Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.0T VTEC w X-gen - opinie, spalanie, osiągi, problemy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jedni się pastwią inni nie mogą tego czytać . OK, to inaczej, Silnik 1.0T P10A2 warto w niego pójść bo... ? Przez najbliższe wpisy wymieniamy tylko te pozytywne aspekty:
    1. bo będzie tańsze ubezpieczenie niż za 1,5T (chyba że nie?).
    2....
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Ciężko odpowiedzieć na tak zadane pytanie . Nie kupujemy samego silnika. Gdyby tak było wziąłbym 1.5 , co najmniej Ale daję pkt 2
      2. Bo w zupełności wystarcza do codziennej jazdy i zastrzegam , że jeszcze mam trochę czasu do emerytury
      3. Bo z tym silnikiem i fajnym wyposażeniem można go wyrwać o ponad 10 tysi taniej od Sporta
      4. Bo jednak trochę mniej pali
      5. Dla mnie brzmi lepiej od 1.5
      Last edited by montada; 11-03-2018, 17:37.

Comment

• ...a dlaczego nie? ... temat watka to: Wasze opinie o silniku 1.0 w X generacji Civika jest ponad 150 wpisów i nie da się napisać kilku punktów? Moim zdaniem należy spróbować.

1. bo będzie tańsze ubezpieczenie niż za 1,5T (chyba że nie?).
        2. Bo w zupełności wystarcza do codziennej jazdy
        Last edited by rambo7; 11-03-2018, 17:35.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Dodam jeszcze jeden punkt
          6. Bo do 80 tysi nie znalazłem lepiej jeżdżącego!, wyglądającego, wyposażonego i funkcjonalnego ( razem wzięte) auta.

Comment

• ale oceniamy tu tylko silnik, nie całość, czyli jest to najlepsza litrówka na rynku do 80 tysPLN.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Według mnie tak. I patrząc na to, że Honda nie wypuściła nigdy fusa jestem spokojny o żywotność i bezawaryjność.

Comment

• Dzisiaj jednak zajrzałem na otomoto i za 79,9 można nabyć sedana comfort i to jak dla mnie jest najlepszy wybór do 80, jak pisałem największą wadą litrówki jest bardzo niedaleko w cenniku 1,5turbo. I to nie 1,5litrowka jest za tania, tylko litrowka za droga. Myślę jednak, że jak zaczną im zalegac, to obniżą cenę.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                  Dzisiaj jednak zajrzałem na otomoto i za 79,9 można nabyć sedana comfort i to jak dla mnie jest najlepszy wybór do 80, jak pisałem największą wadą litrówki jest bardzo niedaleko w cenniku 1,5turbo. I to nie 1,5litrowka jest za tania, tylko litrowka za droga. Myślę jednak, że jak zaczną im zalegac, to obniżą cenę.
                  Ja nie mogłem kupić sedana a nie chciałem kombi. Do tego HB wg mnie się lepiej prowadzi i za tę cenę masz wersję Elegance , która parę rzeczy sensownych dokłada w wyposażeniu. Wracając do silnika jestem bardzo miło zaskoczony i równie zadowolony.
                  Last edited by montada; 11-03-2018, 18:31.

Comment

I to nie 1,5litrowka jest za tania, tylko litrowka za droga.
                    Trafiony. Zatopiony.
                    W punkt.

1.5 litrowka praktycznie nie ma konkurencji (ceny jak konkurencja, jedzie lepiej, spala mało).
                    1 litrowka jest zdecydowanie drozsza od konkurencji, a przewagi w osiągach/spalaniu/komforcie nie ma zadnej. Tu jest pies pogrzebany.
                    Last edited by Glosima; 11-03-2018, 19:14.
                    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• No, i tak możemy bez końca

Comment

• Co do silników 3cyl, to Honda ok,Ford ok,w Pugu też chwalicie. Ale
                        już 1.2 Tce w Renault to dramat 1-2l oleju na 1000km, wada konstrukcji,wymiana silnika.

Comment

• Ja tylko wymienię , co mnie przekonało do zakupu 1,0 :
                          1.Dźwięk bez porównania lepszy od 1,5 - oczywiście dla mnie.
                          2.Do codziennej jazdy , nic więcej nie potrzeba
                          3.Na autostradzie i drogach szybkiego ruchu , 160 , 180 śmiga bez problemu
                          4.Przyspieszenie bardziej niż zadowalające
                          5.Jak bym chciał tylko szybsze auto , to bym zostawił Giuliettę , bo po co miałbym brać Hondę , Giulietta objeżdżała hondę 1,5 bez problemu
                          6.W cenie 74,5 dostałem wersję Hatchback z automatem i wyposażeniem , które mnie całkowicie zadowala.
                          7.I można by tak długo jeszcze , ale po co , każdy musi się sam przekonać lub nie.
                          Minęło już 2 miesiące i 4 tys. kilometrów i nadal bym dokonał takiego samego wyboru jeżeli chodzi o wersję silnika.
                          A czy się będzie psuła , to czas pokaże.
                          Można się jedynie doczepić do spalania , ale ja się tym nie przejmuję , bo niestety mam ciężką nogę i każde moje auto dużo spali.

Comment

• Zapewne miałeś guliette 1,7 235KM. To tym bardziej szacun dla litrówki, że po takiej petardzie ten napęd jest dla Ciebie wystarczający.

Comment

Zapewne miałeś guliette 1,7 235KM. To tym bardziej szacun dla litrówki, że po takiej petardzie ten napęd jest dla Ciebie wystarczający.
                              Nie , miałem 1,4 170 KM i tam jak włączyło się turbo , to mnie wciskało w fotel .Nie miałem podobnych odczuć przy jeździe 1,5 - było beznamiętnie.
                              Więc nie widziałem sensu kupowania wersji 1,5.Po co mi ta większa moc , jak jej na co dzień nie wykorzystuję.
                              A jak wyjeżdżam na autostradę , to rzadko się zdarza auto , przed którym muszę zjeżdżać na prawy pas i tak tak jedynka ma moc.
                              Prowadzenie Hondy i jej właściwości jezdne są naprawdę bardzo dobre.

Comment

• A ja właśnie lubię charakterystykę 1,5 ze względu na to że zachowuje się trochę jak duże N/A, nie czuć za bardzo jak włącza się turbo, za to czuć jak od ok 4rpm zaczyna jeszcze lepiej ciągnąć i tak do końca, w większości małych turbo odczuwalny jest nagły przyrost przy około 2rpm, ale później już nie ma nic iciągnie liniowo do 6, albo zdycha przy 4,5-5, natomiast z całym szacunkiem do silników włoskich, ale założę się, że tą guliette 1,4 170KM, to by 1,5 tsi vag objechal, a Civic 1,5turbo 182KM by ją po prostu zjadł. Był test w 2013r z Hondą ix 1,8 i w tym tescie gulietta do setki miała 8,5, a elastyczność na 6b 80-120 coś w granicach 12,5sec, dla porównania 1,5turbo 182KM w motorze miał 7,7, a 80-120 6b 9,4. Sorki za taki wywód, ale nie lubię jak ktoś zniekształca rzeczywistość.

Comment

Working...
                                X