Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rzeczoznawca - wycena szkód

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rzeczoznawca - wycena szkód

Witam.
    Wczoraj jechałem rano do pracy i wjechało we mnie iveco. Oczywiście ja miałem pierwszeństwo i to ewidentnie jego wina.
    Okazało się że szkody są dosyć duże, przynajmniej u mnie. Oczywiście wezwałem policję, gościu przyznał się do winy, dostał mandat a ja wszystkie dane do zgłoszenia szkody. Niestety mam całkowicie roztrzaskaną lewą lampę i niestety mam zabrany dowód do czasu naprawy. Pokwitowanie na dowód mam wystawione tylko na jeden dzień więc odprowadziłem samochód na parking i zostałem bez środka transportu....
    Samochód na chwilę obecną wygląda tak:

Na zdjęciu dokładnie nie widać ale: rozbity reflektor, kierunek, pognieciona maska, błotnik, popękany zderzak i prawdopodobnie popękany zbiornik spryskiwacza.
    Patrząc po cenach allegro to same części wyjdą min 1000zł + zapewne malowanie. W Kielcach ok 300zł za element.

W czwartek ma przyjechać rzeczoznawca aby wycenić szkody. Winowajca ubezpieczony jest w PZU, są z nimi jakieś problemy??
    Na jaką wycenę mogę liczyć??
    Na jaką kwotę mam się godzić??
    Co w przypadku jeśli rzeczoznawca wyceni szkody za nisko powiedzmy 1000zł??

Hania jest z '95 r. silnik 1.3 i 170 tys na liczniku. Wersja seryjna bez bajerów bo kupiłem ją niecałe pół roku temu... (

Jeśli chodzi o likwidację szkody z OC sprawcy (PZU) to ja mam bardzo pozytywne odczucia. Naprawiałem bezgotówkowo w ASO i nie było żadnych problemów. Co do wyceny rzeczoznawcy z PZU, to ich wycena jest zaniżona w stosunku do rzeczywistej nawet kilkukrotnie ale tym się ni przejmuj - tak jest wszędzie. W zależności jaki sposób naprawy wybierzesz przedstawisz PZU kalkulację z warsztatu lub sam zrób zestawienie cen części + malowanie - nie robią problemów.
    sigpic

Comment

Jeśli faktycznie mi zaniżą to wtedy oddam do ASO.
      Zobaczymy na jakiego rzeczoznawcę trafię, bo od tego sporo zależy.
      Wiem już mniej więcej ale kosztują części.
      Mam też gdzieś paragony za części które wymieniałem ostatnio (może uda się trochę podnieść wartość samochodu).
      W czwartek zobaczymy jak pójdzie wycena...

Dzięki za odpowiedź

Comment

ja ci powiem tak kolego 2 razy juz mialem stycznosc z rzecoznawcami wyceniali u mnie szkode z oc sprawcy raz byl to gosc z hestii a za drugim razem z TUW i powiem ci tak pierwsza szkoda została wyceniona prze niego na 1100zł a uszkodzenia nie były duze tzn szyba rozbita od pasazera, drzwi lekko porysowane i lekkie wgniecenie ok 4,5 cm pognieciona listwa okienna i pionoewa plastikowa na drzwiach i lekka rysa na drugich drzwiach bez wgniecenia mam civica 5d z 98roku a koszt naprawy wyszedl mnie czyli malowanie tych drzwi plus czesci czyli szyba boczna, listwa okienna pozioma i pionowa razem 400zł takze zostalo mi jeszcze troche to od razu pomalwoalem zderzak z przodu bo byly na nim rysy i klape tylnia bo tez bylo lekkie wgniecenie to juz taka kupilem
        natomiast druga szkoda to juz duza wyszlo mi szkoda całkowita cały bok malowany i wyplacili mi tez dobrze ze bylem ponad 2tys zl do przodu po naprawie
        ty masz juz starszy rocznik wiec duzo zalezy od wyceny auta ile wedlug nich kosztuje, bo z fotek widze ze masz do wymiany lampe, zderzak,maske blotnik, pod masak nie widac czy cos sie stalo trzeba by bylo rozebrac nadkole i poogladac dokladnie ale jak uznasz ze za malo ci wyplacili mozesz zawsze oddac do aso na naprawe ale tylko do 100% wartosci auta

Comment

No to ładnie Ci wycenili te szkody.
          Naprawiałeś sam, w znajomym warsztacie czy po prostu w warsztacie??
          Na eurotaxie mojego rocznika już nie ma ('95).
          Mimo to sądzę że naprawa wyniesie max 50-60% wartości według ich wyliczeń.
          Jak patrzyłem pod maskę to chyba tylko zbiorniczek spryskiwacza mógł ucierpieć (oby nic więcej).
          Muszę się dobrze przygotować na rozmowę z rzeczoznawcą.

