Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.0T VTEC w X-gen - opinie, spalanie, osiągi, problemy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    W związku z powyższymi wpisami, nie miałem okazji i na pewno mieć nie będę, bo nikt na jazdę próbną nie da mi polatać po autostradzie, to mam pytanie do użytkowników: jaka jest optymalna prędkość podróżowania po autostradzie wersją 1,0, chodzi mi o optymalne warunki, czyli nie żadne dynamiczne wyprzedzanie i ganianie się z innymi, tylko optymalna jazda mając na uwadze: spalanie (takie do przyjęcia), głośność (taka by dało się pogadać), prędkość by nie marudzić i nie męczyć silnika (jest taki moment w każdym aucie gdy czujemy że można szybciej ale starczy - jest wszystko wybalansowane - kompromis.
    Przy 140 , to się nawet nie czuje ,że jedziemy tak szybko i są to odczucia pasażerów , a nie moje i można tak do 160 , a powyżej , to jak w każdym tego typu aucie , można , ale po co i nie ma za bardzo gdzie.Uważam , że do tych prędkości , prowadzenie i przyczepność auta jest wyśmienita , a głośność też nie przeszkadza.

Comment

• Ile 1.0 pali w trasie, jadąc np. tak 100km/h ? Tylko bez naciągania proszę
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
        Ile 1.0 pali w trasie, jadąc np. tak 100km/h ? Tylko bez naciągania proszę
        Jezeli jedziesz ok. 100km/h to mozesz liczyc sie ze spalaniem na poziomie ok. 5.5l w trbie eko. Przy predkosci ok. 130 km/h spalanir wzrasta do ok. 6,5l. I sa to wartosci realne, bez naciagania. Przetestowalem.

Comment

• 140 jest chyba idealnym kompromisem przy tym silniku. Nie męczy, silnika nie słychać, dynamika przy wyprzedzaniu bardzo ok i spalanie w zupełności akceptowalne. Przy 160 robi się trochę głośno lecz nadal pewnie się prowadzi. Miałem przyjemność jechać także jako pasażer i zdecydowanie fotel po prawej stronie to najcichsze miejsce tego auta, z tyłu jest najgłośniej. Prowadzenie przy dozwolonej autostradowej bardzo pewne, przyjemne i rzeczywiście nie czuje się prędkości. LKAS robi świetną robotę przy długich trasach. Ten silnik zadziwia mnie. Zdecydowanie jest najprzyjemniejszy w mieście. Żwawy, żwawy i jeszcze raz żwawy.

Comment

• Zamieszczone przez PrzeZar Zobacz posta
            Jezeli jedziesz ok. 100km/h to mozesz liczyc sie ze spalaniem na poziomie ok. 5.5l w trbie eko. Przy predkosci ok. 130 km/h spalanir wzrasta do ok. 6,5l. I sa to wartosci realne, bez naciagania. Przetestowalem.

Potwierdzam. Bez eco przy 130 u mnie 7.2l
            Last edited by montada; 19-02-2018, 21:42.

Comment

• Bo moment jest nisko, stąd tak fajne odczucia, dodatkowo nie puchnie jak niektóre silniki konkurencji powyżej 4,5rpm tylko równo ciągnie do czerwonego.

Comment

• Ja jakoś specjalnie nie odczułem aby litrówka w Civicu była szybsza od porównywalnych silników u konkurencji.
                Może dlatego, że sporo jezdze innymi małolitrażowymi - w ubiegłym tygodniu na feriach cały tydzień po raz pierwszy w Peugeocie 308.
                Nigdy tych aut nie wypozyczałem, bo z reguły biore sobie japończyki albo niemce ale była promocja i bylismy w 5 osób więc zrobiłem 400km w Pugu 308 1.2 130 KM. Też 3 cylindry ale naprawde fajnie to jezdzi.

W Civicu na pewno na plus jest skrzynia biegów - fajnie biegi "chodzą". W tym Pugu niby lepiej niz to co było kiedyś we francuzach ale jednak o klasę gorzej. Tutaj Honda bryluje.

przyspieszenia:
                Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ten silnik w pego jest super, odczuwalnie lepiej jeździ niż nawet 1,4tsi 125KM w leonie, naprawdę im się udał. Mnie po prostu zdziwiło jak od 160 w górę siadł ten 1,4 140KM w i30. Może design, może już trochę lepsze zawieszenia, ale silników jeszcze muszą się nauczyć. To tak samo jak i30 N niby 275KM, a 245KM w golfie Gti go objedzie, czy 272KM w 1,6 308gti. 204KM w ceedzie też było na poziomie 1,5turbo 182KM czy 1,8 180KM w leonie.

Comment

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                    Potwierdzam. Bez eco przy 130 u mnie 7.2l
                    No to przy tej prędkości pali tyle samo co 1.5t.
                    www.simple-events.pl

Comment

• Witam
                      Miałem ten silnik na parę dni jako auto zastępcze i jestem pod mega wrażeniem DZWIĘK pracy oraz osiągów silnika, według mnie dzwięK dużo lepszy niż w 1.5T jedyny minus to spalanie w moim przypadku to więcej o 1,5litra na 100km więc nie jest mało a mocy dużo mniej, ale reszta naprawdę Zasługuje na duży +++, osobiście POLECAM

Spalanie 1.5T- 6.6l
                      Spalanie 1.0T- 8l

p.s to są moje odczucia może ktoś inny się z tym nie zgodzi.
                      Last edited by MarekComau1122; 07-03-2018, 08:19.

Comment

• To nie dzwiek tylko WIBRACJE. ;-)

Comment

• Zamieszczone przez FanmarkiH Zobacz posta
                          To nie dzwiek tylko WIBRACJE. ;-)
                          I tu się kolego mylisz. Od początku zastanawiają mnie tego typu opinie o 1.0. Po pierwsze wibracje odczuwalne są wyłącznie w fazie rozruchu silnika a i tak nadal nie jestem pewny, czy przypadkiem nie jestem zasugerowany. Po drugie dźwięk jest tutaj największym zaskoczeniem. Bo brzmi zdecydowanie muskularnie. I to też dziwi, gdy słyszało się wcześniej opinie, że brzmi jak kosiarka. Odnoszę wrażenie, że krytykują tylko Ci, którzy nim nie jechali.

Comment

• Ile Civic 1.0 poleci maksymalnie licznikowo ? sprawdzał ktoś ?
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              Ile Civic 1.0 poleci maksymalnie licznikowo ? sprawdzał ktoś ?
                              Podobno ok. 210km/h. Sam nie sprawdzałem, ale widziałem filmiki na YT.

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
                                Witam
                                Miałem ten silnik na parę dni jako auto zastępcze i jestem pod mega wrażeniem DZWIĘK pracy oraz osiągów silnika, według mnie dzwięK dużo lepszy niż w 1.5T jedyny minus to spalanie w moim przypadku to więcej o 1,5litra na 100km więc nie jest mało a mocy dużo mniej, ale reszta naprawdę Zasługuje na duży +++, osobiście POLECAM

Spalanie 1.5T- 6.6l
                                Spalanie 1.0T- 8l

p.s to są moje odczucia może ktoś inny się z tym nie zgodzi.
                                Popieram. Dźwięk jest tutaj big niespodzianką.

Comment

Working...
                                X