Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wypadek na oblodzonej drodze

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wypadek na oblodzonej drodze

Witam, wpadlem w poslizg na tzw "szklance" poza zabudowanym, jechalem 70km/h noi auto do kasacji. Czy z racji tego ze na drodze nie bylo zadnego znaku tory by mnie ostrzegal przed gololedzia moge sie domagac odszkodowania od zarzadcy drogi?

Moim zdaniem nie możesz, bo nie masz dowodu na to ile jechałeś a zarządca drogi umorzy postępowanie na podstawie domniemania niedostosowania prędkości do warunków jazdy i braku dowodów.

Ciężar udowodnienia zdarzenia leży po Twojej stronie.
    Jeśli napiszesz że była gołoledź to zarządca odpisze ci kontrargument że mogłeś przewidzieć sytuacje ze względu na temperaturę otoczenia itp.

Ja bym olał, bo moim zdaniem nic tu nie zdziałasz - choć próbować masz prawo.
    Last edited by Gość; 27-01-2009, 16:28.

Comment

Raczej nie masz bo jest jeden niezatapialny przepis w takich przypadkach:
      Niedostosowanie prędkości do panujących warunków"
      Jeżeli jechałeś z dozwoloną prędkością to zostaje tylko wersja z nagłym wybiegnięciem np sarny.Ale musisz mieć wówcza AC i dobrze kombinować.

Comment

mi nie chodfzi o ubezpieczenie tylko od zarzadcy drogi, to bylo poza zabudowanym, moglem jechac 90, mialem 70 i to mi powiedzilay paly wiec dowody sa, a skad ja moglem wiedziec ze tam jest gololedz, btw czy to jest normalne zeby auto na prostej samo zaczelo ciagnac w lewoa poduszki nie odpalily?

Comment

Kolego ... Może trochę ochłoń.

Po pierwsze to cieszył bym się na Twoim miejscu że nie jechałem 90 i że jestem cały.

BTW. 14 stycznia ja też wypadłem poza zabudowanym z drogi na zakręcie, miałem z 70, też w cholerę ślisko, troszkę rozbiłem Hankę ale nie mam pretensji do nikogo, było ciut poniżej 0 i jak wysiadłem z auta to o mało nie zaliczyłem gleby, ale nie staram się szukać winnego na siłę.

Nie zrozum mnie źle - nie mówię że Twoja wina, tylko niestety takie sytuacje sie zdarzają ...

Tak jak napisałem - masz prawo próbować, rób jak chcesz, ale na 90% obstawiam że nic nie uzyskasz.

Comment

Hm, różnie to może być oglądałem ostatnio program na TVN Turbo w związku z wypadającą zwierzyną na drogę, ale sprawa wygląda tak :
            1. Jeżeli masz AC ubezpieczyciel zwróci pieniądze za naprawę TYLKO jeżeli na drodze nie widnieje znak - Uwaga Dzika zwierzyna, w przypadku gdy znak był - odszkodowania się nie należy.
            2. Nie posiadasz AC - Jeżeli nie posiadasz AC, nie było znaku ostrzegającym o dzikiej zwierzynie, możesz podać zarządcę lasu, leśniczego etc. do sądu - jest pewne iż otrzymasz odszkodowanie.

Troszkę, nie na temat ale podobna sytuacje, warto spróbować. Przykład : Znajomy jechał drogą w mieście, jedzie, jedzie nagle auto zapadło się pod ziemie - jakieś 50 cm, dostał odszkodowanie od zarządcy drogi czyli urzędu miasta i gminy wydział komunikacji. Dowiedz się dokładnie czy masz prawo ubiegać się o odszkodowanie itp.
            Last edited by Suruwa; 28-01-2009, 09:19.

Comment

Suruwa ale dziura w drodze to wina stanu drogi - czyli uszkodzenie jest skutkiem nie dopilnowania przez zarządce, a gołoledź, czy inne anomalia atmosferyczne to już jest sprawa niezależna od zarządcy.

Comment

Powiem tak: kolega policjant na prostej wpadł w poślizg (odpalał fajkę swoją drogą ...) dachował, auto do kasacji, ale on cały . Ubezpieczycielowi zgłośił, że wybiegł mu lis, spanikował i wpadł w poślizg. Tak się składało, że auto akurat sprzedawał, a z ubezpieczenia dostał o 1tyś wiecej niż na aukcji wystawił
                Sam wyciągnij wnioski

Comment

Tomgn1 ale z ubezpieczenia a nie od zarządcy drogi ???

Comment

"1. Jeżeli masz AC ubezpieczyciel zwróci pieniądze za naprawę TYLKO jeżeli na drodze widnieje znak - Uwaga Dzika zwierzyna, w przypadku gdy znak był - odszkodowania się nie należy."
                    przepraszam, ale nie rozumiem. Dostane odszkodowanie czy nie?

Comment

Nie. Nie dostaniesz .

Comment

mi nie mowcie zebym ochlonal, bo ja sam a auta wyszlem lazilem dopoki mnie sila nie posadzili pomysl poddal mi kumpel, zaraz to AC nie obejmuje wszystkiego co sie stanie z twojej winy jessli tylko nie zrobiles tegfo specjalnie? wiem ze gdybym mial AC kase bym dostal, bo bylo oblodzone a znaku o mozliwym niebezpieczenstwie nie bylo

Comment

Zamieszczone przez shczepcio Zobacz posta
                          Tomgn1 ale z ubezpieczenia a nie od zarządcy drogi ???

od ubezpieczyciela

Comment

No więc właśnie .

Powoli temat zamienia się w coś na zasadzie "jedni o rybach a inni o grzybach".

Comment

Shczepcio chcesz mi powiedzieć, że mając AC, przywalam w sarnę za znakiem ostrzegającym o dzikich zwierzętach i nie dostane odszkodowania??? Jak dla mnie punkt 1 zawiera sprzeczność.

Comment

Working...
                              X