Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Od czasu do czasu zaglądam na civicinfo i wszedłem sobie na 10gen. i był akurat wątek o oleju i proszę zobaczyć co Honda UK i odpisała na temat oleju do 1.5 jaki użyć . Aug 26, 2018
    For information, I contacted Honda UK re grade of oil required. This is the reply.........
    Dear Sir,
    Thank you for contacting Honda UK. Your Civic 5Dr 2018 Sport MT 1.5 i-VTEC Standard Model yr:2018 is designed to run optimally on engine oil with a 0W-30 viscosity rating. 5W-30 and 10W-30 oils can be used when 0W-30 is unavailable. Thank you for contacting Honda UK. If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again. Kind Regards,
    Daniel Garnett
    Honda Customer Service
    Honda UK . Co prawda to o niczym nie świadczy bo tak jak Rambo pisał może gość się nie zna bo nie pisze nic na temat czy to ma być A3 czy A5 ,oczywiście trochę inny klimat niż w Polsce ale nie piszą żeby używać 0w-20 trochę to dziwne .To tak w ramach ciekawostki proszę potraktować mój post i przepraszam że nie jest po oddzielane ale pisałem z telefonu.
    Last edited by Maciej66; 03-09-2018, 00:22.
    moja zielona Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....nd-Green-Pearl

Comment

• Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
      Ja akurat zaliczam się do fanów. I to że nie rozbieram silnika na najdrobniejsze części i nie jeżdżę 20 letnim samochodem w myśl zasady że "kiedyś to było" nie daje Ci prawa do oceniania mnie.
      To wolny kraj,więc akurat oceniać mogę sobie do woli.
      Ocena a komentaż do wpisu to różnica,ja Cię nie oceniam.

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
      co 30000km.
      Daj spokój

Comment

• Zamieszczone przez Maciej66 Zobacz posta
        Co prawda to o niczym nie świadczy bo tak jak Rambo pisał może gość się nie zna bo nie pisze nic na temat czy to ma być A3 czy A5 ,oczywiście trochę inny klimat niż w Polsce ale nie piszą żeby używać 0w-20 trochę to dziwne .
        Moim zdaniem, ten Pan który odpisał podszedł do tego wg. starej szkoły, a więc, zasugerował olej wg. warunków klimatycznych, a więc wg. temp. otoczenia, a pierwszym wyznacznikiem przy wyborze oleju w tej kwestii jest właśnie SAE. W UK SAE 0W30 bądź 5W30 jest jak najbardziej odpowiednie. Odnośnie norm widać się nie zagłębiał, albo ze swojej niewiedzy, albo zakładając niewiedzę użytkownika... żeby po prostu za dużo nie mieszać. Czemu nie napisał o oleju 0W20 ? Może tam Honda aż tak mocno nie naciska żeby stosować tylko ten olej.. Można by napisać z ciekawości czy nie lepszym olejem od tych co zalecił byłby olej 0W20... ale pewnie pozytywnie to potwierdzi Nikt oficjalnie o tym oleju źle się nie wypowie.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Jedna mała uwaga: to odpisał pan z obsługi klienta. Pisze co ma przykazane i wyćwiczone na różnych szkoleniach . Nic ponad to. To nie inżynier ani mechanik.. być może filolog albo handlowiec, tego nie wiemy. W każdym razie oleje nie są domeną jego pracy tylko zadowolenie marketingowe klienta.

Comment

• Ja trochę z innej beczki, mam zamiar wymienić olej w własnym zakresie , uzyję orginalnegi filtra i podkładki pod korek spustowy.Moje pytanie czy taka operacja nie zostawi jakiegoś śladu w elektronice czyli jednym słowem czy ASO SIĘ ZORJENTUJE ŻE BYŁO COS GRZEBANE

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
              Ja trochę z innej beczki, mam zamiar wymienić olej w własnym zakresie , uzyję orginalnegi filtra i podkładki pod korek spustowy.Moje pytanie czy taka operacja nie zostawi jakiegoś śladu w elektronice czyli jednym słowem czy ASO SIĘ ZORJENTUJE ŻE BYŁO COS GRZEBANE
              Zorientuje się jedyne gdy skasujesz inspekcję "A". W innym wypadku nic nie jest zapisywane w ECU bo nie ma jak tego wykryć.

