Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fotoradary i mandaty z fotoradarów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Fotoradary i mandaty z fotoradarów

Witam,
    dzisiaj złożyli mi "domową" wizytę panowie z drogówki,mieli ze sobą zdjęcie z fotoradaru,data popełnienia wykroczenia to 20-09-08,fakt pamiętam jak mnie ustrzeliło ale po miesiącu miałem nadzieje że foto może już nie przyjdzie no ale jednak-pan policjant tłumaczył że tak długo ponieważ zdjęcie było nie wyraźne i musieli "popracować" nad nim,
    zastanawia mnie właśnie po jakim czasie nie musimy się już obawiać że dostaniemy mandat??
    czy fotoradar musi być oznakowany czy może walić z partyzanta (chodzi mi o znaki uprzedzające)??
    dlaczego nie jest tak że punkty liczą się od daty popełnienia wykroczenia (6pkt wolałbym cztery miechy wstecz hehe)
    dzięki,pozdrawiam

Zgodnie z literą prawa na wystawienie mandatu jest miesiąc. Po tym terminie sprawa powinna być skierowana do Sądu Grodzkiego. Policjanci powinni o tym wiedzieć i Cie o tym pouczyć. Na ukaranie jest chyba rok od daty ujawnienia (nie popełnienia) wykroczenia. Ale nie jestem pewien i musiałbym sprawdzić w przepisach dot. wykroczeń. Ujawnienie to np. odczytanie zdjęć z twardego dysku fotoradaru. Więc data popełnienaia nie zawsze równa się dacie ujawnienia. Czasami ujawnienie zbiega się z datą popełnienia wykroczenia, np. jak Policja złapie Cie na gorącym. Jednakże w tym przypadku ważna jest data ujawnienia wykroczenia. Powiedzieli kiedy ujawnili wykroczenie?
    Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

poinformowali mnie zę 7-go lutego zdjęcie zostało "rozszyfrowane",dopoasowano część tablicy do mojego samochodu (na fotce były tylko cztery ostatnie cyfry),
      dzięki przemo,byłem tego ciekaw,pozdrawiam

Comment

Ale szanowny kolego to ze zdjecie bylo niewyrazne to jets tylko ich winna a nie Twoja ze maja kijowy sporzet nie ptrzyjmuj tego niech sobie oddadza sprawe do sadu grodzkiego i tam sie wytłumaczysz.

Comment

powiem tak ,jesli chodzi o fotoradary to :
          maja rok czasu na przyslanie wezwania do zaplaty - sam sie zdziwilem
          w miescie gdzie radary sa zamontowane przy granicach miasta zawsze stoi znak,miasto monitorowane - hehehe roznie z tym bywa

Comment

troche poszperałem w necie i gdybym wcześniej wiedział że jeśli tablica na zdjęciu jest niekompleta to można śmiało odmówić przyjęcia mandatu to bym to zrobił i odmówił,no ale byłem zaskoczony wizytą mundurowych i nawet nie pomyślałem o tym, no a przecież miałem świadomość popełnienia wykroczenia szkoda że moja "H" będzie musiała troszke dłużej poczekać na nowe światełka,pozdrawiam

Comment

Jeżeli tablice są nieczytelne to należy odmówić mandatu.Możesz powiedzieć że nie zgadzasz się z tym i to nie Twoje auto,a poza tym oni mają udowodnić Ci winę a nie Ty im niewinność. Zapytaj jakie mają na to dowody.Odpowiedź - żadnych oprócz przypuszczeń. Wzięli Cię "na stracha" To częsta metoda ale i skuteczna.
              Podobnie jest z kierującym. Chcieli każdemu właścicielowi wlepiać mandat za prędkość ale jak okazało się że zdjęcia są nieczytelne to nakazali stwierdzić kto wówczas kierował.
              Kij ma dwa końce i tu ukręcili na siebie bata (chytry dwa razy traci) bo w takiej sytuacji jeżeli masz dużo punktów wskazujesz żonę bądź kumpla który nie jeździ i nie posiada punktów a za dobrą flaszkę pomoże koledze.

Comment

wiem ze temat stary ale moze ktos tu kiedys zajrzy szukajac pomocy, wiec tak: jesli twarz kierujacego na zdjeciu jest nieczytelna mozesz powiedziec ze nie pamietasz kto prowadzil. w tym momencie mamdat zostanie nalozony na wlasciciela pojazdu (oczywiscie bez punktow). jesli podasz kogos kto faktycznie nie siedzial wtedy w aucie wedle przepisow skladasz falszywe zeznania co grozi sankcja prawna (choc w zasadzie jest to nie do udowodnienia) a zapomniec kto prowadzil kazdy ma prawo. pozdrawiam i nie dajcie sie oszukac policji.

Comment

zerknij temat
                  Drogówka tonie w zdjęciach z fotoradarów

Comment

Odświeżam temat, bo jakoś omijam fotoradar ale nie mam wiedzy jak jest na dziś? - luty 2017 roku?

Kto ma wiedzę nich coś podpowie, wiem ze fotoradary wrednych gnid Straży Gminnych są zlikwidowane ustawowo, co niezmiernie cieszy.
                    Pytanie nr 2.
                    Jak jest z fotoradarami żółtymi ? działają czy nie ? w sensie prawnie robią fotki? czy nie?
                    bardzo rzadko, ale trafiłem na jeden, jechałem i tak przepisowo, ale nie mam pojęcia czy to robi fotki? czy nie ?
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Odpowiadam na "2"
                      Na zakopiance między Krakowem a Myślenicami
                      Wszystkie żółte działają i robią zdjęcia.
                      Sam się pilnuję, ale parę razy widziałem jak ktoś się rozpędził i błysk. Przeważnie numery z innych rejonów kraju. Miejscowi zwalniają. Jeden z nich czasem obracany.

Comment

Żółte fotoradary należą do ITD i pracują pełną parą. Trzeba uważać.
                        Mój czarny 8gen

Comment

1. pytanie jeszcze prowokacyjne, jadąc frontalnie motocyklem w kierunku fotoradaru przekraczam prędkość - (ubiór mam pełny) czy będę bezkarny? .
                          2. czy te żółte radary od ITD robią (potrafią) też robić fotkę gdy się od niego oddalam (droga krajowa dwukierunkowa) czyli ci co naprzeciw wolno, a ja po drugiej stronie nie zwalniam, będzie fota?
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Trochę mnie ciekawi czy jest to legalne, skoro nigdzie w pobliżu nie widziałem znaków ostrzegawczych. Czy coś się pozmieniało?

Comment

Working...
                            X