witajcie chciałem kupic olej 0w20 w hparts a tutaj na stronie znikły wszystkie oleje czyzby wycofali sie z sprzedawania orginalnego oleju
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postazapewne Honda zaleca tylko swój, z tytułu dodatku MoDTC - modyfikatora tarcia. Olej Hondy ma obniżoną zawartość popiołów
Comment
-
Zamieszczone przez rob1986 Zobacz postawitajcie chciałem kupic olej 0w20 w hparts a tutaj na stronie znikły wszystkie oleje czyzby wycofali sie z sprzedawania orginalnego oleju
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta...Do haparts się dzwoni lub pisze maila i mówi co się chce kupić....
Comment
-
Na Facebook w grupie Honda Civic X (Polska) Pojawiły się wyniki badania oleju Honda 0w20 po 9200 km.
Jak dla mnie to te wyniki nie świadczą najlepiej o tym oleju. Choć rozcieńczenie paliwem na poziomie 4,4% to nie wina oleju.
Niestety nie jestem w stanie wkleić linka, ponieważ jest to grupa prywatna.
Wklejam "ukradzione" zdjęcie
0w20_test.jpg
Comment
-
Zamieszczone przez MarcinZ Zobacz postaPojawiły się wyniki badania oleju Honda 0w20 po 9200 km.
Jak dla mnie to te wyniki nie świadczą najlepiej o tym oleju.
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaWywalili wszystko ze znaczkiem HondyA gdzie szef ? Zawsze się odzywał na forum, a teraz milczy..
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaWywalili wszystko ze znaczkiem Hondy ze strony co nie znaczy, że tym nie handlują.
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez MarcinZ Zobacz postaNa Facebook w grupie Honda Civic X (Polska) Pojawiły się wyniki badania oleju Honda 0w20 po 9200 km.
Jak dla mnie to te wyniki nie świadczą najlepiej o tym oleju. Choć rozcieńczenie paliwem na poziomie 4,4% to nie wina oleju.
Niestety nie jestem w stanie wkleić linka, ponieważ jest to grupa prywatna.
Wklejam "ukradzione" zdjęcie
[ATTACH=CONFIG]56264[/ATTACH]
Na wstępie napiszę, że dla dokładności wyników my zawsze prosimy o dostarczenie próbki świeżej do porównania bo wartości same w sobie są oczywiście istotne, ale każdy olej jest inny więc bardzo liczy się zmiana względem początku.
I tak zawartość fosforu jest już za niska i powinna być zaznaczona na żółto bo wg normy powinna wynosić między 600 a 800 ppm. Tylko, jeżeli olej świeży miał np. 650 - to można powiedzieć, że spadek nie jest duży (teoria mówi, że olej w momencie wymiany powinien spełniać wymagania normy).
Drugie to cynk, którego wartość nie jest bardzo niska, ale spotykamy oleje 0w20 z zawartością 800 czy nawet więcej ppm - więc jeżeli ten też tyle miał na początku to spadek jest już duży.
Co dziwne, nie ma wyniku zawartości siarki który robi się tym samym badaniem co resztę pierwiastków - a norma określa maks. 0,5% więc głupio nie napisać.
Ostatecznie - olej wygląda tak jak powinien. Mógłbym zalecić nie ciśnięcie do dechy na niskich obrotach, bo wtedy najwięcej paliwa dostaje się do oleju. I wymiany co te 10 tys. km
Comment
Comment