Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Wybuchający" szklany szyberdach w Civicu Sport Plus rocznik 2021

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• I znów kolejny przypadek rozwalonego szyberdachu w Civic-u Xgen. Samochodzik grzecznie sobie stał zaparkowany, a tu taka niespodzianka po przyjściu właściciela. Zdarzenie miało miejsce w grudniu 2023r. Samochód to rocznik 2021, odbiór wrzesień 2021r. Rozmawiałem z właścicielem, samochód naprawiony ale co ważne nie z polisy AC. Zdjęcia dostałem dziś i za zgodą autora umieszczam je na forum.
    image000000 — kopia.jpgimage000000.jpg

Comment

• Ja u siebie zaobserwowałem dzisiaj, że na łączeniu przedniej części szyberdachu z dachem w miejscu gdzie uszczelki obu tych elementów powinny się idealnie schodzić jedna z nich jakby się zapadła przez co woda może dostawać się pomiędzy nie - muszę to jakoś zabezpieczyć i podjechać do jakiegoś speca który wytnie stara i wklei nową bo obawiam się że może się skończyć podobnie jak u kolegów - jest ktoś w Krk godny polecenia? Gwarancja już się skończyła a ASO nie ufam zbytnio. Zdjęcia wrzucę jak uda się je pstryknąć w dzień żeby coś było widać.
      Rocznik 2018.

Comment

• Daj znać jak to ogarniesz, u mnie ta uszczelka też się odkształciła.
        Co do samej szyby to możesz być spokojny, tutaj problemem jest niewłaściwie wyprofilowanie tej szyby i konsekwencji niespasowanie z karoserią, wszystkie potwierdzone przypadki pochodzą z 2021 rocznika.

Comment

• W dniu wczorajszym otrzymałem info o kolejnym przypadku eksplozji szkalnego szyberdachu, tylko tym razem to Civic sedan wersja Executive rok produkcji 2018.
          Eksplozja nastapiła podczas prowadzenia samochodu na drodze ekspresowej z prędkościa ok.90-100km/h. Szkło posypało się na podróżujących, całe szczęscie, że nic nikowmu się nie stało.
          Do tej pory moja toeria opierała sie na wadliwej partii szkła lecz ten przypadek trochę temu przeczy.
          IMG-20240513-WA0005.jpgIMG-20240513-WA0006.jpgIMG-20240513-WA0007.jpgIMG-20240513-WA0008.jpg

Comment

• Tylko widzę że wcześniejsze przypadki panorama pękała po bokach, miejscach gdzie jest przykręcona, powyższy przypadek pęknięcie jest centralnie na środku

Comment

• Nie wiem jak montowane jest szkło w tej wersji samochodu, czy po bokach również idą szyny? Wydaje mi się, że sposób otwierania jest taki sam jak w wersji hatch, można uchylić jak i odsunąć do tyłu. Jedno jest pewne, na dach nic nie spadło w momencie eksplozji szkła.

Comment

• Witam wszystkich na grupie. Miałem nadzieję na długą i bezawaryjną jazdę moją Hondą bez konieczności bywania na grupach... ale stało się. Sportline Plus odebrany we wrześniu 2021. Schodzę do podziemnego parkingu a tam wita mnie pęknięty szyberdach. Wczoraj samochód był myty. Nigdy nie narzekałem na szyberdach, wszystko dobrze spasowane, pilnowałem wzrokowo czystości uszczelek aby syfu nie było. Co więcej, na ostatnim przeglądzie ASO ok. 2 miesiące temu zgłosiłem delikatne piski przy działającym mechaniźmie i mechanizmy zostały przesmarowane. Samochód garażowany. Zamierzam skorzystać z informacji na grupie i dzwonię najpierw do ASO, później pewnie do centrali Hondy. 20241104_114732.jpg20241104_114745.jpg20241104_114818.jpg20241104_114823.jpg

Comment

• Zamieszczone przez marcinfido Zobacz posta
                  Zamierzam skorzystać z informacji na grupie i dzwonię najpierw do ASO, później pewnie do centrali Hondy.
                  Cześć,
                  dzwoniłeś już do ASO czy centrali Hondy? Co Ci odpowiedzieli? Udało się ustalić potencjalną przyczynę uszkodzenia szklanego dachu? Niestety, jestem właściciel auta będącego w grupie największego ryzyka (Sport+ z 2021r) więc siłą rzeczy wątek śledzę uważnie ale nie ukrywam - także z niemałym przerażeniem...

Pzdr - Artur S.

Comment

• Artur nie przejmuj się tak bardzo. Jak Ci strzeli to wymienią Ci na nową i będziesz miał spokój Oczywiście żartuję. Obyś nie doświadczył tego efektu, zwłaszcza podczas jazdy.
                    Od wymiany u mnie minęło już ponad dwa lata i na razie jest ok. Ale w głowie siedzi i w każdy dalszy wyjazd już się o tym myśli.
                    A kolega "marcinfido" niech się nie da zwieść na głodne kawałki w ASO, że szyby w hondach nie strzelają, że coś mogło wcześniej spaść na dach i go cyt. osłabiło, bo fakty są inne. Zgłaszać do centrali i nie zgadzać się na naprawę z AC, tylko z tzw. "gestu handlowego". Jeżeli ASO odmówi to niech taką decyzję dadzą na piśmie. I tu moja prośba do kolegi, jeżeli ma czas to proszę o telefon do mnie (podałem go w postach w wątku).

Comment

• Tak BTW od razu zwróciłem uwagę na to zdanie:

Co więcej, na ostatnim przeglądzie ASO ok. 2 miesiące temu zgłosiłem delikatne piski przy działającym mechaniźmie i mechanizmy zostały przesmarowane.
                      ....i zastanawiam się, czy to zbieg okoliczności, czy może jednak w ASO coś tam przy tym smarowaniu dodatkowo "nawywijali"..

Pzdr - Artur

Comment

• Jakbym miał auto z szyberem to bym chyba go okleił PPFką. Pewnie nie zapobiegłoby pęknięciu ale przynajmniej na głowę nie spadnie.

Comment

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                          Jakbym miał auto z szyberem to bym chyba go okleił PPFką. Pewnie nie zapobiegłoby pęknięciu ale przynajmniej na głowę nie spadnie.
                          i tu masz dobry pomysł.. mając ten nieszczęsny dach zrobiłbym tak samo...
                          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
                            Jakbym miał auto z szyberem to bym chyba go okleił PPFką. Pewnie nie zapobiegłoby pęknięciu ale przynajmniej na głowę nie spadnie.
                            Jest jeszcze roleta Zasuwasz i nie masz stracha.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                              Jest jeszcze roleta Zasuwasz i nie masz stracha.
                              Jak mialem szklany dach w ufo to rolete zaslanialem tylko w lecie na odkrytym parkingu po cos ten szklany dach jest - zeby bylo jasniej w srodku

Comment

• Jaki koszt wymiany szyberdachu ? Używane po parę stówek, chyba to nie kosztowna usterka

Comment

Working...
                                X