Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciśnienie w oponach - kontrolka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez heks_71 Zobacz posta
    Zrobiłem kalibrację i po niej przejechałem około 15km
    Tak jak pisałem wcześniej, IO mówi,że kalibracja wymaga łącznie 30 minut jazdy z prędkością 48-105 km/h.
    Być może pierwsza twoja jazda nie spełniła tych warunków a nawet jak spełniła, to i mnie się to zdarzyło,że trzeba było ją powtórzyć pomimo prawidłowego ciśnienia we wszystkich kołach.. Dlatego zachodzimy w głowę, czy u Ciebie przyczyną podwójnego zapalenia kontrolki było ciśnienie 2,6 w jednej oponie czy nieudana kalibracja.

Comment

Tego nie wiem, może faktycznie nie było prawidłowej kalibracji. Jeden pewien fakt to, że ciśnienie było większe o 0.4 od innych w jednym kole. W sumie, jeżeli system reaguje na różnicę ciśnienia w kołach to powinien reagować zarówno na plus jak i na minus.

Comment

No ale według IO system reaguje tylko na minus.

Comment

U mnie tez pojawił się pare razy komunikat o niskim ciśnieniu. Pierwszy raz po odbiorze auta, drugi po wymianie opon. W obydwu przypadkach sprawdziłem ciśnienie. Za każdym razem okazało się,że jest poprawne. Skalibrowałem system i do tej pory żadnych problemów. W mojej ocenie winny jest sposób pomiaru, który z racji braku czujnika w feldze, dokonuje pomiaru w oparciu o różnice w obrocie poszczególnych kół. Później wystarczy jakaś anomalia spowodowana warunkami na drodze i system wyrzuci komunikat. Moj znajomy w CRV też ma to samo. Moim zdaniem nie ma się czym przejmować, sprawdzić gdy pokaże komunikat czy gdzieś powietrze nie schodzi, jeśli nie to skalibrować błąd i jechać dalej.
          Last edited by hania_klb; 22-11-2018, 21:44.

Comment

Wczoraj zmieniałem koła na zimowe w ASO i mechanik powiedział, że potrzeba cztery razy zrobić inicjalizację a nie tylko raz.Nie bardzo rozumiem logiki mechanika ,ale może o czymś nie wiem.

Comment

Zamieszczone przez Jasiek68 Zobacz posta
              Wczoraj zmieniałem koła na zimowe w ASO i mechanik powiedział, że potrzeba cztery razy zrobić inicjalizację a nie tylko raz.Nie bardzo rozumiem logiki mechanika ,ale może o czymś nie wiem.
              Mechanicy z ASO Hondy to jakaś bajka cztery razy? A dlaczego nie pięć? Aaaaaaa bo cztery koła. Ale niektórzy mają jeszcze zapasowe. No to pięć trzeba... Widzisz i nie grzmisz.... Odkąd mam auto, koła zmieniałem 5 razy. Kalibracji miałem cztery, z czego jedna podwójna (ostatnią) bo mi nie wyszło i jedna w środku trasy jak przeleciałem szybko po zniszczonymwzdlyznie asfalcie i system zgłupiał.
              Cztery razy..... No patrzcie no.....

Comment

Zamieszczone przez hania_klb Zobacz posta
                Moim zdaniem nie ma się czym przejmować, sprawdzić gdy pokaże komunikat czy gdzieś powietrze nie schodzi, jeśli nie to skalibrować błąd i jechać dalej.
                I to jest prawidłowe działanie , tylko dla mnie to problem. Jadę np. autostradą albo jakąś ruchliwą drogą a tu dup, zapala się kontrolka. Nigdy nie wiem, czy to system potrzebuje kalibracji, czy uszło powietrze z opony. Psychicznie mnie nie stać, aby tylko się zatrzymać i skalibrować system, więc muszę wysiąść i sprawdzić ciśnienie w każdej oponie. To jest naprawdę kłopotliwe, bo człowiek chce się zatrzymać jak najszybciej a nie zawsze może. Ostatnio tak miałem, mierzyłem ciśnienie a pęd przejeżdżających aut chciał mnie powalić na ziemię. Niepotrzebny stres.

