tu problem maja panoramy a nie nasze okienka :d
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Wybuchający" szklany szyberdach w Civicu Sport Plus rocznik 2021
Collapse
X
-
-
Przyznaję, że z lekkim przerażeniem śledzę ten wątek bo jestem w grupie ryzyka - Civic5D S+ z 2021, odebrany w kwietniu. Biorąc pod uwagę, że prawo Murphy'ego przyczepiło się do mnie jak gó#%^ do podeszwy istnieje spore prawdopodobieństwo, że szklany dach może i u mnie strzelić (tfu! tfu!). Zakładając, że mogłoby do tego dojść w trasie z dala od domu mam może trochę lamerskie pytanie, ale jakie jest wtedy modus-operandi? Wzywać policję, dzwonić do ubezpieczyciela nawet jeżeli to środek nocy, etc...? Chodzi mi o jakieś praktyczne porady bo szczerze mówiąc, z takim ekstremum jak tu opisywane nigdy się nie spotkałem...
Z góry dzięki i pzdr - Artur
Comment
-
Dealer powie, że zły płyn do mycia był stosowany, papier za szorstki a kółka przy myciu kręcone w złą stronę. Nawet wezwania księdza i różdżkarza nie pomoże bo dealer powie, że to Twoja wina.
Okleić szkło z zewnątrz folią to wszystko co można zrobić.Last edited by pablo_see; 11-04-2023, 18:57.Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.
Comment
-
Zamieszczone przez pablo_see Zobacz postaOkleić szkło z zewnątrz folią to wszystko co można zrobić.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Artur S. ja na swoim przykładzie zaraz zadzwoniłem do ubezpieczyciela i zgłosiłem szkodę. Policji nie wzywałem bo pewnie i tak wiele by to nie wniosło (nie było osób poszkodowanych ani osób trzecich biorących udziału w zdarzeniu). Mi to walnęło na Słowacji ok.350 km od domu w drodze do Włoch. Wg OWU mojej polisy przysługiwał mi samochód zastępczy na 5 dni ale już takim samochodem (zastępczym) nie mogłem przekraczać kolejnych granic. Polisa gwarantowała mi dowóz na miejsce docelowe jakimkolwiek innym środkiem transportu (samolot, pociąg, autobus) ale nie za bardzo mi się uśmiechało tłuc z manelami, po pierwsze, że stracił bym pewnie 1,5 dnia, a wyjazd był sześciodniowy, a po drugie jeszcze trzeba wrócić z tym całym sprzętem. Tak że wróciłem na lawecie pod dom.
Z kolei przedostatni przypadek walniętego dachu, który opisałem na forum wydarzył się na parkingu podczas postoju samochodu, Właściciel wezwał Policje bo do głowy mu nie przeszło że panorama sama strzeliła, był przekonany że ktoś mu rozbił. Parking był monitorowany i udział osób trzecich został wykluczony.
Pytasz co robić w takim przypadku? Dzwonić do ubezpieczyciela i zgłaszać szkodę nie ważne o jakiej porze dnia lub nocy.
Teraz z perspektywy czasu gdybym dał radę dojechać do miejsca docelowego lub był od niego niedaleko to zgłosił bym to po przyjeździe na miejsce (wyjazd bym zaliczył a laweta i tak musiała by przyjechać po mnie).
Poczytaj sobie jakie masz warunku w polisie odnoście assistance.