Comment

ja robiłem naprawe w warsztacie lakierniczym a czesci wzialem od goscia co handluje czesciami z anglikow głownie zaufany gosc

Comment

Dziś o godzinie 7:20 obudził mnie telefon (tak długo spałem bo mam dziś urlop). Dzwonił rzeczoznawca i mówił że będzie na 9.00. Po krótkim nakierowaniu telefonicznym (mieszkam na środku osiedla i nie tak łatwo trafić) podjechał samochód naklejkami PZU.
              Standardowo kontrola wszystkich dokumentów, ze 100 fotek (z przodu, z tyłu, z boków, silnik, wnętrze, licznik, ogólnie wszystko) wypisywanie różnych kwitków itd. Na moją niekorzyść działa to iż wszystko dzieje się wiosną i niestety widoczne są ogniska rdzy co zaniża wartość samochodu...
              Pan rzeczoznawca posprawdzał wszystko na swoim komputerku i stwierdził że prawdopodobnie będzie to szkoda całkowita...
              Dokładna wycena ma być około wtorku. Pytałem się na jaką kwotę można by było liczyć ale uprzejmy pan powiedział tylko tyle że kwota powinna wystarczyć na naprawę...

Teraz muszę czekać do wtorku. Powiedzcie mi co w przypadku gdy będą chcieli mi przelać powiedzmy 600-700zł. Wtedy odwołania?? Czy po orzeczeniu szkody całkowitej mogę jeszcze oddać samochód na naprawę bezgotówkową??

Comment

Jeśli jest szkoda całkowita to wypłacą Ci różnicę między stanem sprzed i po wypadku i dalej robisz co chcesz - nie ma chyba opcji naprawy bezgotówkowej. Zawsze możesz próbować podnieść wartość samochodu poprzez okazanie rachunków, o których pisałeś wcześniej.
                Co do ognisk korozji i innych uszkodzeń sprzed zdarzenia to ubezpieczyciel to wszystko odejmuje. Miałem lakierowy tylny zderzak z OC sprawcy i ubezpieczyciel potrącił 10% z lakierownia ze względu na zarysowanie niezwiązane ze szkodą. Musiałem te 10% dopłacić.
                Last edited by adam1979; 17-02-2011, 14:42.
                sigpic

Comment

kolego zobaczysz we wtorek ile ci wyplaca potem masz 2 tygodnie na odwołanie sie ale widzac twoje autko to koszt naprawy bedzie nie taki mały błotnik maska zderzak koszt ok 600zł uzywane czesci oczywoscie do tego lakieroewanie 3 elemntow czyli ok 750-800zł

Comment

Dzisiaj byłem w PZU jeszcze jedną sprawę załatwić z wypłatą odszkodowania (chodzi o współwłaściciela) i okazało się że już jest wycena:
                    wartość pojazdu wg stanu przed wypadkiem wynosi brutto - 4400.00 PLN hehehe
                    wartość pojazdu wg stanu po wypadku wynosi brutto - 935.00 PLN i już mi znaleźli kupca za taką kwotę ;P
                    wysokość odszkodowania wynosi brutto - 3465.00 PLN czyli kwota mnie zadowalająca, starczy na naprawę i jeszcze coś zostanie

Dla upewnienia, wartość brutto 3465 PLN. Czyli mam się spodziewać przelewu na ok. 2817 PLN czyli minus VAT=23%??

Comment

Zamieszczone przez konmar6 Zobacz posta
                      Dzisiaj byłem w PZU jeszcze jedną sprawę załatwić z wypłatą odszkodowania (chodzi o współwłaściciela) i okazało się że już jest wycena:
                      wartość pojazdu wg stanu przed wypadkiem wynosi brutto - 4400.00 PLN hehehe
                      wartość pojazdu wg stanu po wypadku wynosi brutto - 935.00 PLN i już mi znaleźli kupca za taką kwotę ;P
                      wysokość odszkodowania wynosi brutto - 3465.00 PLN czyli kwota mnie zadowalająca, starczy na naprawę i jeszcze coś zostanie

Dla upewnienia, wartość brutto 3465 PLN. Czyli mam się spodziewać przelewu na ok. 2817 PLN czyli minus VAT=23%??
                      A dlaczego bez VAT-u? Jeśli nie jesteś płatnikiem VAT-u (tzn. nie możesz go sobie w żaden sposób odliczyć) to powinni Ci wypłacić kwotę brutto. No chyba, że przy szkodzie całkowitej jest inaczej.
                      Last edited by adam1979; 22-02-2011, 22:42.
                      sigpic

Comment

Working...
                      X