Comment

Są plusy i minusy każdego rozwiązania. Ja też miałem kilka fałszywych alarmów, dlatego kupiłem taki prosty miernik ciśnienia. Mam go zawsze w aucie i mogę szybko sprawdzić ciśnienie. Gdyby w kołach były czujniki to też nie każde auto ma funkcjonalność, że pokaże Ci na konsoli konkretny wynik z każdego koła. System też może sfiksować i pokazywać głupoty. A znam przypadki, że wulkanizatorzy przy wymianie opon uszkadzali te czujniki. Wtedy jest dopiero problem.
                  Pozdrawiam Czarodziej
                  Mój Szogun

Comment

Wadą tego systemu jest to, że wymaga długiej kalibracji, bo niestety ale trzeba jechać non stop te 40-50km żeby nauczył się parametrów kół po zmianie, ale generalnie działa dobrze, ostatnio pojawił mi się komunikat o niskim ciśnieniu tak po 5 miesiącach od zmiany kół, naocznie nie było nic widać po kołach, ale sprawdzając ciśnienie na stacji okazało się, że w jednym tylnym kole miałem 1,8 bara, w pozostałych było ok.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                      Wadą tego systemu jest to, że wymaga długiej kalibracji, bo niestety ale trzeba jechać non stop te 40-50km żeby nauczył się parametrów kół po zmianie
                      Grzechu, ale w IO piszą, że kalibracja wymaga łącznie ok. 30 minut jazdy, więc nie wiem czy to nie jest tak, że system zsumuje krótsze przebiegi.

Comment

Jak kalibrowałem krócej to mi ciągle się zapalał ten komunikat, a jak przejeżdżałem kalibrując system 40-50km z prędkością 90-100km/h to wszystko potem było dobrze. Piszę po prostu ze swoich obserwacji.
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

No tak, nie wiemy przecież czy mamy takie same systemy kalibracji. Z tego co piszą forumowicze i z moich obserwacji wynika ,że w X gen ten system jest trochę skomplikowany pomijając że upierdliwy.

Comment

A ja trochę oszukałem to , napompowałem 2,10 skalibrowałem i do pompował email na 2,20 i jest spokój.
                            Piszę w instrukcji , że wykrywa niższe , a nie wyższe ciśnienie od kalibracji

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                              No tak, nie wiemy przecież czy mamy takie same systemy kalibracji. Z tego co piszą forumowicze i z moich obserwacji wynika ,że w X gen ten system jest trochę skomplikowany pomijając że upierdliwy.
                              Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              Jak kalibrowałem krócej to mi ciągle się zapalał ten komunikat, a jak przejeżdżałem kalibrując system 40-50km z prędkością 90-100km/h to wszystko potem było dobrze. Piszę po prostu ze swoich obserwacji.
                              No właśnie tu jest problem. Można założyć, że soft w IX jest inny niż w X (choć niby dlaczego), ale fakt faktem, że nawet w obrębie IX działa różnie i przedziwnie. Raz tylko jechałem autostradą 30 km, następne razy były coraz krótsze. Ostatni tak jak pisałem - kilka kilometrów w ruchu miejskim z niewielkimi prędkościami. I też dało radę.
                              Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                              A ja trochę oszukałem to , napompowałem 2,10 skalibrowałem i do pompował email na 2,20 i jest spokój.
                              Piszę w instrukcji , że wykrywa niższe , a nie wyższe ciśnienie od kalibracji
                              Spróbuję jutro to sprawdzić. Mierzy różnice w sile odśrodkowej a nie stopień sprężania powietrza w gumce. Powinien wykryć każdą anomalię - zarówno w dół jak i w górę.

Comment

Odśrodkową ? Jak
                                Sądzę , że to mierzy ABS i różnicę obrotów koła od kalibracji.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X