@AdamZet, genialnie, w punkt! Tak, te obliczenia to trochę jak poszukiwania olejowego Świętego Gralla...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lepkość oleju. O czym mówi Indeks lepkości. Jakie znaczenie ma lepkość oleju.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez zadra Zobacz postabędziecie pisać o izolatorach, wpływie czystości miedzi na spadki napięcia, częstotliwościach rezonansowych, polu magnetycznym i zmniejszaniu wpływu temperatury na pojemność baterii..
Comment
-
Co nie zmienia faktu, że Grzechu robi pewnie dobrą robotę, tyle że my zwykli zjadacze chleba i specjaliści w swoich dziedzinach nie potrafimy ich odpowiednio zinterpretować i podjąć właściwej decyzji co jest dla nas a co nie jest. Bo ktoś kto pałuje auto dzień i noc to wie co ma wlać Motula 300v albo tego Penrite 10 tenths, dziadzisie i ślimaki niech leją sobie 0w20 bo jadą ile znaki każą. Oni problemu nie mają, to środek rozkładu ma problem, czyli 80% użytkowników
Comment
-
MiCyran szukaj wykresu HTHS takiego jak ten mój tylko dla wałka rozrząduObstawiam, że tam już pomaga HTHS o większych wartościach..
Comment
-
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaKażdy z nas na co dzień jeździ "normalnie" powiedzmy do 4-5 rpm, raz na jakiś czas przyłożą do pieca do odcięcia, czasem wjeżdża na autostradę i jedzie 150-180km/h i zazwyczaj jeździ krótkie odcinki na niezagrzanym motorze (biedry/lidle/siłownie itd) i wymiany zgodnie z IO max. 10tys. a przy ciężkich warunkach 1/2 tego czasu tak jak mówi IO. I my byśmy chcieli znać odpowiedź na pytanie: jakie oleje zalać (zgodne z IO), które gdy zalejemy to (przy ww. warunkach) nie przyczynimy się do przedwczesnego rozwalenia motoru? powiedzmy, jeżeli silnik ma przetrwać obiektywnie mówiąc 500-600tys. to żeby tyle przejeździł, a nie wysrał się po 200tysLast edited by Stach13; 06-02-2020, 13:54.
Comment
-
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaktoś kto pałuje auto dzień i noc to wie co ma wlać(...) ślimaki niech leją sobie 0w20 bo jadą ile znaki każą. Oni problemu nie mają, to środek rozkładu ma problem, czyli 80% użytkowników.
Ja się właśnie zaliczam do tej "grupy środkowej". Dlatego skład, ok, jest dla mnie ważny, ale inne kryteria również, wiec szukam kompromisu. Jak będę "ślimakiem" lub "rajdowcem" to kompromis odrzucam w tych 2 przypadkach kompromisu nie ma.
Dlatego najbliżej mi do HC bo dają namiastkę jednego i drugiego.
Temat jest o parametrze oleju o nazwie - INDEKS LEPKOŚCI, tzn. co on mówi, z czym to wiązać ?
Całe zagmatwanie bierze się stąd że ogólna wiedza z internetu mówi że "im wyższy, tym lepiej", przedmiotowa dyskusja kontestuje to podejście. Zwykły użytkownik, (ja też się za takiego uważam) może mieć problem z wyciągnięciem wniosków. Temat Indeksu Lepkości jest zawiły.
Tabela jest o tyle ciekawa że skraca nam czas analizy danego oleju, ale nie daje odpowiedzi który jest Nr 1. "najlepszy olej". Po informacji nt. Indeksu Lepkości nie należy tego oczekiwać.
Czy ktoś na podstawie Tabeli - tj. na podstawie Indeksu Lepkości dowiedział się że leje nieodpowiedni olej? (dla ułatwienia powiem że niska/wysoka zawartość polepszacza nie świadczy o lepszości oleju).Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaMiCyran szukaj wykresu HTHS takiego jak ten mój tylko dla wałka rozrząduObstawiam, że tam już pomaga HTHS o większych wartościach..
