Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wszystko o Kołach i Felgach dla Civic X-gen.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Szerokość felgi 8,5", opony pilot sport 5. Felga JR SL01 (całe koło większe o ok. 11mm w średnicy)
Na temat spalania ciężko mi się wypowiedzieć bo nie bardzo zwracam na to uwagę. Zawsze oscylowało w granicach 9,0L/100
W chwili obecnej średnie z ostatnich 8000km to 9,3L/100 - (w ciągu tygodnia auto głownie jeździ po dwupasach i autostradzie [ok.60km dziennie], średnio co drugi weekend jadę gdzies "pouplać").
Na trasie przy średniej 110-120km/h spalanie w okolicach 5l/100.
Jeśli chodzi o dynamikę to nie odczułem zmiany, opona może i szersza ale za to całe koło lżejsze o ok.2,5kg. Wydaje mi się że spadek dynamiki spowodowany szerokością opony został zniwelowany się przez wagę całego koła.
Jeśli chodzi o odczucia z jazdy na szerszej feldze to: w promieniu skrętu nie zauważyłem różnicy,na prostej drodze auto sprawia wrażenie bardziej "przyklejonego" do asfaltu, przy silnych wiatrach bocznych na autostradzie auto jest stabilniejsze, w zakrętach super przyczepność (ale to raczej głownie za sprawą lepszej opony a nie jej szerokosci)
Warto wspomnieć również że opony Pilot5 to kompletnie inna półka przyczepności w porównaniu do fabrycznych Primacy. Szczególnie jak jeździsz dynamicznie i zap......sz po krętych górskich drogach:PLast edited by GruberOG; 04-09-2024, 10:22.
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaJakie ET pamietasz ?Zamieszczone przez GruberOG Zobacz posta245/40/18 ET42 na sprężynach Eibach -2cm przód -2,5cm tył
musisz bardziej uważnie czytać posty4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip
If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
Its better to have it and not need it, then need it and not have it.
Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ
Comment
-
Z 17" i 18" kołami w CivicX zauważyłem pewną analogię, gdy przechodziło się w TV np. z 42" na 55".
Po krótkim czasie było się przekonanym, że przekątna jest nadal za mała, i potrzeba jeszcze większej
Niestety te auta mają taką dziwną budowę, że po pewnym czasie i 18" wydają się nieproporcjonalne do budy, są zwyczajnie za małe.
Comment
-
Zamieszczone przez Typek® Zobacz postaZ 17" i 18" kołami w CivicX zauważyłem pewną analogię, gdy przechodziło się w TV np. z 42" na 55".
Po krótkim czasie było się przekonanym, że przekątna jest nadal za mała, i potrzeba jeszcze większej
Niestety te auta mają taką dziwną budowę, że po pewnym czasie i 18" wydają się nieproporcjonalne do budy, są zwyczajnie za małe.
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaPrzy szerokości 7,5 oraz et 40 to tylko zewnętrzną krawędź felgi będziesz mieć podobnie jak przy feldze o szerokości 8. Środek opony natomiast będzie oddalony o centymetr na zewnątrz na każdą stronę. Zmienia się tym samym oś w jakiej się skręca koło i pare innych parametrów. Czyli odbiegasz o 2 cm rozstawem osi od ideału.
O ile szerokość felgi 7,5 jest dopuszczalna do opony 235/45 to nie jest zalecana, ale obleci. Natomiast odsadzenie zawsze bym zostawiał oryginalne czyli 50 ze względu na pracę układu zawieszenia.
Wiem, wiem napiszecie że 2% jest dopuszczalne i że prawie nie czuć różnicy. Ale jest to jednak działanie na gorsze nie na lepsze.
Dalej, kontynuując za wheel-size (bo nie jestem w stanie tego sprawdzic), na aktualnych fabrycznych felgach 17' mam ET45 wiec skąd stwierdzenie ze oryginalne ET to 50 ?? Sugeruje sie tym że to wlasnie felgi 16/17 są defaultowe dla naszych haniek.
Chętnie sie dowiem o co tu kaman.
Comment
-
Oryginalne ET masz takie jak na oryginalnych felgach.
W Hondzie przeważnie jest to 45, 50, 55
Ale w Xgen wchodzi zasadniczo od 36 do 55 jednak trzeba pamiętać o drugim parametrze jakim jest szerokość. Granicznie w X gen wejdzie właśnie ET 36-38 z szerokością 8J. Ludzie pakują też z szerokością 8,5 albo nawet 9 ale wg mnie to już wystaje chyba lekko.
Różnice nie są tak kosmiczne byś zauważył różnice miedzy 45 a 50 ale jakbyś przeszedł z 55 na 36-38 od razu poczujesz, że auto jakby "lepiej trzyma się w zakręcie" bo mniej się wychyli. Potencjalnie lepiej się prowadzi - każdy tak to odbiera ale czy faktycznie jest to optymalne przy szybkiej jeździe w zakręcie trudno powiedzieć. Producent dobiera optymalne ET do modelu auta i ma to związek właśnie pewnie z prowadzeniem, z zużyciem zawieszenia i jakby to napisać "przyjaznością" auta dla kierowcy - nie każdy kierowca oczekuje sportowego zachowania w zakręcie, niektórzy wola komfort kanapowca wiec fabryczne ET wg mnie jest pewnym kompromisem miedzy tymi wszystkimi zależnościami. Pytasz tez o różnice ET w zależności od wielkości felgi - przypatrz się dobrze bo często jest tak ze inne ET wynika z faktu iz jedna felga jest szerokosci 7 a druga np. 6.5 dodatkowo przewidziane są pod inna oponę - stąd pewnie różnice.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Witam, założyłem do HB 1.5 sport 2018 felgi r18 i opony 235/40 (znalazłem w kwitach od Hondy że takie są opcjonalne) i mam pewien problem. Na słupku jest informacja odnośnie cisnienia tylko dla rozmiaru r17. W instrukcji też odsyłają do słupka w aucie w zależności od wersji. Więc ustawiałem standardowe 2.2 tak jak w r17 i teraz co chwilę mimo ustawionej kalibracji pojawia się błąd ciśnienia w oponach. Czy ktoś ma taki rozmiar lub po prostu wie jakie powinno być ciśnienie lub co zrobić żeby czujnik ABS nie wariował. Może trzeba zmienić jakieś ustawienia w związku ze zmianą rozmiaru koła?
Comment
-
Zamieszczone przez maciekh Zobacz postaCzy ktoś ma taki rozmiar lub po prostu wie jakie powinno być ciśnienie lub co zrobić żeby czujnik ABS nie wariował. Może trzeba zmienić jakieś ustawienia w związku ze zmianą rozmiaru koła?
mam auta z USA, które wychodzą na 18stkach i gdzie zalecane oryginalne felgi to 18cali. Ciśnienie zalecane na słupku to 2.3 na przód i 2.2 na tył.
każdą oponę upuść do jakiś 2.0 i lub mniej i dopompuj do wskazania na tej samej maszynie na jakiejś dobrej stacji
skalibruj ponownie i powinno zadziałać.
Z kalibracją jest jeszcze tak że jak masz wszędzie powyżej zalecanego (czyli nie złapałeś tzw. "gumy" i potencjalnie jest to bezpieczne) a w jednym kole na osi masz 2.2 (prawidłowe) a w drugim 2.5 to też pokaże błąd.
Poprawna dokładna kalibracja powinna pomócStory:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
Comment