To nie wynika z wchodzenia na wyższe obroty, Accord też wchodził i co z tego. Dźwięk jest metaliczny jakby słabe smarowanie było. To jest specyficzne dla tego modelu, jeździłem kilkoma tesotwkami i wszytkie tak miały, im zimniej tym gorzej. Z ciekawości muszę sprawdzić przy następnym przeglądzie jak jest w CRV. Jak jeździłem CRV na testach to nie pamietam żeby mi to przeszkadzało.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Silnik 1.5 wyciszenie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kar0 Zobacz postaZ opinią o wygłuszeniu nie polemizuję, bo faktycznie przy prędkościach autostradowych w aucie jest jak w kabinie samolotu, ale nie mam porównania z innym markami z tego segmentu.Last edited by fishdick; 25-11-2019, 21:17.
Comment
-
Piszecie, że civic X jest głośny, trzeszczy, jest taki, siaki i owaki (nie ma aut idealnych) a ja chciałbym znowu nim pojeździć. Dwa razy robiłem jazdy próbne civiciem X, bo chciałem go kupić. Ostatecznie zakupiłem focusa mk4 (1.5 150KM). Z zakupu jestem bardzo zadowolony, bo jest cichutki w środku mimo 3 cylindrów , dynamiczny, komfortowy i na razie ńic się nie psuje ani nie trzeszczy, ale ..... Po hondzie civic IX znowu pojeździlbym civiciem tym razem X gen., bo to według mnie bardzo fajne, inne niż wszystkie (stylistycznie) auto. Ma w sobie to coś. Poza tym świetnie jeździ, w żyłach tego auta płynie krew sportowca. Nie jeden Wam zazdrości, takiego nabytku. Civic X rzuca się w oczy swoją sylwetką . Może w zakupie jest dosyć drogi, ale utrata wartości bardzo, bardzo niewielka w stosunku do innych marek. Nic tylko cieszyć się jazdą.Last edited by adik_pa; 26-11-2019, 05:40.
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postaA jak wypada pod tym wzgledem porownanie do IX? Chodzi mi konkretnie o predkosci autostradowe. 1.8 NA vs 1.5TLast edited by pawcio-203; 25-11-2019, 22:10.
Comment
-
W ciągu ostatnich pary lat , przewinęło się przez mój garaż kilka aut , wszystkie były zakupione jako nowe , była Giulietta , Tucson , Astra , Honda X 1,0 automat , a teraz znów wróciłem do Xa , chociaż w tej kategorii cenowej mogłem wybrać BMW 1 , mazdę 3 i wiele innych.Ale Honda X ma to coś czego żaden inny samochód mi nie oferował.Nietuzinkową sylwetkę , dynamiczny silnik , wygodę foteli i wiele wiele innych.Ma też oczywiście i wady , ale jako całość była dla mnie bezkonkurencyjna. Trzeba się cieszyć , że mamy tak świetne autko , a nie doszukiwać się na siłę jej problemów i wad , bo konkurencja ma ich znacząco więcej.
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postaA jak wypada pod tym wzgledem porownanie do IX? Chodzi mi konkretnie o predkosci autostradowe. 1.8 NA vs 1.5T
Jeśli chodzi o wygłuszenie, mam założone Falkeny 235/45R17, wiozłam tylko siebie i powietrze w bagażniku. Na A4 Katowice-Kraków zdziwiłam się, że jest o wiele głośniej, niż zakładałam - w zasadzie jak w IX - ale jechałam też szybciej, więc może to nie jest miarodajne. Na co dzień poza autostradą w moim odczuciu jest ciszej niż w IX, ale poziom głośności w IX nie był dla mnie problemem. Teraz jeszcze się trochę bawię nawiewami i dachem, więc to utrudnia ocenę. Jak mi już ta faza przejdzie, to się wsłucham. ;-)
Na jeździe próbnej byłam jako pasażer, diler na tylnym siedzeniu. Przejechaliśmy się kawałek autostradą w wersji sport i miałam wrażenie, że było zdecydowanie ciszej. Ale jechaliśmy innym odcinkiem i prawdopodobnie na innych oponach.
Comment
-
Wychodzi, ze w X 1.5T pod wzgledem glosnosci w porownaniu z IX 1.8 jest ciszej przy mniejszych predkosciach i porownywalnie przy prędkościach autostradowych... niedobrze, bo halas przy niskich predkosciach aktualnie w IX nie jest dla mnie uciazliwy, przeszkadza bardzo mi za to halas przy predkosciach autostradowych i liczylem tu na lepsze wrazenia. Moze lift X wniesie zauwazalna poprawe w tym wzgledzie.
Comment
-
jak juz wczesniej pisałem po liftowy sedan , subiektywnie ciszej.
jezdziłem przed i poliftowymi na jazdach próbnych w przeciagu 2 miesiecy 4 razy.
Nie są to różnice łatwe do oceny, wiadomo , mogly być różne opony asfalt ruch na drodze itp, moja jazda.
Napewno nie slychac tak silnika przy Manualu jak przy CVT. jeśli ktos nie jezdził CVT to moze mieć za 1 razem mieszane odczucia, mi za każdym razem mniej to przeszkadzało.
Moim zdaniem w tej klasie aut jest podobnie.
Trzeba sie na Lexusa przesiąść aby ta różnica była zauważalna.
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postaWychodzi, ze w X 1.5T pod wzgledem glosnosci w porownaniu z IX 1.8 jest ciszej przy mniejszych predkosciach i porownywalnie przy prędkościach autostradowych... niedobrze, bo halas przy niskich predkosciach aktualnie w IX nie jest dla mnie uciazliwy, przeszkadza bardzo mi za to halas przy predkosciach autostradowych i liczylem tu na lepsze wrazenia. Moze lift X wniesie zauwazalna poprawe w tym wzgledzie.
Przy spokojnej jeździe nie powiesz, że jest głośno. Wierz mi, że jechałem od 8 rano do 23:30 z Chorwacji i łeb mnie nie bolał od hałasu. Nie ukrywam też, że cisnąłem jak głupi bo już mi się nudziło. 80% autostrady i w aucie cisza. Zobacz jak jest przy prędkościach autostradowych i wyżej. Do prędkości z rejestratora dołóż niecałe 10km/h.
Przy okazji zobacz czy 1.8 na 6 biegu osiągniesz taką dynamikę.
Comment
-
Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz postaObydwa auta mają wspólną cechę. Dopóki nie ciśniesz po prawej stronie rpm to tak naprawdę jest cisza.
Comment
-
Zamieszczone przez kar0 Zobacz postaJa patrzyłam najpierw głównie na obroty, bo w końcu silnik w dotarciu, i się mocno zdziwiłam prędkościomierzem. :P
Comment
-
Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz postaNie wydaje mi się, aby polift wniósł wiele. Jeśli natomiast szukasz coś lepiej wyciszonego i elastycznego to proponuję zmienić segment.nie oczekuje cudow, mialem tylko nadzieje ze w X bedzie troche lepiej pod wzgledem wyciszenia niz w IX, co nie byloby wygorowanym osiagnieciem zważywszy ze w IX jest pod tym wzgledem po prostu slabo. Wychodzi na to, ze Honda postanowila kultywowac te tradycje
Comment
-
Zamieszczone przez fishdick Zobacz postaw X bedzie troche lepiej
Comment
Comment