Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fotoradary i mandaty z fotoradarów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

nie dodałem, fakt, znak jest niebieski informujący - stoi widać z napisem "Kontrola prędkości". Kto zna odpowiedzi na moje zapytania.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Rambo juz odpowiadam.
      Ad"1" jadąc motorem tak jak piszesz,możesz gnać fotkę ci zrobi i tyle. Nie namierzą bo numeru z przodu nie masz.
      Przetestowane przez kolegę na motorze kilka razy. Tak się mści bo autem już zapłacił
      Ad"2" czsem obracają i robi zdjęcia z tyłu wtedy jak będziesz gnał to masz fotkę z numerem i po zawodach.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        nie dodałem, fakt, znak jest niebieski informujący - stoi widać z napisem "Kontrola prędkości". Kto zna odpowiedzi na moje zapytania.
        W Warszawie jest sporo obszarów, gdzie nie ma oznaczeń. Wydaje mi się, że powinny stać znaki, że w pobliżu jest fotoradar.

Comment

Zamieszczone przez blackrain Zobacz posta
          W Warszawie jest sporo obszarów, gdzie nie ma oznaczeń. Wydaje mi się, że powinny stać znaki, że w pobliżu jest fotoradar.
          Bo one jeszcze nie działają. Przez rok stały zafoliowane, bo zmiana w prawie nastąpiła dość szybko (nowelizację prawa uchwalono chyba w listopadzie lub grudniu 2015 r., a fotoradary przestały funkcjonować od 1.01.2016 r.). Niedawno miasto dogadało się z ITD i straż miejska przekaże ITD cały sprzęt. ITD musi go dostosować do swojej infrastruktury, więc pewnie trochę im to zajmie. A na pewno muszą zdjąć folię, żeby to zrobić :P Póki nie stoi niebieska tabliczka, póty fotoradar nie działa...
          Mój czarny 8gen

Comment

Zamieszczone przez Bumber Zobacz posta
            Bo one jeszcze nie działają. Przez rok stały zafoliowane, bo zmiana w prawie nastąpiła dość szybko (nowelizację prawa uchwalono chyba w listopadzie lub grudniu 2015 r., a fotoradary przestały funkcjonować od 1.01.2016 r.). Niedawno miasto dogadało się z ITD i straż miejska przekaże ITD cały sprzęt. ITD musi go dostosować do swojej infrastruktury, więc pewnie trochę im to zajmie. A na pewno muszą zdjąć folię, żeby to zrobić :P Póki nie stoi niebieska tabliczka, póty fotoradar nie działa...
            Wystarczyło odsłonić i nagle wszyscy jeżdżą wzorowo 50-60

Comment

dobra, jasne, ale wiem gdzie stoi radar którego "nie obracają" zawsze stoi w jedna stronę. On obejmuje 2 pasy (jak widzę to raczej sięga na oba pasy) i tego teraz nie wiem czy jak będę jechał za szybko oddalając się od niego czy mnie uchwyci?
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                Rambo juz odpowiadam.
                Ad"2" czsem obracają i robi zdjęcia z tyłu wtedy jak będziesz gnał to masz fotkę z numerem i po zawodach.
                Nie zgodzę się. Na adres właściciela przyjdzie pismo, w którym ma się przyznać lub wskazać sprawcę wykroczenia.
                Wskazujesz np. siebie i drugą osobę, która podróżowała z Tobą. Jednocześnie piszesz, że nie pamiętasz kto w danym momencie prowadził gdyż na trasie się zmienialiście.
                Na końcu piszesz, że to na organie (tym co wysłał pismo) leży obowiązek ustalenia sprawcy wykroczenia.
                Niewskazanie sprawcy (art. 96 par.3 KW) musi być umyślne. Ty wskazałeś osoby, które podróżowały pojazdem ale nie pamiętasz kto prowadził - brak umyślności.
                Powtórzę: wskazanie sprawcy ma być jednoznaczne i ma to zrobić organ, który wykroczenie ujawnił.

Ja jeżdżę przepisowo i nie mam z tym problemu (fotoradarami). Powyższe, to doświadczenia mojego kolegi z ciężką nogą. Z 10 zdjęć zapłacił jedno - było zbyt wyraźne.

Comment

Zamieszczone przez Theng Zobacz posta
                  Wskazujesz np. siebie i drugą osobę, która podróżowała z Tobą. Jednocześnie piszesz, że nie pamiętasz kto w danym momencie prowadził gdyż na trasie się zmienialiście.
                  ludzie to mają łeb! pozdrów kolegę, szacun za myślenie .
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

A jakie są procedury w przypadku nie zapłacenia?Dostałem w połowie grudnia i leży sobie w szufladzie.
                    Co będzień dalej,jeśli nie zapłacę?

