Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia manualna biegi 1-2 wchodzą z oporem i nieprecyzyjnie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

No jak sie cos odłamało to kaplica..

Zdarzylo mi sie, ze dwa razy skrzynia „zawisła” gdzieś miedzy wstecznym a neutralem.
    Wystarczylo delikatnie odpuscic sprzeglo i wysprzeglic ponownie oraz zdecydowanie pociagnac za wybierak i nastapilo „odblokowanie”
    Nie ukrywam, ze za pierwszym razem mialem cieplo, ale w instrukcji na stronie 512 pod haslem „blokada biegu wstecznego” opisanu jest sposob wbijania wstecznego
    To nie moj pierwszy manual w Hondzie, no ale co zrobic ze ten jest najwidoczniej specjalnej troski?

Generalnie zanim wrzuce wsteczny wbijam 1kę, wybijam, lece od lewa do prawa i zdecydowanym ruchem wbijam R

A propo jakosci wbijamia biegow… od jakiegos czasu czulem, ze biegi wchodza jakby mniej precyzyjnie. Zdecydowalem sie w zeszlym tygodniu przy przebiegu 70k wymienic olej w skrzyni. Poprawa jest nie do opisania! Biegu od 1-6 wchodza jak w maslo. Polecam kazdemu skrocenie interwalu wymiany oleju w skrzyni. Nie zaszczkodzi a moze pomoc. Przekonalem sie na wlasnej skorze.

Comment

Zamieszczone przez kubat630 Zobacz posta
      ....A propo jakosci wbijamia biegow… od jakiegos czasu czulem, ze biegi wchodza jakby mniej precyzyjnie. Zdecydowalem sie w zeszlym tygodniu przy przebiegu 70k wymienic olej w skrzyni. Poprawa jest nie do opisania! Biegu od 1-6 wchodza jak w maslo. Polecam kazdemu skrocenie interwalu wymiany oleju w skrzyni. Nie zaszczkodzi a moze pomoc. Przekonalem sie na wlasnej skorze.
      Ja odpukać problemów nie miałem, ale profilaktycznie zmieniłem olej przy podobnym przebiegu i odczucia zmiany biegów są ewidentnie odczuwalne mimo, że nic się nie działo.
      Moja Hania
      http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Dzisiaj przy okazji wymiany 1 uszczelniacza w skrzyni wymieniłem olej po 100tys i 13 latach ( chyba że wcześniej ktoś wymieniał przed 55 tyś) . Przed wymianą odessałem 150 ml oleju i dolałem płukanki motor flush zwykły do silnika również 150ml. Po czym wyruszyłem w trasę około 6 km z przełożeniem wszystkich biegów. Po zlaniu zawsze jeszcze wydmuchuje sprężarką i zlatuje jeszcze z dna trochę oleju. Po wymianie różnica w pracy w skrzyni jest kolosalna i to nie jest żadne placebo miałem jeszcze przesmarować cięgna ale jak narazie i tak jest super i szczególnie wrzucanie "2" stało się mniej kłopotliwe

Comment

Working...
        X