Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak szybko "znika" wam w oczach wskaźnik zdrowia oleju?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dzisiaj wymieniłem olej po zrobieniu 1700km tj 14 dni jazdy. Do przegladu pokazywało mi 120 dni ale ja nie o tym chcę napisać.
    Przyjechałem do serwisu Honda Aries i mówię:
    - jestem umówiony na serwis olejowy i ze zrobiłem 1700km.
    - ok a wyświetlił się Panu komunikat?
    - Nie, sam chce wymienić, przy docieraniu mam taki zwyczaj.
    - Rozumiemy, oczywiscie. A jaki olej mamy Panu wlać?
    (Tutaj moje zdziwienie, naczytalem się na forum ze leją tylko 0W20 Hondy i nie chcą innego lać)
    - Yyyyy no ten 0W20 to ekoolej a ja bym wolał coś innego...coś co lepiej chroni silnik.
    - No tak to prawda ten 0W20 to praktycznie woda, może życzy Pan sobie 5W30?
    - chetnie ale czy on przypadkiem nie jest też eko tj oszczedza paliwo a nie silnik? Bo wie Pan ja chce A3 do chrony.
    - Sprawdzę i jak będzie to Panu ten wleje a jak nie...
    - To wlejcie ten 0W20 Hondy i tak za 8 tys km u was będę zmieniał olej to wtedy..
    - Proszę przywieźć olej jaki Pan sobie życzy albo proszę o kontakt wczesniejszy w tej sprawie.

Byłem kompletnie zaskoczony ich postawą. Nie przygptowalem się na zmianę oleju bo myślałem ze bedzie problem jak będę chcial swój.
    Zaplacilem 600zl za serwis olejowy.
    Aha i jeszcze jedno. Super tam mają bo siedząc na poczekalni przez wielką szklaną sciane widzialem co robi się na serwisie z moim samochodem i jaki ciemno brązowy syf leciał po 1700km przebiegu. Jezeli chodzi o serwis olejowy to polecam Aries.

Comment

Stara wiadoma sprawa.
      Aries jest świetny, pro kliencki.
      Co do oleju to wiedzą po co jest 0W20 i nie ściemniają. Zalewają 5W30/40 bądź to co przywiezie klient.
      Gdybyś doczytał temat choćby dla IXgen to pojechałbyś z własnym, dobrym olejem, a za wymianę i filtr zapłaciłbyś 130-140zł.
      Ja od samego początku tj. od 1950km przywożę własny olej, własne
      filtry i serwisuję właśnie tam.
      Last edited by roar; 11-12-2017, 18:54.

Comment

Przeczytalem temat Alixa o oleju a kolejny wątek olejowy już nie zdążyłem przeczytać. 5W30 Hondy nie chcialem bo to też eko. Teraz już wiem że spokojnie mogę do nich pojechać z dobranym olejem pod moje użytkowanie samochodu. Jestem baaardzo zadowolony z obslugi u nich po raz kolejny. Cieszę się że u nich kupiłem samochód a nie u jakiś [cenzura] rodem z PRLu.
        Olejem 0W20 tak bardzo się nie przejmuje. Jest zima więc ten olej jakoś wytrzma do wiosny.
        Last edited by rambo7; 13-12-2017, 08:04. Powód: unikaj wulgarnych słów.

Comment

Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz posta
          Eee, to calkiem nieźle. Które ASO, Arher czy Krezel wybrałeś?

Krężel. Generalnie lubię tam jeździć ze względu na lokalizację i jak godzina umówiona to jeszcze nie stałem w kolejce żeby oddać auto, co mnie spotkało parokrotnie w innych serwisach.

Po wymianie oleju (przegląd A) zrobiło się 140 dni do następnego. Koszt 469 zł.

Comment

Ja mam takie spostrzeżenie odnośnie różnicy w spalaniu w zależności od oleju tzn. Gdy był zalany tym eco 0W20 palił zdecydowanie mniej o około litra a Gdy zalałem go po 3tys. 5w30 Castrola pali więcej,nie wiem jak jest u Was, jestem ciekaw.

Comment

Zamieszczone przez andre96 Zobacz posta
              Gdy zalałem go po 3tys. 5w30 Castrola pali więcej
              To mogą być trafne spostrzeżenia a jakiego zalałeś Castrola ? masz więcej danych oprócz SAE ?
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Castrol EDGE TITANIUM FST 5W30LL ACEA C3

Comment

Całkiem dobry olej, ale czemu w dieslu pali Ci więcej?
                  Dziwne...

Comment

W jakim dieslu. 1,5 benzyna CVT.

Comment

Żartowałem chodzi o C3
                      Czemu wlałeś olej do diesla z dpf?

