Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    czyli ci którym przybywa oleju, zbyt rzadkie paliwo leją
    Ewidentnie, trzeba zalozyc odpowiedni watek paliwowy (a najlepiej kilka) i tam sprawe doglebnie przeanalizowac i przedyskutowac

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
      Z tym pierwszym się zgadzam, choć u mnie max jest 1,7rpm po 4 dniach stania w garażu przy temp około2, 3 stopni. W takie dni jak teraz jest 1,5rpm, jednak wystarczy przejechać dosłownie 200m i już spadają.
      To samo mógłbym napisać. U mnie identycznie jak u Ciebie. Przy odpalaniu po nocy max to ok 1,7rpm i szybko obroty spadają.

Comment

• Znajomy kupił Civic 5d po liftingu, przejechał 7 tyś. km i zaświeciła mu się kontrolka silnika. Dzisiaj był w serwisie i otrzymał informację, że wymieniono olej, za darmo. Tak więc problem ten istnieje.

Comment

• Oczywiście że istnieje. i to wcale nie tylko w europie. Patrz:

Comment

• Świetnie, jeszcze filmik tego idioty, super i odnowa, to samo
            Nie kupujcie tego auta, większość osób na Forum, już ma 2 albo 3 silnik, tak szybko padają
            Cały wątek o tym, że u nikogo to nie występuje, że to normalne zjawisko jak ktoś ciągle jeździ po 1, 2 km, po prostu taka charakterystyka silnika, ale nie, trzeba się upierać, że to coś nienormalnego i wszystkich wkurzać dookoła.

Comment

• Nie, nie trzeba się upierać. Można przyjąć że ten typ w pewnych warunkach tak ma i stosować zaproponowane przez hondę działania.
              Cytuję część wpisu 413: Może jednak dojść do sytuacji w której pojazd eksploatowany jest zbyt krótko aby uzyskać temperaturę pracy co powoduje brak odparowania paliwa. Pomimo że ilości te są minimalne to długotrwały powtarzający się cykl takiej prac silnika bez uzyskania temperatury nominalnej może w konsekwencji doprowadzić do wzrostu stanu oleju w silniku. Jeśli wzrost ten jest około 10 mm ponad max wskaźnik bagnetu. wówczas zalecamy wyminę oleju (nie zalecamy w żadnym razie jego odsysania czy pozbycia się jedynie nadmiaru). Ze względu na uciążliwość dla użytkowników producent w takich przypadkach zgodził się na pokrycie kosztu wymiany.. Ciekawe czy ta wymiana oleju będzie wykonywana bezpłatnie również po gwarancji...
              Życzę bezproblemowej eksploatacji silnika w którym poziom oleju jest o 10mm ponad stan z uwagi na jego rozrzedzenie paliwem. Teraz możecie wkurzać się dalej

Comment

• Zamieszczone przez ayrton Zobacz posta
                Życzę bezproblemowej eksploatacji silnika w którym poziom oleju jest o 10mm ponad stan z uwagi na jego rozrzedzenie paliwem. Teraz możecie wkurzać się dalej
                Ale tutaj nie chodzi o wkurzanie. Chodzi o świadomość użytkownika odnośnie eksploatacji auta. Jeżeli IO podaje, że do trudnych warunków eksploatacji zalicza się przejechanie krótkich odcinków ( zima 16 km a latem 8 km) to jazda bardzo krótkich odcinków po jeden, dwa czy trzy kilometry to już będzie jazda ekstremalnie niebezpieczna. Kto tak jeździ ? Na pewno nie świadomy kierowca. I przy takiej jeździe problem przybywania paliwa w misce olejowej to tylko jeden z wielu, przyczyniających się do szybkiego zezłomowania auta. Jeśli ktoś eksploatuje auto w taki sposób to za wzrost benzyny w oleju może sobie tylko samemu za to podziękować. Nie słyszałem jeszcze, żeby przy normalnych warunkach eksploatacji komuś benzyny przybywało.

Comment

• Od tego ględzenia "znafców" i tak mam nawyk częstego sprawdzania poziomu oleju i przez 40kkm nawet jak jeździłem na krótkich dystansach oleju nie przybywało i nie ubywało, więc mój egzemplarz jak i pewnie 99% użytkowników na Forum jest zdrowy, a jak ktoś nie wierzy, to już nie mój problem.
                  Co do jazdy 1 czy 2 km na ciągłym niedogrzaniu, to nie sprawdzałem, bo żadnym autem, które miałem tak nie jeździłem i przy takiej eksploatacji pewnie ani bezpośredniego wtrysku ani turbo nie potrzeba, żeby silnik padł.

Comment

• Na 2km szkoda odpalać auto.. lepiej się przespacerować, ja jak odpalam swoją maszynę, to przynajmniej 20km musi być zrobione od ręki, bo co to za przyjemność przejechać się tylko 2km? Prawda ?
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                      ja jak odpalam swoją maszynę, to przynajmniej 20km musi być zrobione od ręki, bo co to za przyjemność przejechać się tylko 2km? Nie prawda ?
                      Prawda. Tym bardziej ,że z jazdy naszymi hondami czerpiemy przyjemność i nikt nam nie zarzuci,że jeździmy bez sensu. Ja tak właśnie jeżdżę. Do marketu mam 5km, zostawiam w nim żonę i jadę sobie dla przyjemności gdzieś w teren zachwycając się prowadzeniem i pracą silnika W końcu po coś to auto kupiłem.

Comment

• Nie mam zamiaru się z Wami kłócić, podnosić kwestii kto jak gdzie i jak długo jeździ. Bardziej interesuje mnie kwestia co zrobi honda gdy ktoś po gwarancji przyjedzie na taką wymianę oleju (na bagnecie 10mm ponad stan). Pewnie będzie się starała udowodnić że samochód nie był eksploatowany zgodnie z instrukcją, albo że przy wymianie ktoś nalał za dużo oleju. No tylko że do chwili trwania gwarancji sposób eksploatacji nie miał znaczenia. Ale to tylko moje dywagacje. Może dalej będą wymieniać olej gratis. A może coś jednak wymyślą by problem wyeliminować

Comment

• Zamieszczone przez ayrton Zobacz posta
                          A może coś jednak wymyślą by problem wyeliminować
                          Ja myślę że nic nie wymyślą. Problem nadmiernego dostawania się paliwa do oleju przy częstej jeździe na krótkich dystansach w silnikach z bezpośrednim wtryskiem nie dotyczy tylko hondy tylko jest to ogólnie znane zjawisko.

Comment

• Dlatego na krótkie dystanse mają być elektryki... A hondy (przynajmniej spalinowe) zostawmy sobie na jazdę dla przyjemności :-)
                            był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                            jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                            sigpic
                            http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Teraz tak właśnie robię, wsiadam i przelecę 20 - 30 km dla przyjemności. A jak by zatrzymali to do sklepu Panie Władzo muszę.

Comment

• I jak olej osiągnie tepm. pracy przegonić autko w pełnym zakresie obrotów.... ja tak robie i od 2 lat nigdy oleju nie przybyło.

Comment

Working...
                                X