Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej skrzyni biegów manualnej

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Olej skrzyni biegów manualnej

Witam. Jaki olej do skrzyni biegów ? honda mtf3 to jaki to odpowiednik innych olejów ? RAVENOL 75W MTF-3 czy inny lepszy jest jakiś ?

Większość Cię będzie przekonywać do OEM MTF.
    Ale krzywda sie skrzyni nie stanie jak nalejesz cos co wyklikasz na stronach producentów olejów po podaniu parametrów auta.

Ja do FK8 wlałem teraz Amsoila

Comment

Ja jeżdżę szybko tak wiec chce zalewać cos lepszego a nie cos gorszego Silnikowy olej mam Amsa 0w30 i chwale sobie . No juz cos na szybko ogladalem za granica o oleju skrzyni i widze ze temat prawie tak ciezki jak oleje silnikowe do Hondy

Comment

Zamieszczone przez MaxMax Zobacz posta
        Ja jeżdżę szybko tak wiec chce zalewać cos lepszego a nie cos gorszego Silnikowy olej mam Amsa 0w30 i chwale sobie . No juz cos na szybko ogladalem za granica o oleju skrzyni i widze ze temat prawie tak ciezki jak oleje silnikowe do Hondy
        zmień olej częściej jak skrzynia ma u Ciebie trudniej na zalecany i nie szukaj cudownego bo takich nie ma
        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
          zmień olej częściej jak skrzynia ma u Ciebie trudniej na zalecany i nie szukaj cudownego bo takich nie ma
          Czyli RAVENOL 75W MTF-3 jest odpowiednikiem mtf3 honda jeżeli mam się trzymać ,,książkowo" i nie zmieniać , kombinować ?

Comment

Bardzo dobry olej. Zalewałem wcześniej w ix gen.
            Teraz wymieniłem w zakupionej X.

Comment

@MaxMax przy jakim przebiegu będziesz wymieniał?

Comment

Kup oryginalny olej i nie eksperymentuj

Comment

Zamieszczone przez diamento Zobacz posta
                  @MaxMax przy jakim przebiegu będziesz wymieniał?
                  60 tys km / rocznik auta 2018

Comment

Dobra decyzja o skroceniu interwału wymiany.
                    W ix gen wymieniałem w okolicach 55 60 kkm. I nigdy skrzynia nie haczyła. I do tej pory wszystko z nia ok.

Comment

Zamieszczone przez MaxMax Zobacz posta
                      Czyli RAVENOL 75W MTF-3 jest odpowiednikiem mtf3 honda jeżeli mam się trzymać ,,książkowo" i nie zmieniać , kombinować ?
                      Wg katalogu Ravenol do manualnej skrzyni powinien być RAVENOL MTF‑2 SAE 75W‑80. Więc w końcu wlać MTF-3, czy tak jak podaje katalog MTF-2?

Comment

Istotnie masz rację. Ja właśnie zalewałem MTF-2
                        Dokładnie ten który podajesz.

Comment

Ja będe wymieniał w tym roku przy przebiegu około 75k. Przy okazji poprawią mi 2jke bo od nowości nie działa idealnie na zimnym.

Comment

Zamieszczone przez diamento Zobacz posta
                            Ja będe wymieniał w tym roku przy przebiegu około 75k. Przy okazji poprawią mi 2jke bo od nowości nie działa idealnie na zimnym.
                            Przy okazji wymiany oleju będziesz otwierał skrzynię biegów ?
                            Nie rozumiem tego stwierdzenia "poprawią mi 2jkę bo...."
                            Przecież "nieinwazyjnie" się nie da..

Comment

Z tego co pamiętam temat u innych to wybierak ustawiali.

Comment

Working...
                              X