Zamieszczone przez Grzechu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podwozie i zabezpieczenie.....
Collapse
X
-
nie ma takiej opcji, w 15 letnich pojazdach tylne nadkola w 20 letnich progi dopiero się dziurawią, ale to zależy ile po autostradach solnych jeździło auto. Tyle to chyba tylko 1% ma zamiar trzymać to auto.Last edited by maciej_mariusz; 07-11-2022, 19:21.
Comment
-
są filmiki na you tube to jeden z nich https://www.youtube.com/watch?v=WPtMjuaSQME , serwis twierdzi że konserwacja jest lepsza jak w 10gen ale uważają że lepiej dać nowe auto do zabezpieczenia antykorozyjnego podali nawet firmę do której kiedyś sami wozili na życzenie klienta http://waxoyl.pl/ ale jest dużo więcej specjalistów trzeba jednak poczytać opinie i wybrać najlepszą.
Comment
-
Zamieszczone przez IGNACJOSZ Zobacz postasą filmiki na you tube to jeden z nich https://www.youtube.com/watch?v=WPtMjuaSQME ,Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
w IX też są takie maty i dobrze się sprawdzają, odcinają cały ten syf z drogi od podłogi. Jedyna wada, tak jak napisałeś, trzymają długo wilgoć, temu po deszczu lepiej nie chować auta do garażu, poczekać aż wyschną.
Comment
-
jak zamawiałem XI popytałem w salonie o konserwację podwozia i usłyszałem ze kiedyś po dostawie od producenta wozili lawetą na życzenie klienta do firmy która robi to profesjonalnie również w profilach zamkniętych potem raz w roku jedzie się na przegląd który kosztuje ok 200 pln od X generacji tego nie robią nawet na życzenie o dziwo robią nadwozie czyli mocno rozpowszechnioną ceramikę i kosztuje to około 4000 na początek zrobili firmowego HRV i chcą zobaczyć jak długo trzyma aby klienci nie przychodzili z reklamacjami pogadałem z człowiekiem który tym się zajmuje i stwierdził że wystarczającą ochronę bez przepłacania dają woski twarde i różne quick detailery firmy soft 99 myślę że kasę z ceramiki raczej wydam na podwozie w firmie freshgarage.pl czy to dobra firma nie wiem ale koszt konserwacji nowego auta to 1800 pln więc chyba warto.
Comment
-
Ja również robiłem konserwację swojej x-gen. Robiłem dosłownie wszystko rozebranie podwozia co do śrubki, demontaż baku, wszystko w sumie prócz silnika. Nowe mastyki, bo fabrycznych niestety brak. Gruntowne zabezpieczenia podwozia. Same rozebranie i złożenie trochę trwa, ale ostatnio robiłem sobie oględziny i podwozie bez zmian jak nowe. A tak wyglądała gola podloga mojego civica
Comment
-
Zamieszczone przez Michal_honda Zobacz postaJa również robiłem konserwację swojej x-gen. Robiłem dosłownie wszystko rozebranie podwozia co do śrubki, demontaż baku, wszystko w sumie prócz silnika. Nowe mastyki, bo fabrycznych niestety brak. Gruntowne zabezpieczenia podwozia. Same rozebranie i złożenie trochę trwa, ale ostatnio robiłem sobie oględziny i podwozie bez zmian jak nowe. A tak wyglądała gola podloga mojego civica
https://files.fm/u/e6w4dsfwa
Comment
-
Jak robić dobrą, profesjonalną konserwę (a nie jakieś baranki) to zdecydowanie w nowym aucie.
Potem jak się ruda rozgości to już dużo trudniej ją wyprosić. Można drzeć do gołej blachy ale i tak bez gwarancji czy ta cholera nie przyczaiła się gdzieś w kąciku
To w sumie kwestia kalkulacji jak długo pojazd zostanie z nami.
Comment
-
Zamieszczone przez Pete Zobacz postaTo w sumie kwestia kalkulacji jak długo pojazd zostanie z nami.
I moim zdaniem, nawet profesjonalna robota, pogorszy tą fabryczną, choćby z racji ruszenia czegoś (w sensie: jak się śrubki nie odkręca to trzyma, ale jak się odkręci to już trzyma gorzej).
Dlatego też dla mnie skórka nie warta wyprawki.
Comment
-
Zamieszczone przez dzozew4 Zobacz postaWięc samochód szybciej się znudzi niż zardzewieje i niech o takie rzeczy martwi się drugi/trzeci właściciel.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Dokładnie każdy dba o swoje auto na swój sposób. Ja osobiście jestem zwolennikiem konserwacji, ale mam tu na myśli o profesjonalnym podejściu do sprawy. Tu macie zdjęcie civica 2020r. z krajowego salonu. Jest to tylna część na wysokości amortyzatorów. Auto skończone w tamtym tygodniu i już pierwsze dość zaawansowane zmiany bo po oczyszczeniu dziury na fabrycznych łączeniach.
Po zdjęciu osłony:
Po wstępnym oczyszczeniu:
Last edited by Michal_honda; 12-02-2023, 14:35.
Comment
Comment