Zamieszczone przez gkill
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
OILCLUB.PL forum i "takie tam" o oleju... :)
Collapse
X
-
Last edited by MiCyran; 15-03-2023, 14:41.
-
Przeczytałem ten wątek na oil.. i wiecie co mi się rzuciło w oczy ? Że nikt z owych znawców, nie wyjaśnił dlaczego gkill ma nie stosować oleju 10W40, tylko padały ciągle stwierdzenia, że to niedobry olej i nic więcej.. i mnóstwo propozycji, to 0w40, to 5w30, to 5W40, to 0w20, to C3, to A5.. to Total, to Mobil.. taka sieczka.. ale nikt konkretnie nie napisał "dlaczego" nie lać 10W40Padło hasło, że słabe bazy - to w sumie jedna jedyna konkretna odpowiedź... tylko, że jak gkill wymienia olej co 5-6tys.km to wcale ta słaba baza tutaj nie przeszkadza.. tak czy siak, czytając owy wątek, ja osobiście nic ciekawego się nie dowiedziałem... trochę słabo jak na forum olejowe.. mam wrażenie, że już u nas był w pewnym momencie bardziej drążony temat..
Comment
-
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaNie do końca, @Grzechu:
Comment
-
No tak, ale jeśli połączysz gorsze (generalnie) bazy, zwykle słabsze dodatki i niejednakową ochronę silnika w całym zakresie temperatur (dopiero po rozgrzaniu), to słabe punkty oleju 10W-40 (a tym bardziej 15W-40) stają się dobrze widoczne. Z drugiej strony, wiemy, że niski VI ma swoje zalety, ale nawet w warunkach jazdy opisanych przez @gkill, będą one miały znaczenie przy dłuższych interwałach wymian. Wysokie obroty? Kłania się krzywa Stribecka...
P.S. Sorrki za OT! Nie tego bezpośrednio dotyczy wątek...Last edited by MiCyran; 15-03-2023, 15:15.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaale jeśli połączysz gorsze (generalnie) bazy, zwykle słabsze dodatki i niejednakową ochronę silnika w całym zakresie temperatur (dopiero po rozgrzaniu), to słabe punkty oleju 10W-40 (a tym bardziej 15W-40) stają się dobrze widoczne. Z drugiej strony, wiemy, że niski VI ma swoje zalety, ale nawet w warunkach jazdy opisanych przez @gkill, będą one miały znaczenie przy dłuższych interwałach wymian. Wysokie obroty? Kłania się krzywa Stribecka...Temat olejowy to niestety taki matrix, niby się dużo wie, ale i tak nie ma się pewności.. nikt nie napisze dla gkilla, że silnik na tym słabym 10W40 wyłoży się przy 300tys.km, a na 5W30 dopiero 500tys.km...
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaczytając owy wątek, ja osobiście nic ciekawego się nie dowiedziałem... trochę słabo jak na forum olejowe.. mam wrażenie, że już u nas był w pewnym momencie bardziej drążony temat..
.
Comment
-
A ja uważam, zgodnie z tabelą doboru sae wg producenta czy to olej 0w20,0w30,5w30; olej 10w40 od -20 powinien chronić tak samo podczas rozruchu i nagrzewania. Różnica polega na tym, że auto użytkowane na krótkich odcinkach w którym zalewany będzie 10w40 z racji nie osiągania odpowiedniej temperatury nie będzie odprowadzał zanieczyszczeń(produktów spalania) ze strefy pierścieni tłokowych, doprowadzając do zapieczenia pierścieni olejowych. Przy właściwym doborze oleju silnikowego taka sytuacja nie powinna się zdarzyć.
