Ja Koledzy po przeczytaniu wszystkich tu na forum wątków o olejach i zagranicznych , doszedłem do wniosku że nie ma co kombinować lać na pewno olej a3 marka nawet shell gtl tani, lub ravenol , neste, czy inny z pewnego żródła , wymienić 2 razy w roku żadna do kasa dla naszych hond i do ceny paliwa ,serwisu, nawet myślę lato 0W40 ,zima 0w30 i będzie ok, nawet przy moim przebiegu rocznym 10 tys. będzie ok dla silnika i tyle tematu jak dla mnie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Jeśli nie upalasz auta na co dzień, to moim zdaniem nie ma sensu. Tu nawet nie o cenę chodzi, choć pewnie dla silnika byłaby to mega komfortowa sytuacja. Za każdym razem powinno się też wymienić filtr oleju, a potem gdzieś to wszystko zutylizować. Olej nie bierze się z powietrza, tak samo jak inne elementy systematycznie wymieniane. Szkoda środowiska. We wszystkim musi być zdrowy rozsądek. Olej 0W30, czy też 0W40 świetnie sprawdzi się i zimą i latem. Zim już prawie nie mamy, jedynie latem trochę piekiełka.
Wymiana raz w roku, no chyba że robisz mega duże przebiegi rzędu 25-30 tyś rocznie. Wtedy wymiana dwa razy byłaby wskazana.
Comment
-
Ja w VII i VIII generacji oraz w crv II wymieniam olej raz w roku i do 20 tyś przebiegu ( wg instrukcji). Olej 5w30 lub 5w40 A3B4 Valvolin. Ten VII oddałem teściowi a on wymienia co dwa lata ale przebieg do 6 tyś rocznie i jeździ tak już 8 lat.
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaJa w VII i VIII generacji oraz w crv II wymieniam olej raz w roku i do 20 tyś przebiegu ( wg instrukcji). Olej 5w30 lub 5w40 A3B4 Valvolin
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaVII 1.4 -170 tyś, VIII 1.8 -115, crv 2.0 - 170. Oleju dolewam 0,5 l na 10 tyś przebiegu ale obroty do 4 tyś
Comment
-
Może coś dokładniej napisz gdzie błąd. Wydaje mi się, że w VIII jak kupuję bańkę 4l , wlewam 3.5 i te 0.5 l mam na dolewkę na cały rok i ok 15tyś przebiegu , to jest źle ? Właściwie to mógłbym nie dolewać ale staram się trzymać dokładnie stan 2/3 między kreskami.Last edited by Jedwabnik; 02-07-2019, 11:49.
Comment
-
Ja w swoim EG3 zmieniałem co 10tys zawsze, przejechałem ponad 100tys. km i nigdy nic nie dolewałem, a lekko nie miał u mnie. Teraz w FK7 tak samo max 10tys. i zmiana czy komp woła czy jeszcze nie. Poza tym jak już było wspomniane komputer właśnie ok tych 10tys woła na wymianę, no chyba że krótkie odcinki to i wcześniej będzie informował.
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaMoże coś dokładniej napisz. Wydaje mi się, że w VIII jak kupuję bańkę 4l , wlewam 3.5 i te 0.5 l mam na dolewkę na cały rok i ok 15tyś przebiegu , to jest źle ?
Comment
-
Dzięki za poradę, ale pozostanę przy swoim sposobie. A tak z innej beczki, wiem ,że dyskusji było tu dużo o tym. Zalecany jest olej A3 a nie C3 , bo niby A3 lepiej chroni silnik. To znaczy że silniki disla są słabo chronione przez C3 ?
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaalecany jest olej A3 a nie C3 , bo niby A3 lepiej chroni silnik. To znaczy że silniki disla są słabo chronione przez C3 ?
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaDzięki za poradę, ale pozostanę przy swoim sposobie
Comment
Comment