Spójrzcie na wykres Stribecka, który wyjaśnia to wszystko o czym dotąd mówiliśmy.
Stribeck.gif
Dla ustalenia uwagi, przesuwając się na wykresie w prawo zwiększamy prędkość obrotową i lepkość oleju, a w lewo - zwiększamy obciążenie. AW (anti-wear) i EP (extreme pressure) oznacza dodatki, które maja ograniczyć zużycie trących powierzchni, te drugie są częściej stosowane w olejach przekładniowych. Zobaczcie, że idealnie zgadza się to z tym, o czym mówili Kurek i Kamiński w Sondzie. Do największego zużycia dochodzi w przypadku niskich prędkości obrotowych silnika i dużego obciążenia węzłów trybologicznych (np. łożysk), gdy olej "ucieka" spod trących powierzchni, natomiast zwiększenie względnej prędkości stykających się powierzchni prowadzi do przejścia w hydrodynamiczny reżim tarcia i uniesienia czopu na cienkiej warstwie oleju. Reżim hydrodynamiczny to warunki w teorii zero-zużyciowe.
Backup_200507_lubapp-shaft_motion.jpg
Ponieważ obraz nie jest zbyt wyraźny, wyjaśniam: opisy i strzałeczki w dolnej części rysunku wskazują, odpowiednio, obszar o najwyższej temperaturze (godzina 4), o najcieńszym filmie olejowym (godzina 5) i o najwyższym ciśnieniu (godzina 6). Grubość filmu olejowego musi być większa niż wysokość nierówności (chropowatość) powierzchni, aby nie dochodziło do kontaktu metal-metal. To jest podstawowe wymaganie i badania pokazują, że dla dobrej jakości (niska chropowatość) i ciasnego spasowania elementów już znacznie mniejsza wartość HTHS niż stosowana w naszych olejach zapewnia wystarczająco dobrą ochronę. Jest jeszcze efekt wzrostu lepkości indukowanego ciśnieniem, o którym rzadko się wspomina, ale poza tym, że wiem, iż taki efekt istnieje i zachodzi przy krytycznym ściśnięciu filmu olejowego, nic więcej nie potrafię powiedzieć. Oczywiście w przypadku nagłej zmiany kierunku lub prędkości ruchu, wibracji lub bicia łożyska może się zdarzyć, że film olejowy zostanie jeszcze bardziej "sprasowany", aż do jego zerwania. Cały czas mówimy o wysokich obrotach, bo jak wspomniałem przy najniższych obrotach zawsze jesteśmy w reżimie tarcia granicznego lub mieszanego. No, ale co w takim przypadku - doszło już do kontaktu metal-metal. I tutaj na scenę wkracza bardzo ważny element, całkowicie pomijany w tej dyskusji, a mianowicie dodatki AW oraz dodatki zmniejszające tarcie (wbrew pozorom to nie to samo). One w tych krytycznych momentach odgrywają znacznie ważniejszą rolę, aniżeli lepkość oleju. I z jakości tych dodatków mogą wynikać dalsze różnice pomiędzy olejami o tej samej klasyfikacji SAE. Oczywiście mogę się mylić, ale prawdopodobnie w tym kierunku (dobrych dodatków AW) idą producenci olejów typu Xado oraz niektórych olejów do motorsportu.
Podsumowując te rozważania, zaproponowałbym przede wszystkim wyłącznie opcji Start-Stop w swoich samochodach i unikania przyspieszania na zbyt niskich obrotach, bo to ma zdecydowanie największy wpływ na silnik - dużo większy niż nawet dynamiczna, ale dość płynna jazda.
