Wczoraj miałem do przejechania kilkaset metrów polnej drogi i nierówności na niej były tak duże, że po chwili zawróciłem w obawie o przedni zderzak. Wieczorem nasunęło mi się natomiast takie przemyślenie: Czy teoretycznie na takiej drodze nie należałoby włączać "sportowego" trybu? Kieruję się tutaj logiką, że słabsze tłumienie to mniejszy skok amortyzatora, a zatem zderzak nie schodzi aż tak nisko jak w trybie "normalnym". A może ta logika jest nietrafiona? Co myślicie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Adaptacyjny zawias a jazda po dużych nierównościach
Collapse
X
-
Wydaje mi się, że dobrze myślisz. Podobnie jak przy szybszej jeździe w łuku nadwozie mniej się przechyla.
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaHej da sie w serwisie regulowac te amorki? Mi na trybie normal jezdzi przy wiekszych nierownosciach jak woz drabiniasty oczekiwalem troche wiekszej wygody i wydaje mi sie ze w executive jakos lepiej wybieral nierownosci niz w moim S+
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaNie ma możliwości regulacji amortyzatorów poza przełączaniem w tryb dynamiczny/normalny przyciskiem.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Hmmm ja to bym jeszcze sprawdzil przez HDS czy istnieje taka opcja. Wbrew pozorom jest tam pare ciekawych funkcji do edycji.4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip
If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
Its better to have it and not need it, then need it and not have it.
Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ
Comment
-
HDS to jest interface do podłączenia kompa z komputerem w aucie
Jeśli "W trybie 'Normal' prąd podawany do amortyzatorów waha się w zakresie 0.4A do 0.8A, w trybie 'Dynamic' - 0.8A do 1.6A." to podejrzewam, że innych ustawień nie ma.
Comment
-
Zamieszczone przez malina84 Zobacz postaHDS to jest interface do podłączenia kompa z komputerem w aucie
Jeśli "W trybie 'Normal' prąd podawany do amortyzatorów waha się w zakresie 0.4A do 0.8A, w trybie 'Dynamic' - 0.8A do 1.6A." to podejrzewam, że innych ustawień nie ma.
Pytanie wlasnie czy sie waha czy jednak mozna ustawic recznie 0.4 zamiast np 0.7 i auto bedzie mieksze w trybie normal
Comment
-
Czyli krótko mówiąc poza mną nikt nie narzeka na komfort w civicu? Najgorzej przy większych prędkościach 150 jak są poprzeczne nierówności. Skacze człowiek góra dół góra dol? Moze powinienem skoczyć z tym do ASO ?
Moje poprzednie auto zdecydowanie lepiej sobie radzilo tak bardzo nie skakałem a nawet w Fabii mojejzonki nie ma aż tak dziwnych efektów jakby amortyzator nie nadążał . Ale miałem luz na fotelu też. Mowa o mondeo MK3.
Last edited by radex99; 11-10-2019, 13:49.
Comment
-
Civici są niestety mało komfortowe..Mojej siostry Corsa D jest bardziej komfortowa na dziurach niż moja IX
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaCzyli krótko mówiąc poza mną nikt nie narzeka na komfort w civicu? Najgorzej przy większych prędkościach 150 jak są poprzeczne nierówności. Skacze człowiek góra dół góra dol? Moze powinienem skoczyć z tym do ASO ?
Moje poprzednie auto zdecydowanie lepiej sobie radzilo tak bardzo nie skakałem a nawet w Fabii mojejzonki nie ma aż tak dziwnych efektów jakby amortyzator nie nadążał . Ale miałem luz na fotelu też. Mowa o mondeo MK3.
Comment
-
Proszę bardzo.
Witajcie, W mega-wątku zakupowym dotyczącym X-gena (https://www.civicforum.pl/showthread.php/46417-Nowy-Civic-X-generacji-zakup-zalety-i-wady-alternatywy-rynkowe) zadano kilka pytań o system adaptacyjnych amortyzatorów. Poniżej postaram się w kilkunastu zdaniach przedstawić mechanizm działania tej technologii. Trochę historii: system ADS (Adaptative Damper System, adaptacyjny system tłumienia) w Hondzie Civic pojawił się w 2014 roku wraz z wersją nadwoziową Tourer. Był to uproszczony
Comment
-
Zamieszczone przez fetorman Zobacz postaHmmm bych ještě zkontrolovat HDS, pokud existuje taková možnost. Na rozdíl od vzhledu existuje několik zajímavých funkcí, které lze upravit.
Comment
Comment