Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony - inny rozmiar?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie no ja rozumiem, ale to już są MEGA restrykcje. Mega.

Comment

• Ja mam et45 (albo 48 nie pamietam juz) 17’ i 7,5’ a wiec różni sie od danych z tej strony, a mam pisemny wydruk ze felgi sa homologowane do mojego samochodu, nr vin homologacji auta zgadza sie z dokumentem homologacji felg. Tak wiec raczej trzeba sprawdzać bezpośrednio u producenta felgi czy zrobił homologację na ten konkretny model, jak zrobił to nikt tu juz nie ma czego podwazac. A ze warto miec felgi z homologacja do konkretnego modelu, to sie zgadzam, bo to wcale nie fikcja obecnie ze ubezpieczalnie czepiają sie o takie rzeczy...
      www.simple-events.pl

Comment

• Komfort 4d a 5d czyli autopoprawka.Sedan rzeczywiscie ma bardziej komfortowe zawieszenie , niż 5d więc "odszczekuję" to co wczesniej napisałem.Gdy sprawdzałem na jezdzie próbnej sedana i 5d to jechałem tymi autami po innej drodze i z różnymi predkosciami i odniosłem bledne wrazenie lepszego komfortu w 5d.Dziś przy okazji wymiany opon dealer sam zaproponował powtorna przejazdzke civikami , tak by rozproszyc nasze watpliwosci.Tym razem prowadziła tylko żona i pojechalismy ta sama droga , jak to kobieta jazda 50-60km/h { a nie 90-110 jak ja poprzednio} najpierw 5d a potem sedan i rzeczywiscie w tych samych warunkach sedan okazal sie bardziej komfortowym od 5d, aczkolwiek to nie sa komfortowo czy miekko zestrojone auta.

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
          Razem z autem dostaniesz świadectwo homologacji gdzie między innymi będą wymienione rozmiary opon przewidziane dla tego auta (zapewne dla X gena też taki dokument dają). Nawet jak założysz coś co będzie pasować a nie będzie tego w tym świadectwie to na przykład podczas stłuczki możesz mieć problemy z wypłatą ubezpieczenia jeśli ktoś się dopatrzy takiej modyfikacji niezgodnej ze świadectwem homologacji.
          Mam instrukcję, info o assistance, ksiażke gwarancyją, książke do nawigacji, jakis papier odnośnie radaru i książke gdzie są wymienione urządzenia emitujące fale radiowe

Natomiast w instrukcji obsługi jest to (Hatchback 1.5, prestige):
          IMG-20181016-2108027.jpg
          I w nawiązaniu do tego co jest na zdjęciu - na naklejce informacyjnej na drzwiach mam podany rozmiar 235/45R17...

Czyli, że na zimę nie mogę dokupić pasujących felg 16' i opon 215/55R16 93V ?
          A jeśli jednak takie felgi można zamontować to czy problemem będzie jeśli współczynnik nośności będzie wyższy niż zalecany - czy w tym przypadku też np. ubezpieczyciel może się przyczepić?

To co jest w instrukcji obsługi różni się również od tego co jest podane na stronie: https://www.wheel-size.com/size/honda/civic-5d/2018/
          Honda Civic 5d 2018 - Wheel & Tire Sizes, PCD, Offset and Rims specs - Wheel-Size.com.jpg
          Co prawdą różnią się tylko indeksy prędkości... ale zawsze jest to różnica.
          Last edited by krzysiek_1; 16-10-2018, 21:32.

Comment

• obowiązuje nie tyle instrukcja co homologacja i na tym trzeba sie opierac.

Comment

• Zamieszczone przez krzysiek_1 Zobacz posta
              Mam instrukcję, info o assistance, ksiażke gwarancyją, książke do nawigacji, jakis papier odnośnie radaru i książke gdzie są wymienione urządzenia emitujące fale radiowe

Natomiast w instrukcji obsługi jest to (Hatchback 1.5, prestige):
              [ATTACH=CONFIG]44306[/ATTACH]
              I w nawiązaniu do tego co jest na zdjęciu - na naklejce informacyjnej na drzwiach mam podany rozmiar 235/45R17...

Czyli, że na zimę nie mogę dokupić pasujących felg 16' i opon 215/55R16 93V ?
              A jeśli jednak takie felgi można zamontować to czy problemem będzie jeśli współczynnik nośności będzie wyższy niż zalecany - czy w tym przypadku też np. ubezpieczyciel może się przyczepić?

