C5" ona wymaga oleju o średniej zawartości SAPS - ma takie same wartości graniczne SAPS jak C2 i C3 - ale lepkość HTHS musi mieć między 2,6 a 2,9 mPa * s.
                          (moim zdaniem to nie nadaje się do żadnego silnika, to ma jedno zadanie jak najmniej smrodzić, to oczywiście mój bunt przeciwko temu co się wyrabia, no ale nie ma od tego odwrotu).
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• To ja troszkę z innej beczki. Są oleje np. C2/A5. Jakie macie o nich opinie. Czy ich stosowanie nie zalatwiloby choć częściowo problemu ochrony gpf i przy okazji silnika lub jak moim bolidzie silnika i gpf (w IO mam podane A5 mimo, że auto ma gpf). Jeśli w IO gen X jest napisane ACEA C to dlaczego nie lać takiego oleju? Np taki Eneos
                            ENEOS Premium Hyper S 5W30 to w pełni syntetyczny olej silnikowy stworzony z wysokiej jakości olejów bazowych i wysokowydajnych dodatków, zaprojektowany specjalnie z

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                              To ja troszkę z innej beczki. Są oleje np. C2/A5. Jakie macie o nich opinie. Czy ich stosowanie nie zalatwiloby choć częściowo problemu ochrony gpf i przy okazji silnika lub jak moim bolidzie silnika i gpf (w IO mam podane A5 mimo, że auto ma gpf). Jeśli w IO gen X jest napisane ACEA C to dlaczego nie lać takiego oleju? Np taki Eneos
                              https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...30#w1143228438
                              Tak to bylby kompromis, chyba ze ktos woli cos mniej lepkiego co szybciej posmaruje silnik zima i wczesniej bedzie mozna dac w palnik

Comment

• Bardziej mi chodzi o ACEA niż o SAE. Eneos to tylko przykład, jest kilka innych olejów A/C

Comment

Working...
                                X