Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze jazdy Civic XI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jeszcze jeden filmik dla adeptów Sekty Czerwonego Pola: https://www.youtube.com/watch?v=1hh4WE4Yveo.

Jeśli wskaźnik mocy pokazuje rzeczywisty wydatek energetyczny, to po obejrzeniu tego nagrania jeszcze mniej rozumiem ideę symulowania zmiany biegów w tym aucie...

Comment

• Zamieszczone przez Berben Zobacz posta
      To ja jeszcze podejmę inny temat w kontekście kupowania XI - czy nie uważacie tak w ogóle, że zakup nowych/nowszych Civiców to trochę takie kupowanie samochodu na góra kilka lat? Nie macie zawsze z tyłu głowy tego, że te samochody strasznie rdzewieją? Przyznam, że zawsze miałem samochody przy których nigdy nawet mi się nie śniło myśleć o tym, że gdzieś znajdę rudą pewnego dnia jak gdzieś zaglądnę.
      Hondy rdzewiały na potęgę gdy były z Japonii. Produkcja ze Swindon czy z Turcji już nie bardzo (może z wyjątkiem pewnej części 5d z 10 gen). Ile jeździ ufo po ulicach? Zatrzęsienie.A to już przecież w większości leciwe auta (2006-11). IX też raczej nie słychać aby rdzewiał na potęgę.
      A w ogóle współcześnie są auta takie, że można być pewnym, że nie będą rdzewiały?
      Wydawało się, że większość producentów problemy z korozją blach zostawiła już dawno za sobą. I że dziś nowe auta są zabezpieczane raczej porządnie. I że w sytuacji, gdy w czteroletnim Passacie blacharz wytnie poszycie tylnego błotnika, to jego oczom ukaże się dziewicza blacha...

Widziałem mercedesy 2 letnie z rudą na klapie - nie bite, wyprowadzone z salonu. Nie martw się do przodu bo wtedy można oszaleć.

Comment

To ja jeszcze podejmę inny temat w kontekście kupowania XI - czy nie uważacie tak w ogóle, że zakup nowych/nowszych Civiców to trochę takie kupowanie samochodu na góra kilka lat? Nie macie zawsze z tyłu głowy tego, że te samochody strasznie rdzewieją? Przyznam, że zawsze miałem samochody przy których nigdy nawet mi się nie śniło myśleć o tym, że gdzieś znajdę rudą pewnego dnia jak gdzieś zaglądnę.
        Mnie to trochę martwi. Nie chciałbym żeby auto za tyle kasy po kilku latach zaczęło rdzewieć na potęgę. Jestem właśnie przed podjęciem decyzji zamawiać czy nie, i chyba się skuszę ponieważ jechało mi się tym samochodem bardzo dobrze (spalanie z jazdy testowej trochę miasto trochę obwodnica miałem 4,9l, zawieszenie super, przyspieszenie więcej niż ok, trochę tylko głośne opony).

Martwi mnie jeszcze ewentualny wątek z rozrzedzaniem oleju paliwem, nie wiem czym to dokładnie było spowodowane w silniku 1,5 turbo ale tutaj teoretycznie miejsce może mieć ten sam problem. Zwłaszcza, że to hybryda do miasta, która będzie też jeździła krótkie odcinki na niedogrzanym silniku spalinowym.

Reasumując, zgodnie z tym co powiedział mi dealer, w związku z niewiadomą ostateczną ceną, zamawiając auto nie ryzykuję niczym i zaliczka jest w razie rezygnacji do bezwarunkowego zwrotu. Dlatego jest czas żeby po zamówieniu jeszcze temat przemyśleć na spokojnie.

