Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik 1.5 wyciszenie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Theo74 Zobacz posta
    Stach13...Nie możliwe, ze nie ma. Może po prostu jesteś mało wybrednym użytkownikiem tego pojazdu.
    Pewnie jestem mało wybredny, ale ja z takich co kochają odgłos pracującego motoru hondy , nawet radio rzadko użytkuję, wole wsłuchiwać się w dźwięk silnika-serio.
    Ale naprawdę, u mnie nic nie trzeszczy i kurcze czujniki parkowanie a jeździłem nie raz w deszczu zawsze działają poprawnie. Nie wiem od czego to zależy.

Comment

Na szczęście z "grajacym" środkiem dałem sobie rady - teraz mam spokój.
      Zrobiłem jednak przegląd całego prawie przodu pod deską - winny był luźny kanał doprowadzający powietrze w centralnym nawiewie.
      Czujniki parkowania - przód (środek). Podczas ostatniego deszczu wzbudził się parę razy (czerwony zakres), pomimo braku jakiegokolwiek obiektu przed samochodem.
      Last edited by Theo74; 07-11-2018, 20:55.

Comment

Ktoś kiedyś pisał na tym forum o problemach z uszczelkami przy czujnikach parkowania i ASO to wymieniało w ramach gwarancji.

Comment

Oddziel trzeszczenie od całości, jak chciałeś 200KM +, to trzeba było kupić Golfa Gti (szybszy, cichszy i prawie tak samo komfortowy). Megane III akurat jest twardsza i to sporo, ma gorszy układ kier, gorszą skrzynie, pali jak smok i trzeszczy w środku. Do pojemności 1,5 Civic wymiata, w 1,6 jest super 200KM Astra, powyżej 100tys i to dużo powyzej masz Megane 1,6 205KM (która dynamiką jest równa Civicowi i gorsza od Astry) oraz 308 Gt 225KM, ale cholera wie czy w końcu poprawili ten silnik.

Miałem ix, zmieniłem na x i jestem przez 1,5roku super zadowolony, gdybym miał kupować do 95 kupiłbym go jeszcze raz, gdybym miał 130 tyś kupiłbym Golfa Gti

Comment

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
            powyżej 100tys i to dużo powyzej masz Megane 1,6 205KM (która dynamiką jest równa Civicowi i gorsza od Astry)
            Niestety nie ma juz w sprzedazy tego modelu Megane. GT 1.6T wycofali ze sprzedaży latem tego roku
            Teraz montują nowy silnik 1.3T w 4 wersjach mocy i mozna sobie dobrac jedynie pakiet wyglądu czyli GT Line
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Po zakupie civic 1.5 przez pierwsze 2 tygodnie też nie byłem zadowolony z zakupu.
              Na szczęście im dłużej nim jeżdźę, tym bardziej podoba mi się charakter tego samochodu i dostrzegam frajdę z jeżdźenia nim.
              Po 3 tygodniach odkryłem nawet regulację odcinka lędźwiowego
              Co do głośności - każdy samochód pracuje inaczej i się do dźwięku przyzwyczajamy. Po dłuższęj jeździe [okres czau nie km] nasz mózg zaczyna ignorować szumy i przestajemy je słyszeć.
              Inna sprawa, że powyżej 120km/h wzrost głośności jest odczuwalny - a od 160 km/h zaczyna być głośno.
              Ja nie pruję po 160km/h za bardzo, więc raczej zakres 120 - 140km/h a tu spokojnie można sobie prowadzić bez zatyczek w uszach

Comment

Zamieszczone przez Duszeek Zobacz posta
                nna sprawa, że powyżej 120km/h wzrost głośności jest odczuwalny - a od 160 km/h zaczyna być głośno
                Co do 120km/h zgoda, zaczyna być słychać auto, ale górny limit bym ustawił na 140km/h. Bardzo słychać to opływające powietrze. Ja jeździłem x2 wersją sport plus, ciekaw jestem na ile ten szyberdach powoduje, że jest głośniej.
                Po pierwszej jeździe testowej myślałem, że da się podróżować X z prędkością autostradową 160km/h, teraz myślę, że po dłuższej podróży z taką prędkością byłbym zmęczony.

Comment

Ja czegoś nie rozumiem, mówili niektórzy wcześniej, że IX jest głośna, a X to przepaść w porównaniu do IX, a teraz okazuje się, że X też głośna ?
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

Moim zdaniem X gen jest zdecydowanie cichszy niż IX gen. Szczegolnie na trasie.
                    Być może nadal brakuje do liderów segmentu czyli np. Golfa czy nowego Focusa ale w klasie kompaktowej Civic przeskoczył z ogona tabeli na mniej więcej środek
                    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                      Być może nadal brakuje do liderów segmentu czyli np. Golfa czy nowego Focusa
                      Ale czy rzeczywiście jest to aż tak odczuwalne dla uszu? Silnika już tam nie słychać w ogóle czy jak ? Czy chodzi o szum powietrza i toczących się kół... Ja to mam wrażenie, że te nowe kompakty są mniej więcej tak samo już wyciszone.. jakieś delikatne różnice w dźwięku są, ale raczej nie aż tak duże żeby narzekać...
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

Jeżeli mówimy o prędkościach 140+ to silnik słychać - ale on może się jeszcze ułożyć - za to odgłosów jazdy nie zniwelujemy i jest głośno. Nie tak, że musimy kupić zatyczki, bez przesady - ale słyszymy już wyraźnie samochód i po dłuższym czasie jazdy może to być irytujące.
                        Tylko szczerze - gdzie człowiek ma szansę jechać przez dłuższy czas 160km /h w naszym kochanym kraju ?
                        Zaraz ktoś nas spowolni, kto wyprzedza suvem tira jadąc 110km /h

Comment

Zamieszczone przez Duszeek Zobacz posta
                          Tylko szczerze - gdzie człowiek ma szansę jechać przez dłuższy czas 160km /h w naszym kochanym kraju ?
                          Kup auto, które będzie ciche przy 160km/h i zmienisz zdanie

Comment

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                            Kup auto, które będzie ciche przy 160km/h i zmienisz zdanie
                            Ale to chyba już żaden z kompaktów
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

Porównując do Megane III którego posiadałem - tam cała podłoga wyścielona była grubą, masywną pianką o dużej skuteczności pochłaniania dźwięków (z racji swojej gęstości i grubości). W Civiku zastosowano coś w rodzaju watoliny, która ma praktycznie zerową skuteczność pochłaniania dźwięków płynących z podwozia.
                              Zerknijcie sobie na to w Civicu - okolice pedałów - tutaj widać najlepiej podejście producenta do tematu wytłumienia. Praktycznie goła blacha.

Comment

Czy spód podwozia X też jest jak w IX pokryty tkaniną ?

Comment

Working...
                                X