Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w Civic XI generacji

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Również tak myślałem, ale doszukiwałem się drugiego dna. Nie mogłem uwierzyć, że tak spartaczyli tłumaczenie.

Comment

Nie dziwmy się dlaczego jeszcze w naszych Hondach nie mamy Siri po polsku….

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
      zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

Ja byłem w serwisie. Montowali mi jakieś akcesoria. Auto mam od listopada.
        Widocznie przy okazji wgrali mi jakieś nowe oprogramowanie, bo napęd zachowóje się troche inaczej - w trynie ECO szybciej silnik spalinowy wchodzi na maksymalne obroty.
        Ale co ciekawe spalanie w trybie ECO Spadło jeszcze bardziej!

W zakorkowanym mieście przy obenych temperaturach - spokojna jazda schodzę bez problemu poniżej 3L/100km (dystans 12 km)
        Poza misatem - wsie/drogi powiatowe - spokojna jazda poniżej 100km/h to 3,5L/100km (systans 70km)
        Na autostradzie - wiadomo - 6 do 7 litrów w zależności od prędkości

Średnie spalanie na komputerze pokrywa się z obliczniami przy dystrybutorze. Średnio 5L/100km. Tankuję 30L i robię pomiędzy 560 to 620 km

Comment

Hej!
          Czy jest tu jakiś kierowca z Krakowa, który jeździ XI i jest w stanie mi powiedzieć jak wyglada spalanie biorąc pod uwagę jazdę w zakorkowanym mieście?

Comment

Jestem z Wieliczki. Do Krakowa czasem się zapuszczam ale staram się unikać godzin szczytu. Generalnie Civic Xi w hybrydzie mniej pali w mieście niż na trasie. Ze względu na odzysk energii stanie w korkach niewiele podnosi spalanie w stosunku do płynnej jazdy. Oczywiście wszystko zależy od stylu jazdy ale ja myślę że 5,5l bez problemy da się osiągnąć. Nawet poniżej 5,0 jest możliwe. Ważne żeby trasy były nieco dłuższe (nim. kilka km). Przy bardzo krótkich np. 1-2km spalanie jest wyższe, bo prawdopodobnie układ musi się odpowiednio rozgrać. Mnie w jazdach po okolicy (raczej dość krótkie trasy) łącznie z częstymi przejazdami po obwodnicy, gdzie lubię docisnąć, wychodzi średnio ok. 6-6,2l/100km. I dodam że jest to wskazanie komputera, który zdaje mi się raczej trochę zawyża spalanie.

Comment

Zamieszczone przez elmagico11 Zobacz posta
              Hej!
              Czy jest tu jakiś kierowca z Krakowa, który jeździ XI i jest w stanie mi powiedzieć jak wygląda spalanie biorąc pod uwagę jazdę w zakorkowanym mieście?
              Jazda po Krakowie? Póki co spokojna jazda obwodnicą Krakowa plus troche miasto, ale bez uciążliwych korków. Mamy na liczniku przejechane ~ 420 km i 5 litrów spalania.
              W czwartek jade do pracy, pewnie wpadnę w godzinę korków to dam Ci znać jak się zmieni spalanie.

Comment

Zamieszczone przez mistrzpp Zobacz posta
                …I dodam że jest to wskazanie komputera, który zdaje mi się raczej trochę zawyża spalanie.
                Też to zauważyłem. Liczenie ręczne wychodzi około 0.3l mniej niż pokazuje komputer u mnie.

Comment

Zamieszczone przez LazyHorses Zobacz posta
                  Jazda po Krakowie? Póki co spokojna jazda obwodnicą Krakowa plus troche miasto, ale bez uciążliwych korków. Mamy na liczniku przejechane ~ 420 km i 5 litrów spalania.
                  W czwartek jade do pracy, pewnie wpadnę w godzinę korków to dam Ci znać jak się zmieni spalanie.
                  Dzisiaj drogi krakowskie były dość przejezdne, spalanie utrzymuje się nadal na poziomie 5 l. Trochę postałam w okolicy tandety i zakopianki.
                  Last edited by LazyHorses; 04-05-2023, 20:13.

Comment

Przy mrozach po mieście palił mi w okolicy 6,5 a teraz 4,5 [emoji33]

Comment

Zrobiłem autem prawie 15k km, spalanie się lekko unormowało i kształtuje się tak

Autostrada 140 tempomat na odcinku 400km - 6.6 / 6.9
                      Trasa po kraju dynamiczna jazda 6.
                      Miasto mocno spokojna jazda na rozgrzanym silniku 3 do 4l a normalna jazda do dynamicznej 4.5 do 5.5

Autostrada na sporcie 190 prawie 10l.

Comment

190 na liczniku? podobno blokada jest na 180 ^^

Comment

Zamieszczone przez LazyHorses Zobacz posta
                          190 na liczniku? podobno blokada jest na 180 ^^
                          Nie wiem, u mnie idzie do 190.

Comment

U mnie tez tylko na zimowych 17 obręczach bo na 18 letnich 189

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                            zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

Licznik zawsze zaniża. Mój też 190 idzie ale na prawdę jest to 180.

Comment

Zamieszczone przez mistrzpp Zobacz posta
                                Licznik zawsze zaniża. Mój też 190 idzie ale na prawdę jest to 180.
                                Gdyby tak było, to byśmy mieli zdjęcia na fotoradarach, jest 60,to Ja jadę 63 więc gdyby zawyżał o 10, to by strzelił mi nie raz już, coś źle godosz

Comment

Working...
                                X