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
          Hondy rdzewiały na potęgę gdy były z Japonii. Produkcja ze Swindon czy z Turcji już nie bardzo (może z wyjątkiem pewnej części 5d z 10 gen). Ile jeździ ufo po ulicach? Zatrzęsienie.A to już przecież w większości leciwe auta (2006-11). IX też raczej nie słychać aby rdzewiał na potęgę.
          A w ogóle współcześnie są auta takie, że można być pewnym, że nie będą rdzewiały?
          Wydawało się, że większość producentów problemy z korozją blach zostawiła już dawno za sobą. I że dziś nowe auta są zabezpieczane raczej porządnie. I że w sytuacji, gdy w czteroletnim Passacie blacharz wytnie poszycie tylnego błotnika, to jego oczom ukaże się dziewicza blacha...

Widziałem mercedesy 2 letnie z rudą na klapie - nie bite, wyprowadzone z salonu. Nie martw się do przodu bo wtedy można oszaleć.
          Wiesz, tak naprawdę rdzewienie nie równa się rdzewieniu. Miałem już w rodzinie japoński samochód jakiś czas temu i wiem, że jest to inna liga.

Zamieszczone przez Griszmann Zobacz posta
          Mnie to trochę martwi. Nie chciałbym żeby auto za tyle kasy po kilku latach zaczęło rdzewieć na potęgę. Jestem właśnie przed podjęciem decyzji zamawiać czy nie, i chyba się skuszę ponieważ jechało mi się tym samochodem bardzo dobrze (spalanie z jazdy testowej trochę miasto trochę obwodnica miałem 4,9l, zawieszenie super, przyspieszenie więcej niż ok, trochę tylko głośne opony).

Martwi mnie jeszcze ewentualny wątek z rozrzedzaniem oleju paliwem, nie wiem czym to dokładnie było spowodowane w silniku 1,5 turbo ale tutaj teoretycznie miejsce może mieć ten sam problem. Zwłaszcza, że to hybryda do miasta, która będzie też jeździła krótkie odcinki na niedogrzanym silniku spalinowym.

Reasumując, zgodnie z tym co powiedział mi dealer, w związku z niewiadomą ostateczną ceną, zamawiając auto nie ryzykuję niczym i zaliczka jest w razie rezygnacji do bezwarunkowego zwrotu. Dlatego jest czas żeby po zamówieniu jeszcze temat przemyśleć na spokojnie.
          Ja mam zwrotną tylko wtedy gdy zmieni się cena lub termin dostarczenia się wydłuży powyżej 30 dni. Ja tak czy inaczej potrzebuję kupić jakiś samochód więc powiedzmy, że jest to koszt ustawienia się w kolejce. Z drugiej strony nie wierzę, że ta cena się utrzyma.

Comment

• Zamieszczone przez Griszmann Zobacz posta

.
            Nie ma takiego problemu. Dobijam do 60 tys. przebiegu i nigdy nic takiego nie mialo miejsca także ten "ból głowy " Ci odpada.

Comment

Ja mam zwrotną tylko wtedy gdy zmieni się cena lub termin dostarczenia
              Na kiedy będziesz miał auto ?
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                Na kiedy będziesz miał auto ?
                Maj 2023 w umowie ale niby auto powinno się pojawić w kwietniu. Z doświadczenia wiem, że każda z tych dat może być nieprawdziwa

Comment

Maj 2023 w umowie ale niby auto powinno się pojawić w kwietniu.
                  Czyli pół roku trzeba czekać, myślałem, że może już ten czas jest krótszy.. Będziesz chyba jednym z pierwszych posiadaczy XI na naszym forum
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    Czyli pół roku trzeba czekać, myślałem, że może już ten czas jest krótszy.. Będziesz chyba jednym z pierwszych posiadaczy XI na naszym forum
                    Na tle konkurencji ten czas jest bardzo przyzwoity. Będę pierwszym beta testerem o ile wcześniej nie znajdę jakiegoś innego samochodu.