Comment

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
                Zorientuje się jedyne gdy skasujesz inspekcję "A". W innym wypadku nic nie jest zapisywane w ECU bo nie ma jak tego wykryć.
                Dzięki za odpowiedz nic nie będę kasował zlewam olej wlewam nowy i tyle.Robię to sam bo nie mam ochoty wysłuchiwać wywodów Kierownika ASO jakim to świetnym olejem jest 0W20 i w razie jakieś awarii nie chcę dawać ASO argumentów ze wlałem niby zły olej bo nie z ASO
                Last edited by Gość; 03-09-2018, 16:13.

Comment

• Ale,ale ..jesli coś sie stanie z silnikiem to i tak badaja zalany olej w pierwszej kolejnosci.Ja osobiscie wybieram opcję, że przywożę do ASO swój olej kupiony w markowej sieci czy u oficjalnego dystrybutora,trzymam u siebie fakture na "zaś", olej zgodny z instrukcja czyli np. ACEA A3 0w30 lub 5w30 itp. i godze sie na to, by mi wpisali "olej klienta ale z wyszczegolnieniem nazwy".Czyli nic nie robie poza ASO.jESLI bym to dyskretnie sam zmienił u siebie to w razie "czegoś" pobrana próbka bedzie różniła sie od ASOwskiego 0w20 i wyjdzie na to, ze "coś" kombinowałe,m poza ASO co moze budzić u gwaranta podejrzenia jakichś "machlojek".Lepiej wedle mnie takich "podejrzeń" unikac i robic wszystko transparentnie.To jest oczywiscie tylko mój punkt widzenia.

Comment

• Ja bym się zorientował Już wyjaśniam, wymieniałem olej u brata w CRV IV i u siebie w Civic IX gen po 2000km, i fabrycznie filtr oleju posiada dwa znaczki robione markerem przez montera . Jest również znak na korku spustu oleju (kreska; miska-korek-podkładka). Ale wątpię że ktoś w ASO zwróci na to uwagę. Dla pewności wystarczy się zaopatrzyć w dwa markery- biały i czarny

Comment

• Dochodzę do 2 tyś. km i zastanawiam się nad olejem. Czytając to:

Zamieszczone przez Maciej66 Zobacz posta
                      Thank you for contacting Honda UK. Your Civic 5Dr 2018 Sport MT 1.5 i-VTEC Standard Model yr:2018 is designed to run optimally on engine oil with a 0W-30 viscosity rating. 5W-30 and 10W-30 oils can be used when 0W-30 is unavailable. Thank you for contacting Honda UK. If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again. Kind Regards,
                      Oraz wracając jeszcze raz do książki serwisowej to wydaję mi się że można zastosować olej inny niż 0w20 jeśli akurat w serwisie/ASO nie mieli dostępnego 0w20, co raczej nie jest możliwe. Więc w razie czego mogą powiedzieć że powinno się wlewać 0w20 ponieważ był dostępny na stacji. Na ostatniej stronie z zbiorczymi danymi na przy Europie widnieje tylko 0w20 A5/B5. ;(
                      1.jpg2.jpg

Comment

• już zamieszczałeś ten skan we wpisie #441, tego Watku.

Już gadaliśmy o tym. Jeszcze nie wymieniłeś Instrukcji? Wymień ją.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Jakby ktoś był ciekawy, napisałem maila do honda polska.
                          Pytanie:
                          Witam,

Zakupiłem niedawno Hondę Civic X i przymierzam się do pierwszej wymiany oleju. W instrukcji znalazłem taką stronę:
                          Chciałbym się zapytać czy jeśli w lokalnym ASO dostępny jest olej 0w20, a ja przyjadę z własnym olejem 0w30 A5/B5 będzie to zgodne z instrukcją i nie spowoduję to utraty gwarancji?

