Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimówki w fabrycznym rozmiarze do X-gena - kilka opcji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• No to faktycznie słabo... Zostaje jeszcze opcja z mniejszym rozmiarem. Czy ktoś ma koła 16-tki w hatchbacku 1,5? Na jakich oponach zimowych? Felga jest schowana? Jak się na nich jeździ?

Comment

• Cześć,
      Może się komuś przyda - tak wygląda Bridgestone LM005 na fabrycznej 17".

P_20191210_072446_SRES.jpgP_20191210_072437_SRES.jpgP_20191210_072426_SRES.jpg

Nie mam porównania z letnimi ponieważ auto odebrałem z salonu na zimówkach, ale jestem z nich bardzo zadowolony.
      W ogóle nie czuć, że to zimówki, trakcja jest bardzo dobra. Polecam.
      Załączone pliki

Comment

• A próbował ktoś zwiększyć ciśnienie w oponach? Wiem, że podobna sytuacja była w nowej Toyocie Corolli i zwiększenie ciśnienia w oponach z 2,2 na 2,5 spowodowało, że pojawił się rant na feldze.

Comment

• U mnie na 16" wygląda tak
          Załączone pliki

Comment

• Zamieszczone przez KaroA Zobacz posta
            podobna sytuacja była w nowej Toyocie Corolli i zwiększenie ciśnienia w oponach z 2,2 na 2,5 spowodowało, że pojawił się rant na feldze.
            Nie obraź się, ale to trochę głupi pomysł... zwiększenie ciśnienia powoduje mniejszą przyczepność opony do podłoża.. a zimą to ma jednak bardzo duże znaczenie.. na brak rantu jest jedna rada- uważać, uważać i jeszcze raz uważać przy najeżdżaniu na krawężniki
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Tak zrobił serwis Toyoty z tym, że w tym modelu dopuszczalne ciśnienie to 2,6, a w Civicu 2,3 więc różnica jest. Uważać to trzeba na pewno. Najlepsza rada

Comment

• Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                U mnie na 16" wygląda tak
                Wg homologacji jest dopuszczalna taka opona z tym, że indeks to 89V. 93H też jest ok?

Comment

• Opony zimowe zgodnie z prawem mogą mieć niższy indeks prędkości niż w homologacji.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• A czy ma ktoś Nexeny z oferty Hondy na 17''? Też felga tak wystaje?
                    Czy 17-tki z wersji sedan, które mają trochę węższą felgę będą pasować do wersji hatchback?

Comment

• Zamieszczone przez dan54 Zobacz posta
                      Cześć,
                      Może się komuś przyda - tak wygląda Bridgestone LM005 na fabrycznej 17".

Polecam.
                      Również polecam LM005, zdecydowanie cichsze od letnich OEM, nie ma żadnego buczenia przy prędkościach 90-110. Zimy nie widać, ale na mokrym przy hamowaniu faktycznie trzymają się asfaltu.
                      Czas pokarze, ale myślę, że mogą być mocnym punktem w bezpiecznej jeździe.

Comment

A czy ma ktoś Nexeny z oferty Hondy na 17''? Też felga tak wystaje?
                        Czy 17-tki z wersji sedan, które mają trochę węższą felgę będą pasować do wersji hatchback?
                        Ja mam Nexeny i jestem bardzo zadowolony. Nexeny mają rant ochronny chroniący felgę. Polecam

Comment

• Zamieszczone przez Lysek_81 Zobacz posta
                          Ja mam Nexeny i jestem bardzo zadowolony. Nexeny mają rant ochronny chroniący felgę. Polecam
                          Można prosić o zamieszczenie zdjęcia, żeby zobacz jak to wygląda?

Comment

• Też mam zimowe nexeny w wolnej chwili postaram się zrobić fotki.

Comment

Można prosić o zamieszczenie zdjęcia, żeby zobacz jak to wygląda?
                              Jednak ten rant jest kiepski, ale mimo wszystko polecam te opony. [ATTACH=CONFIG]50329
                              Załączone pliki

Comment

• Dzisiaj próbowałem się dowiedzieć o ile krótszą mają drogę hamowania moje LM005 z oznaczeniem "A" od powyższych Nexenów z oznaczeniem "C".
                                Zapytałem w Oponeo, poniżej treść korespondencji.
                                Ja13:12

"Dzień dobry, proszę o udzielenie informacji na temat oznaczeń przyczepności opon na mokrej nawierzchni. Jaka jest długość hamowania przy literce A, B, C? Pozdrawiam Andrzej.
                                13:12

Adrian dołączył(a) do chatu
                                Adrian13:14

Witam
                                Adrian13:14

Droga hamowania samochodu osobowego z zamontowanymi oponami klasy A jadącego z prędkością 80 km/h, przy hamulcach wciśniętych do oporu, będzie o 18 metrów krótsza niż w przypadku samochodu z oponami klasy F
                                Ja13:18

Witam, tyle to ja też wiem, ale nie wiem, o ile jest dłuższa dla B i C?
                                Adrian13:28

Proszę pana należy pamiętać, że opony są testowane przez producenta w warunkach laboratoryjnych tzn. przy konkretnym modelu auta, przy konkretnym ciśnieniu opon na danym typie nawierzchni. Rozbieżność takich pomiarów w innych warunkach jest bardzo duża ze względu na to, że każde auto ma różne szerokości opon, różną masę, różne ciśnienie opon ale także takie czynniki jak jakość klocków hamulcowych oraz ogólny stan techniczny pojazdu mam tu na myśli min. zużycie amortyzatorów mają ogromny wpływ na wyniki pomiarów tego parametru. Nie jestem więc w stanie jednoznacznie określić panu jakie różnice w długości drogi hamowania występują między oznaczeniem B i C
                                Ja13:38

Witam ponownie, ale między A, a F potrafi Pan określić, że jest to 18 metrów ). Czyli cały ten wywód o klockach i szerokości i ciśnieniu już nie ma znaczenia, dla tych opon? Jeżeli ktoś klasyfikuje opony, to są one klasyfikowane w tych samych warunkach i cały Pan poświęcony czas nic nie wnosi. Proszę jednak spróbować dowiedzieć się jak jest naprawdę, zdobywanie wiedzy to też satysfakcja, ja jej w tej chwili nie mam. Myślałem ,że trafiłem do solidnej firmy znającej się na oponach.
                                Adrian13:40

Między A a F drogę hamowania określa producent, przy jednym modelu auta
                                Adrian13:41

nie mamy warunków do testowania opon na tyle miarodajnie aby tą wiedze wygłaszać na forum.
                                Ja13:46
                                Lepiej niech Pan napisze, nie wiem. Nie wiedziałem ,że oznaczenia na oponach, to jest jakaś wiedza tajemna ).
                                Miłego dnia."

Comment

Working...
                                X