Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Falująca maska

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Falująca maska

Cześć. Mam pytanie odnośnie maski w X genach. Zauważyłem, że przy prędkościach autostradowych w moim sedanie maska wyraźnie pracuje\drga od porywów wiatru i pędu powietrza. W testowym HB też to zauważyłem. Wiem, że podobne problemy były np. w Maździe 6 gdzie pokrywa maski jest duża. Podobno dodali dodatkowe uszczelki i problem ustał.
    W X genie maska nie jest tak duża ale dosyć szeroka a krótka no i zrobiona z cienkiej blachy. Jestem ciekaw jak jest u Was i czy TTTM.

Faluje od wyjazdu z salonu. Na początku mnie to niepokoiło, teraz juz nie zwracam uwagi.
    Co zrobisz? Nic.

Comment

Fakt. Jestem po jeździe autem testowym. Zauważyłem ten objaw przy jeździe na autostradzie. Handlowiec też był zdziwiony jak ja. Aż specjalnie się zatrzymałem, aby sprawdzić, czy maska nie jest przypadkiem otwarta.
      Dziwi mnie natomiast, że inni specjalnie tego nie komentują na forum. Czyżby problem występował nie we wszystkich egzemplarzach?

Comment

Poprawią w wersji polificie . W Accordzie przed liftem też maska falowała przy autostradowych prędkościach.

Comment

Na to co jechałem czyli w okolicach 200 to nie falowala, może powyżej, ale na razie nie mam gdzie sprawdzić.

Comment

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
            Poprawią w wersji polificie . W Accordzie przed liftem też maska falowała przy autostradowych prędkościach.
            Czy to oznacza, że w wersji przed liftem już tak zostanie? A może wprowadza w ASI jakaś akcję naprawcza? Jak to było z Accordem?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Comment

A co ci poprawią? Blacha cienka i na takie przetłoczenia, że się wygina pod naporem powietrza.

Na trasie z salonu 2 razy się zatrzymywałem i sprawdzałem czy maska jest dociśnięta. Była. I co?

Comment

Zamieszczone przez PrzeZar Zobacz posta
                Czy to oznacza, że w wersji przed liftem już tak zostanie? A może wprowadza w ASI jakaś akcję naprawcza? Jak to było z Accordem?

W Accordzie VIII przed liftem tak zostało, coś tam chyba było z tą maską nie tak bo zdaje sie, że też w niektórych miejscach rdzewiała. Blacha cienka? W polifcie poprawili. Ot problemy wieku dziecięcego, normalna sprawa.

Comment

Blachy i lakier w Hondzie są niestety jak papiloty.. to niestety wada tej marki.. Może by jakaś uszczelka pomogła ? Nie ma tam miejsc gdzie dostaje się pęd wiatru i można by bardziej uszczelnić ?
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

Niedawno wkleiłem to w innym wątku ale może te maski to przez tą aferę z aluminium? Właśnie o maskach tam piszą
                    Firma Kobe Steel przyznała, że fałszowała wyniki testów dotyczących produktów z miedzi i aluminium. Ich odbiorcami były między innymi Toyota, Honda, Subaru, Mazda i Mitsubishi.
                    CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                      Niedawno wkleiłem to w innym wątku ale może te maski to przez tą aferę z aluminium? Właśnie o maskach tam piszą
                      https://next.gazeta.pl/next/7,151003...tml#BoxBizLink
                      Też miałem podobną myśl. Oby to nie było jednak to.

Comment

Dziś podczas jazdy ok. 160 km\h poobserwowałem dłużej maskę, wyprostowałem się, pochyliłem mocno do przodu, aby z jak najwyższego punktu zobaczyć jak to wygląda i stwierdzam, że maska faluje najmocniej przy brzegach, gdzie przetłoczenie jest ku nim wyższe. Wygląda jakby wiatr w tych miejscach mocniej wpadał pod maskę, a sama maska trzymała się na zawiasach i zatrzasku po środku. Przy zawiasach blacha się wygina i widać duże naprężenie blachy w jednym punkcie.
                        Jak dłużej się temu przyjrzeć to nie wygląda to bezpiecznie. Mam wrażenie, że przy dłuższych przebiegach i/lub prędkości zatrzask może nie wytrzymać albo w miejscu zawiasów mogą powstać wklęsłości.

Comment

Ogólnie maska jest bardzo cienka, nawet wycierając ją delikatnie irchą ustępuje pod w sumie delikatnym naciskiem...nigdy wcześniej w żadnym aucie tego nie widziałem. Trochę lipa.

Comment

Kilka dni temu odebrałem samochód od dealera. Wczoraj miałem okazję zrobić długi odcinek autostradą i muszę niestety to potwierdzić. Faluje maska tak od ok. 140/h po stronie kierowcy. Wydaje mi się, że problem może być też w tym, że zamek pokrywy silnika nie jest umieszczony centralnie w osi pojazdu i dlatego ta część maski po stronie kierowcy jest bardziej narażona na odkształcenia po wpływem pędu powietrza.
                            Czy ktoś poradził już sobie z tym problemem?
                            Last edited by Delta; 20-05-2018, 22:36.

Comment

Kilka tygodni temu jeździłem testowym i wypisz wymaluj -gdzieś na forum przeczytałem że "faluje" maska i potwierdzam podczas mijania się z tirami przy prędkości około 100/h miałem wrażenie że zaraz wyrwie ją z mocowań (dodam że był też silny boczny wiatr), szczególnie było to widać w lewym górnym rogu i jakieś 20 do 30 cm w dół maski. Zapytałem o to w salonie podobno TTTM - i jest to podyktowane względni bezpieczeństwa podczas kolizji ? -

Comment

Working...
                              X