Odpowiedź:
                          Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt z firmą Honda.

Zalecany olej silnikowy do tego modelu to 0W-20. Zadaniem oleju 0W-20 jest obniżenie zużycia paliwa przez silnik. Alternatywnie można stosować oleje silnikowe 0W-30 i 5W-30. W przypadku zastosowania oleju 5W-30, można spodziewać się nieznacznego wzrostu zużycia paliwa. Z tego powodu zdecydowanie rekomendujemy olej Honda Engine Oil Type 2.0.

Przy doborze oleju silnikowego zwrócić uwagę na klasyfikację jakościową wg ACEA.

Specyfikacja oleju silnikowego znajduje się w instrukcji obsługi pojazdu.

W sprawie możliwości zastosowania własnego oleju, proszę skontaktować się bezpośrednio z lokalną ASO Honda.

Wszelkie wątpliwości związane z obsługą i eksploatacją samochodu wyjaśni pracownik ASO Honda.
                          Warunki gwarancji znajdzie Pan w książce gwarancyjnej

Comment

• Na tak zadane pytanie - dostaniesz dokładnie taką odpowiedź. Wszystkie zapytania i odpowiedzi które mamy tu na forum są w takiej właśnie formie.
                            Tak się nie zadaje pytań.
                            Zamieszczone przez Pelasek Zobacz posta
                            Zadaniem oleju 0W-20 jest obniżenie zużycia paliwa przez silnik.
                            zatem zapytaj, czy również obniżysz zużycie paliwa na tym oleju jeśli w lato w upale +36stC (nad asfaltem +57stC) będziesz jechał autostradą 170km/h? przez 5 godzin. Kilka razy w roku się zdarza pojechać.
                            Ile konkretnie oszczędzisz?
                            I kolejne pytanie, jesteś kierowcą dynamicznym i w upał kręcisz silnik wysoko, jeździsz z definicji dynamicznie wykorzystując obroty rzędu 6000. Ile konkretnie oszczędzisz? i czy taka jazda na tym oleju konkretnym chroni silnik lepiej niż olej do takiej jazdy dedykowany parametrami fizykochemicznymi?
                            Czy dadzą Ci na piśmie gwarancję że po przebiegu 100tys km i po 8 latach (czyli po okresie gwarancji!!) ten silnik tak traktowany i na oleju Eko-energy będzie w stanie idealnym technicznie?
                            Poproś o takie zapewnienie na piśmie. Powiedz że wszystkie wymiany będzie robił w ASO, nawet po gwarancji. Kiedy możesz odebrać pismo na ten temat.
                            Last edited by rambo7; 06-09-2018, 14:53.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Typowy bełkot, coś jak nasi politycy Żeby powiedzieć dużo, niby na temat, ale tak naprawdę nie powiedzieć nic. Zero konkretów.

Comment

• Zamieszczone przez Pelasek Zobacz posta
                                napisałem maila do honda polska.
                                Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt z firmą Honda.

Zalecany olej silnikowy do tego modelu to 0W-20. Zadaniem oleju 0W-20 jest obniżenie zużycia paliwa przez silnik.

Przy doborze oleju silnikowego zwrócić uwagę na klasyfikację jakościową wg ACEA.

Specyfikacja oleju silnikowego znajduje się w instrukcji obsługi pojazdu
                                Trzeba było zapytać czy substancja OW20 chroni silnik jak szogun przykazał.
                                Skoro przy wyborze oleju trzeba do kierować ACEA (najlepsza wzmianka w ich odp) to niech łaskawie wskażą jakie to ACEA ma ichniejszy cudowny i drogi minerał.
                                Swoją drogą skoro to minerał to musi być drogi
                                A najlepsze jest ostatnie... gdzie w instrukcji jest specyfikacja oleju?

Jakiś fachowiec z myślami o weekendzie odpisywał na Twojego maila. Zupełny dyletant mający gdzieś kondycję Twojego auta.

Comment

Working...
                                X