Comment
-
cześć,
w poniedziałek 29/05/23 przy słonecznej pogodzie jadąc autostradą 140km/h usłyszałem huk i cały szyberdach rozprysł się na kawałki. nie miałem zasuniętej zasłonki więc odłamki wpadły do środka, wiatr wpadł do środka i zaczęło rzucać autem, jakoś to opanowałem i pojechałem dalej. w ASO w Poznaniu zakleili mi prowizorycznie dziurę w dachu folią, co pozwoliło wrócić do domu kolejnego dnia, na szczęście nie padało. Nie widziałem i nie poczułem żadnego odłamka kamienia uderzającego w auto, wg mnie samoistnie szyberdach wybuchł z powodu nagrzania od słońca i powstałych naprężeń. jest to szokujące, na szczęście nic się nie stało. jak rozumiem Honda będzie twierdziła, że nie jest to naprawa gwarancyjna i trzeba usuwać szkodę z ASO, czy w ogóle samochód może stać na parkingu skoro nie jest prawidłowo zamknięty poprzez dziurę w dachu zaklejoną folią - ubezpieczenie od kradzieży? Co sugerujecie, jakoś droga prawna walki z Hondą wg mnie jest kosztowna i długa oraz nie sposób udowodnić ich winy więc pewnie czeka mnie naprawa z AC i zwyżki w kolejnym ubezpieczeniu bo była szkoda.
pozdrawiam
cinnin
Comment
-
Witaj "cinnin",
Napisz który to rok samochodu i ewentualnie datę odbioru pojazdu, rozumiem że to Civic X-gen. Jeżeli możesz to wstaw proszę zdjęcia na forum lub podeślij mi na priv. W żadnym wypadku nie zgadzaj się na naprawę z polisy AC. Jeżeli ASO u którego będziesz zgłaszał naprawę będzie Ci robić pod górkę to niech wystawią Tobie dokument, że odmawiają naprawy z tak zwanego "gestu handlowego" i dzwoń na centralę Honda Polska i zgłoś problem. Tam już problem jest znany.
Co do parkowania fury pod chmurką to nie mam pojęcia, ja zawiozłem na lawecie do ASO i przekazałem kluczyk.
Mój numer telefonu i mail znajdziesz w poście tego wątku, gdybyś miał jakieś pytania.
Comment
-
Zamieszczone przez auer73 Zobacz postaNapisz który to rok samochodu
Comment
-
Zamieszczone przez auer73 Zobacz postaNie zwróciłem uwagi
No to lecą szyby w tym roczniku. A ile jeszcze może być przypadków gdzie ludzie nie szukają info w sieci?
I na pewno tą wiedzą się nie podzieli..
Comment
-
A może by ten temat nagłośnić w mediach? Napisać do Jacka Bałkana, Zachara itp, itd...? W końcu jak taki dach strzeli na autostradzie reakcja może mieć różne konsekwencje - w tym te najgorsze..
Przyznaję, że miałem się odezwać do tego pierwszego, ale nigdzie w necie nie mogę znaleźć jego maila...
Pzdr - Artur S.
Comment
-
Cześć,
I znów wypłynął kolejny przypadek rozwalonego szyberdachu. Honda Sport Plus, rok 2021, termin odbioru wrzesień 2021. Samochód stał sobie grzecznie na parkingu i tu taka niespodzianka po przyjściu włąściciela. Sprawa wydarzyła się wczoraj, umieszczam zdjęcia za zgodą P. Marcina. Jestem w kontakcie jak tylko coś będzie wiecej info to napiszę. Sprawa dziś zgłoszona do centrali, czeka na rozpatrzenie.
image000000.JPGimage000001.JPGimage000002.JPGimage000003.JPGimage000004.JPG
Comment
-
-
Cześć,
Świeża informacja z dnia dzisiejszego. Kolejny przypadek rozwalonej panoramy w Hondzie Civic z roku 2021 (produkcja grudzień). Szyba wybuchła przy prędkości autostradowej z odsuniętą roletą. Oprócz rozwalonej panoramy, szkło porysowało karoserię samochodu. Na szczęście kierowcy nic sie nie stało. Zdjęcia umieszczam za zgodą właściciela pojazdu. Dodam, że autko kupione jako nowe w salonie Hondy w Niemczech. zdj 1.jpgzdj 2.jpgzdj 3.jpgzdj 4.jpg
Comment
Comment