Witam serdecznie wszystkich śledzących wątek olejowy w X gen. i chylę czoła przed wiedzą kolegów dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem tutaj na forum. Jestem w miarę świeżym użytkownikiem civica (rocznik 2019, 1.5 turbo, 29 tyś. km na budziku), a dzięki informacjom od was mogłem w miarę świadomie wybierać oleje dla swojego auta. Oleje jakich używałem do tej pory to fabryczny OEM Honda 0w20 type 2.0, zaraz później Ravenol VSW 0w30 C3, następnie Ravenol FES 0w30 C2, ponownie Ravenol WSW 0w30 C3, a teraz dla porównania wróciłem do Honda 0w20 type 2.0 - ten ostatni trochę celem porównania z poprzednimi olejami. Zmiany co około 6 lub 7 tyś. km, zupełnie nie wymuszone przez komputer, po prostu lubię częściej zmienić olej, również dla porównania pracy silnika. Styl jazdy w znakomitej większości defensywny, połowa miasto, połowa trasa, kilka razy rocznie dłuższe trasy drogami ekspresowymi i autostradami, bez przekraczania limitów prędkości. Sporadyczne odwiedziny pod czerwone pole, obroty w większości w granicach 2-3.5 tyś. rpm. Nie zauważyłem większej różnicy w zachowaniu silnika używając w.w. olejów, jedynie olej honda 0w20 type 2.0 rzeczywiście pozwala trochę zaoszczędzić paliwa w granicach 0.2, może 0.3 litra jadąc do około 90 km/h, ale i tak to może być właściwie w granicach błędu pomiaru. Przy wyższych prędkościach i krótszych trasach różnice są praktycznie niezauważalne. Oleju ani nie ubywało, ani nie przybywało, zawsze wchodziło mi 3.7 l. pod górną kreskę na bagnecie kontroli poziomu oleju.
Przy następnej zmianie oleju zamierzam jednak wrócić do Ravenola 0w30 C3, bo zależy mi na jak najlepszej ochronie silnika pozostając w ramach wskazówek sugerowanych wielkości SAE z instrukcji obsługi. Ostatnio znów jest dostępny olej Ravenol ALS 0w30 C3. I teraz moje pytanie. Jak on się porównuje do Ravenola VSW 0w30 C3? Z tabelki kolegi Grzecha wynika, że VSW ma dużo więcej dodatków przeciwzużyciowych, a ALS wydaje się mieć lepszą bazę olejową. Ale tym samym VSW ma wyższy indeks lepkości VI (197) w porównaniu do ALS (183). Wielkości hths są zbliżone (VSW 3.6, ALS 3.5). Czy w takimi razie lepiej z tych dwóch wybrać ALS mimo niższego indeksu VI? Byłym wdzięczny za opinię bardziej doświadczonych użytkowników.
Przy następnej zmianie oleju zamierzam jednak wrócić do Ravenola 0w30 C3, bo zależy mi na jak najlepszej ochronie silnika pozostając w ramach wskazówek sugerowanych wielkości SAE z instrukcji obsługi. Ostatnio znów jest dostępny olej Ravenol ALS 0w30 C3. I teraz moje pytanie. Jak on się porównuje do Ravenola VSW 0w30 C3? Z tabelki kolegi Grzecha wynika, że VSW ma dużo więcej dodatków przeciwzużyciowych, a ALS wydaje się mieć lepszą bazę olejową. Ale tym samym VSW ma wyższy indeks lepkości VI (197) w porównaniu do ALS (183). Wielkości hths są zbliżone (VSW 3.6, ALS 3.5). Czy w takimi razie lepiej z tych dwóch wybrać ALS mimo niższego indeksu VI? Byłym wdzięczny za opinię bardziej doświadczonych użytkowników.
Comment