P.S. Gdyby patrzeć tylko na ostatni wykres na górnym panelu łatwo można dojść do wniosku, ze zwiększanie lepkości nie może w żaden sposób zaszkodzić silnikowi, może tylko zwiększyć wewnętrzne opory i w konsekwencji spalanie. Jednak nie jest tak prosto, bo olej musi zostać jakoś dostarczony w obszar łożyska, a jego przepływ przez nie musi być na tyle efektywny, aby odprowadzić nadmiar ciepła. I nie chodzi tu tylko o średnicę kanałów olejowych w silniku. Ze względu na ciasne pasowanie i niewielką objętość pomiędzy czopem i panewkami, dostarczenie nowej porcji oleju jest znacznie trudniejsze niż w "luźniejszym" połączeniu. Korzyścią płynącą z ciasnego pasowania jest z kolei znacznie większa powierzchnia styku tych elementów i mniejsza siła nacisku na jednostkę powierzchni, czyli to, co na wykresach powyżej nazwalibyśmy obciążeniem (Nota bene, może z powodu precyzyjniej wykonanych i ciaśniej spasowanych łożysk, a w konsekwencji znacznie większego obciążenia, które mogą przyjąć, nawet w najnowszych samochodach o dużej mocy zaleca się stosunkowo "lekkie" oleje? Może to nie tylko ekologia, ale również pęd do coraz większych mocy?). Przy zastosowaniu zbyt lepkiego oleju jego napływ i wymiana jest wolniejsza, a jego temperatura w łożysku rośnie. W konsekwencji rzadszy (w sensie: mniej lepki) olej pomiędzy powierzchniami ślizgowymi słabiej je chroni. Błędne kolo...Last edited by MiCyran; 07-02-2020, 02:56.
Comment
-
Witam,
ja poproszę o umieszczenie w tabelce takie oleje:
Olej silnikowy klasy premium wykorzystujący technologię Millers Oils DFT (Dynamic Fluid Technology) do silników wymagających oleju C2 o lepkości 0w30, przede wszystkim samochodów grupy PSA, w tym Peugeot, Citroen, DS.
Nowoczesny olej silnikowy dedykowany do nowej generacji silników HDI stosowanych w grupie PSA oraz do silników wyposażonych w system Multi AIR. Sprawdź również inne oleje samochodowe Liqui Moly.
Olej silnikowy klasy premium wykorzystujący technologię Millers Oils DFT (Dynamic Fluid Technology) do silników wymagających oleju C2 o lepkości 5w30, przede wszystkim samochodów grupy PSA, w tym Peugeot, Citroen, DS.
pozdrawiamLast edited by fiodor99; 06-02-2020, 17:28.
Comment
-
Poprawiłem opis parametru VM oraz dodałem jeszcze kolumnę zawartość VM /Efektywność zagęszczania – określony jest na podstawie stosunku indeksu lepkości danego oleju do przyjętej średniej indeksu lepkości olejów bazowych -1 <> tutaj przyjąłem grupę olejów - mineralnych grupy III, oraz syntetycznych grupy IV – wartość 130 – jest to szacunkowe wyliczenie, pokazuje ono tylko rząd wielkości zawartości/mocy zagęszczania VM w danym oleju. Dopisałem kilka nowych pozycji o które prosili koledzy. Danych odnośnie Xado nie znalazłem... Dla Millersa C2/C3 niestety nie widziałem jakie przyjąć HTHS.. tak więc tych nie ma. Co ciekawe jest Sehell 10W30 można by powiedzieć bez zawartości VM ! Sam olej bazowy + DI.. W moim wyliczeniu dla tego oleju stosunek HTHS / DV150 wyszedł 1. Ciecz teoretycznie Newtonowska, lepkość dynamiczna niezależna od prędkości ścinania..
oleje.jpgLast edited by Grzechu; 06-02-2020, 22:00.
Comment
-
czy mógłbym prosić o wprowadzenie do tabeli produktów Total quartz,?
dotychczas uważałem produkty Total'a za dobre produkty i aktualnie zalewam silniki totalem 5w40(honda) 10w40 (francuzy rodziców) zastanawiam się czy znajdę lepszą alternatywę..
Comment
-
Zamieszczone przez Cojakco Zobacz posta@Grzechu czy rozważałeś udostępnienie tego pliku w formie excela?
Zamieszczone przez zadra Zobacz postaczy mógłbym prosić o wprowadzenie do tabeli produktów Total quartz,?
Comment
-
Last edited by gkill; 07-02-2020, 11:05.
Comment
Comment