Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wszystko o Kołach i Felgach dla Civic X-gen.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Proszę Was o opinię
    hondzia.jpg

Przy zakupie Hondzi dostałem gratis takie felgi z oponami zimowymi. Jakoś kolor srebrny nie pasuje mi do czerwonego lakieru. Czy Waszym zdaniem jak pomaluje te felgi na czarno to będzie ok. ? A może na jakiś grafit ? Koszt malowania takich felg (podkład+kolor+lakier bezbarwny to 560 zł).

Comment

• Wydaje mi się, że czarny będzie na pewno lepszy, czy grafit nie wiem, najlepiej popatrz sobie w przymierzalniach felg jak by to wyglądało.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zdecydowanie czarny.Możesz napisać co to za felgi jaka szerokość i ET. N moje oko to jest MAK

Comment

• Witam forumowiczów To mój pierwszy post

Właśnie sprzedałem UFO (VIII gen.) i zamieniłem na X HTB Sport 1.5T.

Na oryginalne felgi 17" założyłem zimówki 225/45 i szukam fajnych felg pod letnie opony 235/45.
          Mam już kilka modeli na oku ale w razie czego nie chcę mieć problemów z ubezpieczalnią czy ASO, a żadne nie mają identycznych parametrów z OEM.
          Pytanie brzmi które parametry i o ile mogą się różnić żeby nie mieć problemów? Np o ile może różnić się ET przy tej samej szerokości i średnicy felgi?
          Albo czy jest sens na zimę mieć felgę szer 8" a na lato 7,5 " (albo 7")?
          Te które mi się najbardziej podobają mają rozmiar 17x7,5 ET40 lub ET50 i otwór centralny 72,5 (
          Borbet BS5 dark 17")

Pozdrawiam

Comment

• Dziwi mnie trochę to, że nie chcesz mieć problemów z ubezpieczalnią, a założyłeś za wąskie opony zimowe.
            Ja np mam letnie ET45 na lato, ale 40 też będzie ok, 50 to jest oryginalne ET. 7" to moim zdaniem trochę za wąsko, 7.5" już ok, a najlepiej 8", tylko 17" nie ma za dużo z szerokością 8". Otwór centralny to nie problem bo dobiorą Ci odpowiednie pierścienie centrujące.
            Moja Honda
            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
              .... Czy Waszym zdaniem jak pomaluje te felgi na czarno to będzie ok. ? A może na jakiś grafit ? Koszt malowania takich felg (podkład+kolor+lakier bezbarwny to 560 zł).
              Zdecydowanie do tego zestawu kolorów czarne fele.
              Moja Hania
              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
                Zdecydowanie czarny.Możesz napisać co to za felgi jaka szerokość i ET. N moje oko to jest MAK
                Jak dostawałem opony z felgami to w salonie powiedzieli mi ,że są rozmiarowo identyczne z fabrycznymi. Opony 235/45 R17. Niestety nie jestem teraz w stanie odczytać parametrów felgi bo mam je założone jako zimówki. Musiałbym zdjąć koło
                W salonie powiedzieli mi, że to oryginalna felga Honda. Mam tylko numer katalogowy 42700-SWW-E71.W Necie pod tym numerem znalazłem tylko: 17X6 1/2J (CAS). Czyli różni się od tej fabrycznej. Muszę jednak zdjąć koło.
                Zamieszczone przez Maagic Zobacz posta
                Na oryginalne felgi 17" założyłem zimówki 225/45 i szukam fajnych felg pod letnie opony 235/45.
                Ciekawe jak to ma się do relacji ubezpieczony- ubezpieczyciel ?
                Last edited by Stach13; 25-01-2019, 13:02.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                  Jak dostawałem opony z felgami to w salonie powiedzieli mi ,że są rozmiarowo identyczne z fabrycznymi.
                  Właśnie tylko Mak jako jedyny zamiennik ma identyczne parmetry co fabryczne felgi

Comment

• Mam felgi Borbet Y 17" ET40 szerokosc 7.5" do tego opony 225/50 i dziś zauważylem że przy maksymalnym skręcie coś szoruje. Czy przy takim zestawie obcierało by o nadkole?