Co do wyższego spalania to jest zacznie chłodniej. Litr więcej przy obecnych temp to norma.

Comment

Castrol EDGE TITANIUM FST 5W30LL ACEA C3
                        Ha, "trochę" niewłaściwy olej. Ja rozmyślam nad takimi, o ile ASO pozwoli zalać swoim - co byście wybrali?

Wybierz Castrol Magnatec 5W-30 A5 5L a jego Inteligentne Molekuły ochronią Twój silnik podczas krytycznej fazy rozgrzewania się silnika, w której powstaje do 75% jego zużycia. Zobacz ceny i opinie Castrol Magnatec 5W30 A5 5L w sklepie kolegaberlin.pl

Shell Helix Ultra Professional AF 5W30 5L olej silnikowy spełnia bardzo wysokie wymagania silników szczególnie wysoko obciążonych, w tym Ford'a oraz silników wymagających olejów spełniających wymogi specyfikacji ACEA A5/B5.

Wszystkie A5/B5 jak zaleca instrukcja. A nie C3 NA końcu instrukcji civika X jest napisane dodatkowo: API: SM (a nie SN). A to z kolei wskazywałoby na dwa pierwsze oleje. Ale czy to naprawde ma aż takie znaczenie?

Generalnie te do fordowskich silników wyglądają jakby był też do Hond.
                        Tego ostatniego w wersji 5W40 leję do 1.8 w civiku VIII i jest spoko.

Comment

Gdy był zalany tym eco 0W20 palił zdecydowanie mniej o około litra a Gdy zalałem go po 3tys. 5w30 Castrola pali więcej
                          ... i tak powstają herezje na temat olejów. np. Castrola.
                          tragedia ... po prostu tragedia ! Ten co Ci polecił ten olej był nieprzytomny i prowadzi jawny sabotaż twojego silnika, jak mogłeś do tego dopuścić?! ... zrób coś z tym.
                          Przypominam że to nie jest wątek olejowy dlatego z góry uprzedzam nie dyskutujemy o tym że ktoś (Ty sam lub ASO) specjalnie lub nieświadomie psuje silnik.
                          Lektura tu: od wpisu #26 https://www.civicforum.pl/showthread...Civic-IX/page3
                          a jak nie masz Książki obsługi to podpowiem zalecenia: https://www.civicforum.pl/showthread...szty-itp/page2
                          pokaż mi gdzie Honda zaleca olej ACEA C3? ..ja nie widzę...
                          Last edited by rambo7; 17-12-2017, 18:36.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zalecany nie zalecany jak komu pasuje honda zalewa 0w20 chociarz ma zły wpływ w dłuższej eksplatacji silnika.

Comment

Zalecany nie zalecany jak komu pasuje honda zalewa 0w20 chociarz ma zły wpływ w dłuższej eksplatacji silnika.

Kolego, przeczytaj link roara parę postów wyżej, bo chyba nie masz pojęcia co wlano Ci do silnika. Poczytaj co oznacza C3, a co A3/B3 czy A5/B5, które są zalecane w instrukcji oprócz hondowskiego 0W20.
                              Tu już nie chodzi o to, że wlałeś 0W20 czy 0W30 czy inną lepkość.
                              Chodzi o to, ze wlałeś olej nie dedykowany do civika X. Sam wybierałeś czy ktoś Ci "polecił"?

Proponuję aby tamten link podwiesić na górze działu Silnik w Civiku X.
                              Last edited by kajojek; 17-12-2017, 18:51.

Comment

Trochę bez interpunkcji ciężko wyłapać sens wypowiedzi.
                                0W20 nie ma złego wpływu. To dobry olej, jeśli jeździsz łagodnie i ekologicznie (zapieprzanie 140 nie jest eko) no i zimą . Także 0W20 ma zły wpływ na silnik, jeśli jeździsz inaczej niż to do czego został stworzony.
                                Olej dobierasz przede wszystkim do stylu jazdy i warunków temperaturowych otoczenia oraz zgodnie z instrukcją. W niej nie ma C3.
                                Rambo7 podał linki.
                                Tutaj w poście #59 kolejne
                                Ponieważ ciekawy temat olejowy został już zamknięty i sporo było tam powiedziane na temat jakości i rodzajów olei itp.., chciałbym zebrać, w jednym miejscu, trochę informacji odnośnie olejów na jakich jeździmy, oraz tego co zauważyliśmy w zachowaniu naszego silnika zalanego danym olejem, np. czy silnik bierze olej, głośniej/ciszej pracuje, więcej/mniej pali, oraz inne uwagi. Myślę, że będzie to pomocne dla osób które zastanawiają się nad tym jaki olej wlać do swojej Hondzi. Proponuje

Comment

Working...
                                X