Comment
-
@gkill, nie jestem trybologiem, ale żeby nie rozgrzewać tematu na nowo spróbuję tylko krótko wytłumaczyć moje zastrzeżenia do zwiększania lepkości oleju ponad wymagania producenta. Powolne rozprowadzanie oleju jest tylko jednym z problemów, które w dodatku pojawia się jedynie w pierwszych sekundach zimnego startu. Nie sądzę też, że słabe odprowadzanie zanieczyszczeń z pierścieni ma tu najistotniejsze znaczenie. Spójrz na dwa inne aspekty. Zbyt "gesty" olej w sytuacji dużych różnic ciśnienia po stronie ssącej i tłoczącej pompy olejowej będzie stwarzał ryzyko powstawania pęcherzyków powietrza, które podczas późniejszego ściskania gwałtownie implodują wyrywając z trących powierzchni drobiny materiału. To tzw. zniszczenia kawitacyjne. A w samych łożyskach ślizgowych przy dużej prędkości obrotowej olej może po prostu nie nadążać za ruchem kontaktujących się elementów, co wprost prowadzi do przerwania „klina” lub filmu hydrodynamicznego. To dlatego należy stosować oleje, które zaleca producent i z którymi testował silnik (w określonych warunkach).
P.S. Chcąc dać jasny obraz sytuacji dopuściłem w przedstawionym opisie kilku zbyt daleko idących uproszeń, tzn. "pożeniłem" spadek wydajności pompy i zasysanie powietrza związane z oporami tłoczenia z rzeczywistą kawitacja. Ta ostania zachodzi w sytuacji gwałtownego spadku, a następnie wzrostu ciśnienia cieczy wokół elementów szybko poruszających się (również drgających) lub opływanych z dużą prędkością przez ciecz (wirniki pomp, panewki łożysk ślizgowych, itp.) i nie mamy tam do czynienia z pęcherzykami powietrza, ale pęcherzykami wypełnionymi parami cieczy powstałymi na skutek gwałtownego spadku ciśnienia i obniżenia temperatury jej wrzenia. Jakkolwiek, oba te niekorzystne procesy (spadek wydajności pompy oraz pojawianie się pęcherzyków powietrza, jak i niszczące implozje pęcherzyków kawitacyjnych) bardzo silnie zależą od lepkości oleju.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta@gkill, nie jestem trybologiem, ale żeby nie rozgrzewać tematu na nowo spróbuję tylko krótko wytłumaczyć moje zastrzeżenia do zwiększania lepkości oleju ponad wymagania producenta. Powolne rozprowadzanie oleju jest tylko jednym z problemów, które w dodatku pojawia się jedynie w pierwszych sekundach zimnego startu. Nie sądzę też, że słabe odprowadzanie zanieczyszczeń z pierścieni ma tu najistotniejsze znaczenie. Spójrz na dwa inne aspekty. Zbyt "gesty" olej w sytuacji dużych różnic ciśnienia po stronie ssącej i toczącej pompy olejowej będzie stwarzał ryzyko powstawania pęcherzyków powietrza, które podczas późniejszego ściskania gwałtownie implodują wyrywając z trących powierzchni drobiny materiału. To tzw. zniszczenia kawitacyjne. A w samych łożyskach ślizgowych przy dużej prędkości obrotowej olej może po prostu nie nadążać za ruchem kontaktujących się elementów, co wprost prowadzi do przerwania „klina” lub filmu hydrodynamicznego. To dlatego należy stosować oleje, które zaleca producent i z którymi testował silnik (w określonych warunkach).
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaGdybym nie miał LPG to mocno zastanowiłbym się nad 5w30 A3
Zamieszczone przez gkill Zobacz postawiem, że katując silnik na 0w20 panewki nie dostają wcale mocniej niż na sae30 czy sae40.
Comment
-
Pany lać to cudo bo te etykiety teraz to masakra- zadałem pytanie o aktualne etykiety olejów shell shellowii tyle co odpowiedzieli to aby kupować u autoryzowanych przedstawicieli, przekierowali mnie na ich stronę by sobie zobaczyć jakie są etykiety i takiej nie ma....
IMG20230316145350.jpg
Comment
-
Zamieszczone przez Marek76 Zobacz postaSmA-Shell, allegro, na stronie jest inna a przysłali taką.
Comment
Comment