Comment

• Zamieszczone przez Pete Zobacz posta
                      Nie jestem.
                      Nie wiem skąd pomysł, że jeśli wozisz dwójkę dzieci, wózek, rowerek, hulajnogi, plecaki, tornistry, torby-borby i inne bzdury - to umarłeś i nie należy ci się nic od życia. Nie możesz cieszyć się fajnym, dobrze jeżdżącym samochodem, nie! Masz kupić ponton na kołach typu Cytryna albo beznamiętną Toykę i nie przeszkadzać na drodzę szatanom dróg w uturbionych kompaktach.
                      Serio czujesz taką różnicę między IX Civic tourer, a Toyotą?
                      Myślę, że kierowcom Ix się wydaje, że ujeżdżają Nsx-a, znaczki na masce takie same przecież
                      Czasy IX gen w salonach to był czas wielkiej smuty, nawet poprzednie CRV było kijowe. Jak się pojawił IX Type R to wszyscy odetchnęli. Kierowca IX gen tourer znowu się poczuł sportowo

Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta
                      eszcze jeden filmik dla adeptów Sekty Czerwonego Pola: https://www.youtube.com/watch?v=1hh4WE4Yveo.
                      zajeb... akceleration, łeb w łeb będzie szedł z CRV
                      Last edited by Jozin; 04-10-2022, 09:44.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                        Jest jeszcze coś takiego jak wygląd, jakoś wnętrza, funkcjonalność itp.. widać, że nie siedziałeś w środku modelu Aurisa z czasów IX... Poza tym silnik wolnossący Toyoty 1.6 również ustępuje 1.8 IX. Jest różnica.
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

Tak. A Ty nie?
                          To może nie powinieneś się tak rozpływać w zachwytach nad przepaścią między generacjami Civików?

Myślę, że kierowcom Ix się wydaje, że ujeżdżają Nsx-a, znaczki na masce takie same przecież
                          A ja myślę, że Tobie się tak wydaje. Znaczek na masce taki sam przecież.

Jak się pojawił IX Type R to wszyscy odetchnęli. Kierowca IX gen tourer znowu się poczuł sportowo
                          Nie mam takich odczuć, dla mnie Type R to osobny byt. Ale być może masz rację, to może mieć związek z jakimś leczeniem kompleksów, nie wiem... W każdym razie wygląda na to, że wiesz o czym piszesz.

Comment

Zamieszczone przez MiCyran
                            eszcze jeden filmik dla adeptów Sekty Czerwonego Pola: https://www.youtube.com/watch?v=1hh4WE4Yveo.
                            zajeb... akceleration, łeb w łeb będzie szedł z CRV
                            Nie podoba mi się to jak pracuje ta skrzynia i ta sztuczność udawania tego że są biegi, mega nienaturalne. A tak z ciekawości te końcówki wydechów w 11 generacji też są atrapami a prawdziwy tłumik jest pod spodem czy to co w zderzaku to jest prawdziwy wydech? Bo nie miałem okazji jeszcze oglądać jej na żywo.

Comment

• Wrócę jeszcze na chwilę do tematu korozji, ma ktoś może potwierdzone info czy nowy Civic ma zabezpieczenie antykorozyjne w postaci ocynku? Handlowiec mi powiedział, że „z tego co wiem to tak”, ale nie brzmiał przekonująco, bardziej wyglądało to tak jakby chciał uniknąć przeczącej odpowiedzi

Comment

• @Pete w punkt podsumowanie kolegi Jozin, brawo Ty

Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
                                jak pracuje ta skrzynia
                                Ale przecież nie ma żadnej skrzyni biegów w tym samochodzie, to fake dźwięk z głośników i machania wskazóweczki na wirtualnych zegarach, a auto przyspiesza liniowo jak to elektryk, którym de facto jest. Gdyby nie połączenie na wyższych prędkościach z silnikiem, powinno się to nazywać nie żadna hybryda, tylko elektryk z range extenderem, którym znowu, de facto jest to auto przy miejskich prędkościach.
                                ............................C I V I C
                                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                                . .
                                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                                X