Zamieszczone przez marart
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Korozja na elementach lakierowanych
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaPrzeprowadziłem u siebie bardzo dokładną inspekcję z lupą w ręce.....
Z drugiej strony to jest porażka Hondy, ach...
Comment
-
Zamieszczone przez marart Zobacz postaMa teraz kilka dni wolnego to zrobię dokładny przegląd wszystkich podejrzanych miejsc.
Comment
-
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaMoże za słaba lupa dlatego nic nie znalazłeś .A tak na poważnie, zwłaszcza że już nie mam idealnego wzroku można przez lupę zobaczyć wiele ciekawych formacji
I ewentualnie zapobiegać. Teraz dobry na to czas.
Comment
-
Sprawdziłem u siebie - tylko lewe przednie drzwi są czyste.
Na oko wydawało mi się, ze jest OK, dopiero jak sprawdziłem zdjęcia - widać pęknięcia pod zagiętą blachą oraz rdzawy nalot.
Dodatkowo zauważyłem, ze w prawych przednich drzwiach ruda wypływa z zagiętej blachy - od góry.
No i lipa. Spitolone miejsce. Zapsikałem to tymczasowo konserwacją.
Comment
-
Mylisz się - woda może penetrować dwie przestrzenie od dołu
Kapilara.jpg
Tak więc jak dla mnie - problemem jest zagięta blacha, która pod wpływem wibracji powoduje pęknięcie powłoki lakierniczej. Woda penetruje przestrzeń od pęknięcia począwszy.Last edited by Theo74; 30-04-2020, 16:16.
Comment
-
taaa i płynie łączeniem do góry pokonując fizykę.
Z doświadczenia wiem, że tak nie będzie ale mimo wszystko życzę wszystkim żeby było tak jak opisujesz. Chociaż nie pęknięty lakier jest zabezpieczeniem antykorozyjnym tylko galwanizacja + podkład (nie wiem czy wiesz, że lakier bezbarwny przepuszcza wilgoć a lakier bazowy tym bardziej).
Nawet jeśli twój scenariusz się sprawdzi to i tak jedyna prawdziwa i sensowa naprawa to wymiana drzwi i poprawka uszczelnień jeszcze przed lakierowaniem.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaLast edited by Paluch; 30-04-2020, 16:22.
Comment
-
Zamieszczone przez Theo74 Zobacz postaFizyka to nie tylko grawitacja.
Skąd drzewo bierze wodę? Z ziemi przecież. Jakoś musi ona się dostać na dużą wysokość.
Oby było tak jak mówisz. Naprawa prawidłowa i tak przebiegać powinna tak samo. Tylko wymiana elementów.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Nie ma się co oburzać, a ja wcale nie pisze off topic. Podałem bardzo prawdopodobną hipotezę powstania tej korozji. Drzewo wspomniane było jedynie w sensie wytłumaczenia zjawiska, które jak by nie było występuje i w tym wypadku moze byc jak najbardziej trafione.
Moje znalezisko:
ruda.jpgLast edited by Theo74; 30-04-2020, 16:50.
Comment
-
Zamieszczone przez Theo74 Zobacz postaNie ma się co oburzać, a ja wcale nie pisze off topic. Podałem bardzo prawdopodobną hipotezę powstania tej korozji. Drzewo wspomniane było jedynie w sensie wytłumaczenia zjawiska, które jak by nie było występuje i w tym wypadku moze byc jak najbardziej trafione.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
Comment