Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzeszczący słupek B

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Włóż palec między drzwi a dach i zobacz czy przestanie skrzypiec, u mnie przestaje. Wychodzi na to te to coś z uszczelką.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
    Moja Honda
    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Dokladnie tak mam.... a probowaleś coś z tym robić? Może uszczelkę muszą wymienić w ASO

Comment

Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
        Dokladnie tak mam.... a probowaleś coś z tym robić? Może uszczelkę muszą wymienić w ASO
        Tak na chłopski rozum trzeszczenie uszczelki może być spowodowane jej sztywnością. A może by tak spróbować zwiększyć stopień jej elastyczności poprzez posmarowanie czymkolwiek. Ja tak zrobiłem wcześniej, ale nie w miejscu, które wskazuje kolega malina84. Spróbuję teraz w ten sposób. Obecnie mam wazeline i silikon w sprayu. Zobaczę jak wyjdzie.

Comment

Smarowanie raczej nic nie da.... wyciagnij kawałek i zobacz. Jest czesc elastyczna ktora uszczelnia i jest czesc sztywna wzmacniana ktora trzyma sie na nadwoziu... ta sztywna część można doginać i to ona wlasnie wydaje dziwne dzwięki...

Comment

Powiem Wam że bylem rano Hanke umyć i po myjce cisnieniowej robi sie na chwilke cisza... już sam nie wiem gdzie i co trzeszczy ale irytuje mnie to strasznie....

Comment

W polowie nastepnego tygodnia maja mi wymienic uszczelke drzwi zobaczymy czy pomoże....

Comment

Uszczelki jak już to smarujemy gliceryną nie wazeliną, gliceryna konserwuje gumę może być nawet krem do rąk z gliceryną,sprawdzone od lat

Comment

Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
                  W polowie nastepnego tygodnia maja mi wymienic uszczelke drzwi zobaczymy czy pomoże....
                  I jak tam wizyta w ASO? Jest jakaś poprawa?
                  U mnie podjęli się zadania kolejny raz (rozebrali słupek oraz element podsufitki - powiedzieli, że podkleili wszystko co było można podkleić, w tym obszar kurtyny powietrznej). W pierwszym dniu po "usunięciu" usterki była cisza. W kolejnych dniach coś tam zaczęło się odzywać, by znowu ucichnąć. Generalnie, od kilku dni odnotowuję poprawę, ale czasami coś tam delikatnie się odezwie. Chyba na razie machnę na to ręką.

Comment

Nadal uszczelka nie przyjechała... mieli do mnie dzwonić ale jak zwykle jak się nie odezwę sam to nikt nie zadzwoni... masakra z tym ASO. Najlepsze jest to że wymieniają co im powiem bez diagnozy
                    Dam znać jak uszczelka dojedzie i mi wymienią.

Comment

Zróbcie sobie tak:

1. Spojler boczny (osłona progu) - ten na pewno wydaje różne odgłosy.
                      Moja propozycja - zapsikać silikonem w sprayu szpary pomiędzy nadwoziem a spojlerem oraz - jeśli ktoś ma osłonę progu dzieloną (czarne piano) - proponuję również popsikac pomiędzy obie te części. Ja konserwowałem całe auto, więc problemu z tym nie mam. Mam pod tym konserwację.
                      2. Flockowane prowadnice szyb - popsikać silikonem w sprayu. Smarujemy całość w miejscach styku szyby z prowadnicą/uszczelką. Po pierwsze szyby będą płynniej się przesuwać, po drugie wyeliminuje wszelkiego rodzaju odgłosy.
                      Tak na marginesie - miałem Megane III - tam od czasu do czasu musiałem smarować te prowadnice, bo inaczej koszmar. Meganka miała jeszcze od góry drzwi flockowaną uszczelkę - ta najgłośniej skrzypiała na nierównościach.
                      3. WSZYSTKIE uszczelki gumowe drzwi - tak samo - silikon.

dajcie znać czy pomogło.
                      Last edited by Theo74; 05-07-2018, 19:11.

Comment

Problem rozwiązany już nic nie trzeszczy... w moim przypadku wystarczyło lekko wykręcic te dwa gumowe odbojniki w drzwiach...

Comment

Gratuluję!!! Ja jeszcze chwilami słyszę te dźwięki. Sprawdzę u siebie Twój patent.

Comment

U mnie ewidentnie w samym narożniku drzwi trzeszczało... jak włożyłem rękę między drzwi a uszczelkę cisza się robiła... jak otworzyłem drzwi też... dziś byłem a ASO i wspólnymi siłami doszliśmy że drzwi trzeba wyregulować na tych odbojnikach i nastała cisza....

Comment

Problem rozwiązany. To była jednak uszczelka otworu drzwiowego u kierowcy. Trzeszczenie dobywało się z "rogu" przy głowie kierowcy. Ewidentnie uszczelka w tym miejscu była lekko odgięta i podobnie jak u kolegi malina84 po przyłożeniu w trakcie jazdy palca odgłos ustawiał. Uszczelka wymieniona. Nastała błoga cisza.

Comment

Working...
                              X