Comment

Zamieszczone przez Oli Zobacz posta
                      A jakie są procedury w przypadku nie zapłacenia?Dostałem w połowie grudnia i leży sobie w szufladzie.
                      Co będzień dalej,jeśli nie zapłacę?
                      Z 2 miesiące temu był odcinek w Drogówce albo Uwaga Pirat, zatrzymali gościa do kontroli (jechał dostawczakiem, coś tam chyba przeładowany czy coś), w pewnym momencie mówią, po sprawdzeniu w centrali, że jest zatrzymany i mają go doprowadzić do komendy. Przypomniał sobie że jakiś czas temu nie zapłacił jakiegos mandatu. Stwierdzili że jest poszukiwany i mają go po prostu doprowadzić i tyle. Jeden z policjantów tłumaczył, że często jest tak, że na tej komendzie jest to płacone, ale zgodnie z prawem może być i areszt. Lektor skończył sytuację w stylu: "mamy nadzieję, że panu uda się zapłacić"

A do mnie ostatnio przyszło do domu dwóch mundurowych - okazało się że gość któremu pół roku temu zbyłem auto, nie przerejestrował go i doszli do mnie chcąc to wyegzekwować (kto wie, czy tez bym gdzieś nie jechał, w sumie nie zapytałem, ale wyglądało to poważnie). Mimo że auto od razu wyrejestrowałem, ubezpieczalnie tez powiadomiłem. Miałem umowę przy sobie i to wystarczyło, ale pouczyli mnie żebym ją miał "na wierzchu" w razie mandatów np z foto....
                      Last edited by markow71; 14-02-2017, 20:42.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                        1. pytanie jeszcze prowokacyjne, jadąc frontalnie motocyklem w kierunku fotoradaru przekraczam prędkość - (ubiór mam pełny) czy będę bezkarny? .
                        2. czy te żółte radary od ITD robią (potrafią) też robić fotkę gdy się od niego oddalam (droga krajowa dwukierunkowa) czyli ci co naprzeciw wolno, a ja po drugiej stronie nie zwalniam, będzie fota?
                        Odp na 2
                        Wszystkie fotoradary do ustalenia prędkości wykorzystują efekt Dopplera. Żeby Cię nie zauważył musiałbyś nie zmieniać odległości od fotoradaru czyli poruszać się po okręgu, którego środkiem jest fotoradar. Natomiast w każdym innym przypadku (gdy zmienia się odległość miedzy Tobą, a fotoradarem) on Cię widzi jako obiekt w ruchu. Zmiana częstotliwości fal wysłanych i odbitych przez fotoradar "przeliczana" jest na prędkość i po przekroczeniu założonego w oprogramowaniu progu jest fotka.
                        Więc nie ma znaczenia czy przybliżasz się czy oddalach od fotoradaru. Różnica jest tylko taka, że ze zdjęcia z przodu można zidentyfikować prowadzącego pojazd, a z tyłu już nie.

Tak na marginesie, oglądałem w zeszłym roku jakiś program motoryzacyjny (nie pamiętam już co to było), w którym pokazywali fotoradar opracowany przez polską firmę. Wg zapewnień producenta - fotoradar ten potrafi potrafi monitorować "równolegle" do 8 pasów ruchu, a nawet kilka samochodów na jednym pasie. Ile w tym prawdy - nie chciałbym się przekonać, ale skoro są już takie ustrojstwa, to wydaje się, że 2 pasy ruchu to pikuś.
                        Last edited by rob1_s; 16-02-2017, 12:11.

Comment

Motocykle w praktyce są bezkarne, z przodu nie mają tablicy rej., a z tyłu radary nie robią zdjęć z reguły.
                          Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                          Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

Do Oli.
                            Po pewnym czasie przyjdzie Dzielnicowy z tzw. wywiadem z sądu pod kątem egzekucji komorniczej. Wtedy najlepiej poprosić go o sygnaturę akt i lecieć do sądu zapłacić.
                            Bo po ok. dwóch miesiącach możesz spodziewać się działań komornika. Jeśli masz konto i zarabiasz, to Ci skubnie wraz z kosztami. Jak nie masz, to przylezie do chaty. A jak nie masz nic, to dostaniesz zastępczą karę aresztu.
                            I nie zawsze możesz się wykupić. Nie wykupisz się, gdy sąd orzekł prace a Ty ich nie wykonasz.
                            Ale zaraz będzie zwrot podatku więc bez obaw.

Comment

A nie płaci czasem właściciel auta jeśli nie ma winnego?

Comment

Zamieszczone przez Theng Zobacz posta
                                po ok. dwóch miesiącach możesz spodziewać się działań komornika
                                z doświadczenia wiem że komornik działa inaczej, w tym zdaniu brakuje "przed końcem przedawnienia" on przyjdzie za za 3 lata na 2m/ce przed końcem sprawy, i sobie musi wziąć za te 3 lata odczekania, on za darmo nie robi. Każdy dzień zwłoki to % dla komornika.
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X