To co jest w instrukcji obsługi różni się również od tego co jest podane na stronie: https://www.wheel-size.com/size/honda/civic-5d/2018/
              [ATTACH=CONFIG]44307[/ATTACH]
              Co prawdą różnią się tylko indeksy prędkości... ale zawsze jest to różnica.
              Spokojnie możesz zastosować 16 cali, ważne żeby felga miała przynajmniej 8 cali szerokości i odsadzenie (ET) 50. Do tego zgodnie z tym co znalazłeś w necie, opona 215/55R16.
              Co do dalszej części Twojego pytania, śmiało możesz wybrać model z wyższą nośnością i prędkością, nie będzie to miało wpływu na warunki ubezpieczenia.
              W kwestii nośności, pamiętaj: nośność uzależniona jest od stosowanego ciśnienia. Jeżeli będziesz jeździł na zalecanym dla Civica ciśnieniu, nie odczujesz żadnej różnicy, pomimo zastosowania opony z XL.

Comment

• No właśnie dzisiaj ogarnąłem świadectwo homologacji, a dokładnie nazywa się do świadectwo zgodności we,
                i tam jest informacja taka:
                honda-kola.jpg

Comment

• Praktycznie nie będzie różnicy, bo przypadku 7Jx16 cala, również można zastosować oponę 215/55R16, a mniejsze ET (45) sprawi, że felga będzie bardziej wysunięta na zewnątrz. Porównywalny efekt osiągniesz z felga 8Jx16 i ET50.
                  Generalnie w 16 calach, szerokość 8' jest rzadko spotykana, a co za tym idzie oferta felg jest mniejsza. Reasumując, możesz zastosować oba rozwiązania, efekt będzie podobny.

Comment

• krzysiek_1, czy mógłbyś udostępnić skan całej homologacji? Rozmiar 235/45 R17 wskazuje na wersję sport/sport+, to jest dobra informacja bo już chciałem kupować same opony i robić przekładkę na felgach z pierwszego montażu.

ps. czemu tam jest prędkość maksymalna tylko na 200 km/h określona?

Comment

• Zamieszczone przez Bulkowski Zobacz posta
                      krzysiek_1, czy mógłbyś udostępnić skan całej homologacji? Rozmiar 235/45 R17 wskazuje na wersję sport/sport+, to jest dobra informacja bo już chciałem kupować same opony i robić przekładkę na felgach z pierwszego montażu.

ps. czemu tam jest prędkość maksymalna tylko na 200 km/h określona?

wersja prestige,
                      cvt mają odcięcie przy 200...

Discover the magic of the internet at Imgur, a community powered entertainment destination. Lift your spirits with funny jokes, trending memes, entertaining gifs, inspiring stories, viral videos, and so much more from users.
                      Załączone pliki

Comment

• 1) Jaka jest waga felgi 17' OEM (dla wersji S+)?
                        2) Czy stosując oponę 225 na feldze 7,5 komputer nie wywala błędu?
                        Dzisiaj w serwisie mi tego nie zapewnili powiedzieli ze trzeba sprawdzić
                        3) Czy opona 235 nie jest czasem za szeroka dla felgi 7,5? Niby mieści się w widełkach, chroni felgę, ale czytałem kilka opinii ze lepiej założyć na tą felgę max 225

