Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naprawa Hondy w ASO czy Innym zakładzie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Naprawa Hondy w ASO czy Innym zakładzie

Dzień dobry Panie i Panowie,
    Mam pytanie odnośnie likwidacji szkody.
    Czy lepiej naprawić na oryginalnych częściach w serwisie ASO czy też w Innym zakładzie który się tym zajmuje (części nieoryginalne tzw. zamienniki),

witamy się w dziale powitań nie w dziale technicznym, nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji.
    Last edited by rambo7; 08-01-2020, 14:21. Powód: Regulamin pkt 2

Zamieszczone przez hiduen Zobacz posta
    Dzień dobry Panie i Panowie,
    Mam pytanie odnośnie likwidacji szkody.
    Czy lepiej naprawić na oryginalnych częściach w serwisie ASO czy też w Innym zakładzie który się tym zajmuje (części nieoryginalne tzw. zamienniki),
    Mocne pytanie. A zdefiniuj co dla Ciebie oznacza "lepiej" ?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Comment

Kluczowe jest jeszcze pytanie czy naprawa będzie pokrywana z AC, czy też może z OC sprawcy. Naprawa w ASSO na fabrycznych częściach do tanich nie należy i ubezpieczyciel może wystąpić o szkodę całkowitą, jeśli koszt naprawy przekroczy jakiś (nie pamiętam jaki) procent wartości auta. Finalnie spora część ASSO nie ma własnych blacharni i lakierni, nawet jeśli dadzą fabryczne części, to i tak montaż i lakierowanie jest powierzane firmom zewnętrznym. Pytanie jak to kontrolują i czy wyższa cena jest warta zachodu.
      Pozdrawiam Czarodziej
      Mój Szogun

Comment

Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
        Kluczowe jest jeszcze pytanie czy naprawa będzie pokrywana z AC, czy też może z OC sprawcy. Naprawa w ASSO na fabrycznych częściach do tanich nie należy i ubezpieczyciel może wystąpić o szkodę całkowitą, jeśli koszt naprawy przekroczy jakiś (nie pamiętam jaki) procent wartości auta. Finalnie spora część ASSO nie ma własnych blacharni i lakierni, nawet jeśli dadzą fabryczne części, to i tak montaż i lakierowanie jest powierzane firmom zewnętrznym. Pytanie jak to kontrolują i czy wyższa cena jest warta zachodu.
        Z AC 70%
        z OC do 100% można naprawiać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Nieco inaczej, z AC to zależy od OWU.
          Natomiast z OC można nawet jeśli jest ponad 100%, kombinując coś z wymianą mało istotnych części na zamienniki czy nawet używki.

Comment

Zamieszczone przez Kaight Zobacz posta
            Nieco inaczej, z AC to zależy od OWU.
            Natomiast z OC można nawet jeśli jest ponad 100%, kombinując coś z wymianą mało istotnych części na zamienniki czy nawet używki.
            W 90% przypadków 70% z AC.

Z OC nie przekroczysz 100% wartości pojazdu bo nikt ci nie zatwierdzi kosztorysu. Nie mówimy tu o wkladaniu zamienników celem zmniejszenia kosztów naprawy tylko do jakiej wartości można naprawić.

Comment

Zamieszczone przez rysiol1 Zobacz posta
              Mocne pytanie. A zdefiniuj co dla Ciebie oznacza "lepiej" ?

Chodzi o trwałość części,
              Czytałem różne fora w których pisze się, że naprawa najlepiej na oryginalnych częściach chociaż trafiały się opinie że zamienniki są w niektórych przypadkach trwalsze.
              Ja jako przeciętny "Kowalski" chciałbym aby auto długo posłużyło po naprawach bo nie oszukujmy się Civic nie jest złym i awaryjnym samochodem.
              Dlatego decydując się na naprawę chciałbym wybrać najlepszy możliwy wybór.
              Naprawa będzie pokrywana z AC

Comment

Ale warsztaty nieautoryzowane również mogą wykonać naprawę na oryginalnych częściach. Oczywiście że oryginalne w większości przypadków będą lepsze, trwalsze niż zamienniki w szczególności blachy.

Comment

Uważam, że jeśli chodzi ob trwałość części przy naprawie, gdzie będzie użyta ich większa ilość to szedłbym drogą ASO.
                  Zamienniki raczej rzadko będą lepsze, raczej będą co najwyżej takie same, jak będą robione przez producenta oryginału pod własną marką.
                  Nawet jeśli jakaś część miałaby niby być lepsza czy taka sama, a do wymiany jest ich duża ilość to raczej ciężko będzie zapanować nad jakością całości przedsięwzięcia z różnych zamienników różnych producentów, żeby ostatecznie nie wyszło gorzej niż na oryginałach - jako całość.
                  Zaletą ASO jest też totalna bezobsługowość naprawy (przynajmniej teoretycznie) - zostawiasz i wracasz po naprawione. Wszystkie kontakty z ubezpieczycielem po ich stronie i już.

Comment

moje doświadczanie jest takie, że gdy oddałem auto po naprawdę delikatnej stłuczce do ASO to ASO wymieniło mi zderzak na nieoryginalny nowy i pomalowali wszystko ok, tylko on już nie przylega jak fabryczny walniety. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką, ale gdybym wiedział to wolałbym stary oryg zderzak reanimować i wziąć kasę w ubzp.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                      moje doświadczanie jest takie, że gdy oddałem auto po naprawdę delikatnej stłuczce do ASO to ASO wymieniło mi zderzak na nieoryginalny nowy i pomalowali wszystko ok, tylko on już nie przylega jak fabryczny walniety. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką, ale gdybym wiedział to wolałbym stary oryg zderzak reanimować i wziąć kasę w ubzp.
                      Ale musiałeś wyrazić zgodę na użycie części zamiennych bądź też miałeś w polisie możliwość naprawy na zamiennikach.

Comment

nikt mnie o to nie pytał, z polisy OC sprawcy i byłem poszkodowany, (z AC nie robiłem) chciałem to zrobić bezgotówkowo, myślałem że ASO robi na OEM, a zrobili na zamienniku. Nie dochodziłem olałem. Nie pomyślałem nawet że to zrobią na zamiennikach. Mam nauczkę następnym razem zapytam.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                          nikt mnie o to nie pytał, z polisy OC sprawcy i byłem poszkodowany, (z AC nie robiłem) chciałem to zrobić bezgotówkowo, myślałem że ASO robi na OEM, a zrobili na zamienniku. Nie dochodziłem olałem. Nie pomyślałem nawet że to zrobią na zamiennikach. Mam nauczkę następnym razem zapytam.
                          No właśnie błąd, że nie zareagowałeś. Z OC sprawcy powinni naprawić na oryginalnych częściach ale często kombinują - wszystkie warsztaty. Jedyny wyjątek to taki, że wcześniej zamontowany był zamiennik bądź naprawiany element. Wtedy policzą amortyzację części itd. i oem element nie zmieści się w cenie...

Comment

dałem ciała... , czułem że tak powinno być, ale nie miałem już siły na przepychanki. a teraz to już za długo minęło.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                              No właśnie błąd, że nie zareagowałeś. Z OC sprawcy powinni naprawić na oryginalnych częściach ale często kombinują - wszystkie warsztaty. Jedyny wyjątek to taki, że wcześniej zamontowany był zamiennik bądź naprawiany element. Wtedy policzą amortyzację części itd. i oem element nie zmieści się w cenie...

A orientujesz się jaka jest różnica ceny części OEM (czyli oryginalnej części bez logo hondy) a OE (czyli oryginalnej części z logo producenta)

Comment

Working...
                              X