Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• witajcie chciałem kupic olej 0w20 w hparts a tutaj na stronie znikły wszystkie oleje czyzby wycofali sie z sprzedawania orginalnego oleju
    zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      zapewne Honda zaleca tylko swój, z tytułu dodatku MoDTC - modyfikatora tarcia. Olej Hondy ma obniżoną zawartość popiołów
      Gdzieś wyczytałem, że Honda stosuje oleje niskopopiołowe z uwagi na wprowadzenie filtrów GPF do swoich samochodów. Dzięki temu bez obaw będzie można jeździć benzynką bez opcji "wypadu na obwodnicę", tak jak ponoć ma to miejsce w przypadku diesli i filtrów DPF. Wystarczy przejechać minimum kilkanaście kilometrów na jeden kurs i wymiana filtra nie będzie potrzebna.

Comment

• Masz bujną wyobraźnię, coś Ci się chyba pomieszało .
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Witam jestem nowym użytkownikiem forum co sądzicie o oleju Eneos ultra premium S 0w30

Regulamin pkt 2.
          Last edited by Paluch; 11-03-2021, 18:01.

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
            witajcie chciałem kupic olej 0w20 w hparts a tutaj na stronie znikły wszystkie oleje czyzby wycofali sie z sprzedawania orginalnego oleju
            Rzeczywiście.. Na allegro również nie ma żadnego oleju jak i filtrów.. dziwna sytuacja

Comment

• Comment

• Oem olej 0w20 ma bardzo dobre opinie na tym i nie tylko na tym forum .

Do haparts się dzwoni lub pisze maila i mówi co się chce kupić.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                  ...Do haparts się dzwoni lub pisze maila i mówi co się chce kupić....
                  Dokładnie...na stronie mają wystawione niewiele, ale na telefon załatwisz wszystko co tylko potrzeba z OEM i nie tylko, bo oferują bardzo dobre zamienniki w rozsądniejszej cenie niż ori.
                  Moja Hania
                  http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Na Facebook w grupie Honda Civic X (Polska) Pojawiły się wyniki badania oleju Honda 0w20 po 9200 km.
                    Jak dla mnie to te wyniki nie świadczą najlepiej o tym oleju. Choć rozcieńczenie paliwem na poziomie 4,4% to nie wina oleju.
                    Niestety nie jestem w stanie wkleić linka, ponieważ jest to grupa prywatna.
                    Wklejam "ukradzione" zdjęcie
                    0w20_test.jpg

Comment

• Zamieszczone przez MarcinZ Zobacz posta
                      Pojawiły się wyniki badania oleju Honda 0w20 po 9200 km.
                      Jak dla mnie to te wyniki nie świadczą najlepiej o tym oleju.
                      Analizy olejów są również na zagranicznych stronach oil club, generalnie zaskoczenia tutaj nie ma, olej ze względu na niską lepkość, dużą zawartość VM, oraz "niskopopiołowość", traci szybko swoje właściwości... Całe szczęście ma sporą zawartość modyfikatora tarcia, co ratuje części silnika przed zużyciem... pierwiastki zużyciowe są na dobrym poziomie. Tragedii nie ma, bardzo ważne żeby nie przeciągać interwałów.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

• ale i strona hparts tez wycięła oferty
                        zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Wywalili wszystko ze znaczkiem Hondy ze strony co nie znaczy, że tym nie handlują.

Comment

Wywalili wszystko ze znaczkiem Hondy
                            Jak to ??? Ciekawe czemu.. A gdzie szef ? Zawsze się odzywał na forum, a teraz milczy..
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

Wywalili wszystko ze znaczkiem Hondy ze strony co nie znaczy, że tym nie handlują.

Ma ktoś wiedzę, co się stało, że nagle po tylu latach zmuszeni byli wywalić części OEM ze swojej oferty przynajmniej na stronie?
                              Moja Hania
                              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Zamieszczone przez MarcinZ Zobacz posta
                                Na Facebook w grupie Honda Civic X (Polska) Pojawiły się wyniki badania oleju Honda 0w20 po 9200 km.
                                Jak dla mnie to te wyniki nie świadczą najlepiej o tym oleju. Choć rozcieńczenie paliwem na poziomie 4,4% to nie wina oleju.
                                Niestety nie jestem w stanie wkleić linka, ponieważ jest to grupa prywatna.
                                Wklejam "ukradzione" zdjęcie
                                [ATTACH=CONFIG]56264[/ATTACH]
                                Zakładam, że jest to olej 0w20 mający spełniać normę API SN (brakuje tej informacji).

Na wstępie napiszę, że dla dokładności wyników my zawsze prosimy o dostarczenie próbki świeżej do porównania bo wartości same w sobie są oczywiście istotne, ale każdy olej jest inny więc bardzo liczy się zmiana względem początku.

I tak zawartość fosforu jest już za niska i powinna być zaznaczona na żółto bo wg normy powinna wynosić między 600 a 800 ppm. Tylko, jeżeli olej świeży miał np. 650 - to można powiedzieć, że spadek nie jest duży (teoria mówi, że olej w momencie wymiany powinien spełniać wymagania normy).

Drugie to cynk, którego wartość nie jest bardzo niska, ale spotykamy oleje 0w20 z zawartością 800 czy nawet więcej ppm - więc jeżeli ten też tyle miał na początku to spadek jest już duży.

Co dziwne, nie ma wyniku zawartości siarki który robi się tym samym badaniem co resztę pierwiastków - a norma określa maks. 0,5% więc głupio nie napisać.

Ostatecznie - olej wygląda tak jak powinien. Mógłbym zalecić nie ciśnięcie do dechy na niskich obrotach, bo wtedy najwięcej paliwa dostaje się do oleju . I wymiany co te 10 tys. km

Comment

Working...
                                X