Comment

• Ad 2) Jeżeli założysz wszystkie koła takie same (koniecznie!) oraz zresetujesz komputer - nie wywali. Zasadnicze pytanie PO CO masz to robić. Obniżać sobie prześwit auta na zimę i pogarszać właściwości jezdne na asfalcie, na którym spędzasz większość czasu?
                          Ad 3) https://wulkanizacja.krakow.pl/dobor-felg-do-opony/ tak, mieści się w widełkach i spokojnie możesz założyć na 7,5; według niektórych nawet na 7,0 można http://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/ ; bardzo ważne - nie zaniżaj indeksu predkości opony bo im węższe felgi tym bardziej wpływa to na sztywność opon (max. o jedno oczko mniej od zalecanych, czyli tutaj co najmniej V, optymalnie W) i będzie OK; dobra felga na zimę bo bardziej chroni ranty niż 8,0 w tym przypadku
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez boski_1 Zobacz posta
                            1) Jaka jest waga felgi 17' OEM (dla wersji S+)?
                            2) Czy stosując oponę 225 na feldze 7,5 komputer nie wywala błędu?
                            Dzisiaj w serwisie mi tego nie zapewnili powiedzieli ze trzeba sprawdzić
                            3) Czy opona 235 nie jest czasem za szeroka dla felgi 7,5? Niby mieści się w widełkach, chroni felgę, ale czytałem kilka opinii ze lepiej założyć na tą felgę max 225
                            1. Duża :-) Chyba ciężko znaleźć cięższą felgę, sam chciałem zważyć ale wstydziłem się u wulkanizatora z wagą cudować ;-)
                            2. Nie. Po zmianie opon czy ciśnienia w oponach, przez 2-3 dni musisz zrobić kalibrację pare razy, później już spokój. Zarówno na ori falegach jak i na węższych.
                            3. Nie. Wg. wszelkich norm do jakich dotarłem, ten rozmiar znjaduje się na środku widełek, taką oponę można zakładać na felgę od 7 do 8 cali. Ori felgi 8 cali IMO za szerokie i bardzo łatwo porysować, na drugiej feldze mam 7,5 i z rantem ochronnym to już trzeba się postarać by zarysować.
                            www.simple-events.pl

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                              Ad 2) Jeżeli założysz wszystkie koła takie same (koniecznie!) oraz zresetujesz komputer - nie wywali. Zasadnicze pytanie PO CO masz to robić. Obniżać sobie prześwit auta na zimę i pogarszać właściwości jezdne na asfalcie, na którym spędzasz większość czasu?
                              Ogólnie rozważam kilka opcji lato i zima.
                              1. na 17 OEM założyć oponki zimowe 235/45,
                              2. na lato kupić 18 - 7,5' 225/40 (teraz lato można dopaść w ciekawych cenach)
                              Zakładając 225 na 7,5' uzyskam mały naciąg opony taki jaki mamy obecnie w OEM? i chyba też będzie bardzo dobrze? Czy przez to pogorszę warunki jezdne?

szerokość.jpg

Wątpliwości złapałem czytając ten temat oraz w innych miejscach...

Według opinii wielu forumowiczów w VIII gen opona 225 na feldze 7' jest za szeroka. Wg powyższej tabeli jest to wartość skrajna
                              W X gen przy feldze 7,5 opona 235 jest również skrajną wartością (a takich felg jest najwięcej)

W X na 8' 235 jest uważana za ideał i pierwowzór a jest o 10 mniejsza od maksymalnej szerokości

i tu nasuwa mi się pytanie dlaczego jest różnie dla obu przypadków w 8 lipa a w 10 ok kiedy mamy maksymalną szerokość
                              *pomińmy tutaj aspekt rantu ochronnego
                              Last edited by boski_1; 14-11-2018, 19:17.

Comment

• Ja mam jedną felgę 7,5' lato i oponę 235. Drugą felgę (oem) mam 8' i też oponę 235. Felga nie OEM jest lżejsza dużo od OEM (również przez to że jest węższa) opona leży na niej idealnie i przynajmniej nie rysuje się przy krawęzniku jak ori 8' który jest szerszy niż opona. Na oem zostawiłem zimówki, na nowych 7.5' letenie. Opona 235 na 7.5' jak najbardziej jest dopuszczalna i mieści się w normach prawnych, zaleceniach producenta opon jak i felg więc po co kombinować? Opona 225 na pewno gorzej będzie się trzymać no i pozbędziesz się za grosze orginalnych letnich michelonow by kupić nowe 225...?
                                Naciąg opony jest uzależniony od profilu opony i wiekości felgi, np. na opone 235/45 r17 można założyć na felgę 7,5' ale na feldze R18 i mniejszym profilu dopuszczalne widełki są mniejsze. Dlatego jak sprawdzasz tabele to patrz przede wszsytim do jakiego profilu i wielkości felgi się ta tabela odnosi.
                                P.S. Większość felg w 17' sprzedawana jest w rozmiarach 7' do 7,5', ciężko kupić taką w rozmiarze 8'.
                                Last edited by plastik1989; 14-11-2018, 20:56.
                                www.simple-events.pl

Comment

Working...
                                X