Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zawór sprzęgła CDV efekty działania po jego usunięciu?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Cały czas... nic się dziwnego się nie dzieje działa jak powinno ..

Comment

A w ix generacji też to występuje.

Comment

Zamieszczone przez Stelmi Zobacz posta
        A w ix generacji też to występuje.
        Witam, czy ktoś już stosował u siebie tego moda? Chodzi o usunięcie zaworu CDV w wysprzęgliku. Jego zadaniem jest oszczędzanie skrzyni, w przypadku osób nie potrafiących posługiwać się odpowiednio sprzęgłem. Zawór ten ma rację bytu w USA, ale w Europie raczej większość ludzi jeździ manualem i ten zawór potrafi być dość irytujący, szczególnie po przesiadce ze starszego auta. Koszt moda niewielki, ale nie znalazłem tutaj na forum podobnego tematu, a jestem ciekaw, czy ktoś już go nie przerabiał

Prosze.

Comment

Właśnie rozebrałem wysprzeglik TRW o oznaczeniu PJD785.
          Według katalogów ma pasować do X gen. Namęczyłem się z pierścieniem i po wyjęciu zaślepki brak zaworu spowalniającego. Więc za ~170 zł można bez kombinacji wsadzić wysprzeglik TRW i tyle. Dam znać na dniach czy pasuje do X gena.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Po co według zamysłu konstruktorów jest ten zawór? Autem aby jeździć płynnie, bez szarpania trzeba się skupić, bo inaczej się jeździ przy zmianie biegów jak początkujący kierowca. Przecież chyba nie jest tylko po to aby utrudnić życie? Czemuś musi to służyć, tylko czemu?

Comment

Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
              Po co według zamysłu konstruktorów jest ten zawór? ….. Czemuś musi to służyć, tylko czemu?
              Niech zgadnę, żeby nie strzelać ze sprzęgła i chronić tłumiki drgań w sprzęgle…
              Niemniej tez mnie to wkurza, że nie można wyczuć sprzęgła i auto robi hopki

Comment

Zawór sprzęgła CDV efekty działania po jego usunięciu?

TRW o którym pisałem wcześniej pasuje bez problemu. W kartoniku był nissin...
                Poprawa w pracy sprzęgle jest naprawdę duża.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                Last edited by Paluch; 19-07-2023, 09:23.

Comment

Jeśli chodzi o Civica IX gen. to zamiennik wysprzęglika oferuje firma SACHS. Trzebaby zajrzeć do wnętrza takiego wysprzęglika i sprawdzić czy jest ten zaworek, tak jak zrobił to Paluch dla X gena. Jeśli nie ma tego zaworka to jest to wysprzęglik plug and play do IX gena bez żadnego przerabiania.

Comment

Working...
                  X