Comment

• Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
                      Mam felgi Borbet Y 17" ET40 szerokosc 7.5" do tego opony 225/50 i dziś zauważylem że przy maksymalnym skręcie coś szoruje. Czy przy takim zestawie obcierało by o nadkole?
                      Może to tylko warunki zimowe...taki objaw jest gdy masz nadkola pełne zmarzniętego śniegu i błota pośniegowego...Ja mam Borbety 7,5" (ET 50) szerokość opon 235/45 i jest cisza
                      Moja Hania

Comment

• Patrzyłem wczoraj w garażu pod kątem tego o czym piszesz i nadkola nie były oblepione hm.... sprawdze to dziś bo wczoraj słabe warunki były i już sie ciemno robiło.

Comment

• Wrzucam Ci porównanie tego co się dzieje z OEM oponą i felgą a jak to wygląda w Twoim przypadku kiedy jest inne ET i rozmiar opony. Zwróć uwagę, że rozmiar 225/50 powoduje przybliżenie się do górnego rantu przedniego błotnika (Wheelwells clearance) natomiast ET 40 sprawie znowu, że opona idzie bardziej na zewnątrz (Fender clearance). Jak popatrzysz w opis na dole strony gdzie masz rozpisane wszystkie różnice w milimetrach lub procentach to wydaje się, że są niewielkie ale może jednak suma wszystkich różnic powoduje jednak, że przy maksymalnym skręcie coś jednak delikatnie ociera. Musisz na postoju przy max skręcie obejrzeć ile masz zapasu w nadkolu.

https://www.wheel-size.com/calc/?whe...cl=30mm&sr=0mm
                          Moja Hania

Comment

• Dzięki za linka.... faktycznie różnice nie są duże.... pójdę dziś zobaczyć ile tam faktycznie miejsca zostało. Będzie potrzebna druga osoba bo jak dam kierownice na maksa lewo/prawo to ona po odpuszczeniu lekko odbija... nie zostaje w skrajnym wychyleniu.

Byłem obadać i słabo tam z dostepem... musiałbym na kanał wjechać może by było lepiej widać czy to opona szoruje po nadkolu. Słychać to jak jezdzilem w kółko na jedynce takie cykliczne szuranie i głównie w lewo.... w prawo raz słychać raz nie.... najlepiej by było teraz kola letnie zalozyć i zobaczyc bo mam OEM 16". Wspomaganie raczej takiego dzwieku by nie generowało. Jak sie aura troszkę poprawi to tak zrobie i się sprawa wyjasni.
                            Last edited by szuwar1978; 27-01-2019, 12:03.

Comment

• Witam

Na stronie felgi.pl wyszukałem felgi do 1.5T HTP. Wybór padł na Borbet BL5 dark 17"
                              Z racji, że na oryginalne felgi założyłem zimówki, szukałem felg pod fabryczne opony 235/45/R17.
                              Felgi mają parametry niemal identyczne z OEM: 8Jx17 5x114,3, ET48 (OEM ET50) i otwór centralny 72,5 (OEM 64,1). ET różniące się o 2 mm, powodujące poszerzenie nie powinno robić różnicy, pierścienie 72,5->64,1 załatwią sprawę otworu centralnego.
                              Jakby komuś się podobały to znalazłem w/w felgi w bardzo dobrej cenie 300 euro za komplet na https://felgenlounge.de/ :-)
                              Dochodzi 80 euro za przesyłkę, ale i tak dużo taniej niż u nas - tam je w końcu zamówiłem.
                              Sprzedawca spytał czy wiem że nie są homologowane to Civica X i czy nadal chce je kupić.
                              I zacząłem się zastanawiać...
                              Wg parametrów powinny pasować bezproblemowo.
                              Czy są jakieś przeciwskazania żeby ich nie kupić?
                              Wiem że może być problem z ubezpieczalnią w razie czego, ale bardzo mało prawdopodobne (zwłaszcza żę są niemal identyczne z OEM)
                              Czy powinienem się jeszcze czegoś obawiać?

Pozdrawiam forumowiczów

Comment

• Panowie - ja z kolei proszę o opinię do tych felg:

Konfigurator Oponeo.pl wprost konfiguruje ten rozmiar do naszych X'tek - chodzi mi oczywiście o felgi pod standardowe opony 235/45/R17. Pytanie - czy rzeczywiście tak jest?
                                - Rozstaw śrub 5x114.30 - rozumiem, że to jest ok
                                - Szerokość 7,5'' - ???
                                - Osadzenie ET50- rozumiem, że to jest ok
                                - Otwór centralny - 82,10 - tu rozumiem, że będą potrzebne pierścienie centrujące bo OEM to 64,1 - czy sprawę załatwi coś takiego jak w linku?

Czy jeszcze zwrócić na coś uwagę?

Comment

Working...
                                X