Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Powłoka ochronna lakieru.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja myję tak:
    1. Aktywna piana na suche auto (jak masz myjkę to specjalną końcówką a jak nie to atomizerem) i chwilę czekamy
    2. Spłukanie
    3. Psikam felgi i czyszczę szczotką
    4. Jak są jeszcze owady to psikam na owady
    5. Znowu spłukuję
    6. Myję auto rękawicą z mikrofibry na dwa wiadra (w jednym czysta woda do płukania w drugim ciepła woda z szamponem)
    7. Spłukuję
    8. Wycieram do sucha (ręcznik z mikrofibry / szmatki z mikrofibry)
    9. Jak mam czas psikam quick detailerem z woskiem i wycieram mikrofibrą

Szczotką umyłem pare razy VIII gena i wydaję mi się że sporo rys się pojawiło. Już lepiej samą myjką, tylko wtedy zawsze nie domyty.

Comment

Myję rękawicą z owczej wełny. Zdaje egazmin. Ostatnio "odkryłem" że wygodnie się nia myje gdy ma się ja w garści, niż na dłoni.

Comment

Niestety mieszkam w bloku i na myjni wspomagam się rękawicą z mikrofibry i takim oto składanym wiaderkiem i-dajar-wiadro-skladane-silikonowe-timbo-green-9-l.jpg bardzo fajna opcja. Można złożone wozić w bagażniku i zajmuje minimum miejsca.

Comment

Mam nałożoną ceramikę,tu relacja : https://www.facebook.com/pg/GP-Team-Detailing-Studio-220176068193668/photos/?tab=album&album_id=908349896042945i trzeba dbać o powłokę,więc mycie napewno nie na automatach.
          Też mieszkam w bloku.Narazie kupiłem szampon,rękawica na gąbce , ręczniki do osuszania 90-100cm ,ściereczki, coś od owadów , szczotka do felg itp.Brakuje mi jeszcze wiader z separatprami,ale chyba kupie takie jak ma Bliźniak.Trudna sprawa,bo gdzie myć gąbką , gdzie nabrać wody do dwóch wiader,gdzie woda zdemineralizowana - raczej na myjni samoobsługowej ,a tam myć w taki sposób niekoniecznie pozwalają.Jakie macie pomysły na to,gdzie można umyć samemu samochód ,bez stresu?
          A to fotka z zakupami :
          IMG_3060.jpg
          Last edited by Jasiek68; 04-09-2018, 21:43.

Comment

Jeździć wieczorami jak auto jest w pianie to wtedy obskoczyć rękawicą pamiętając o jej plukaniu, na koniec spłukać i wytrzeć. Dobry wosk załatwia resztę. Jak nawoskowalem auto ponad rok temu to na masce i dachu do tej pory się wosk trzyma. Wkrótce położę wosk na zimę.
            Last edited by kajojek; 04-09-2018, 21:47.

Comment

Jutro podjadę na myjnię 24H ,gdzie myłem auta od 7 lat i popytam,czy da się samemu umyć hondzię.Mają tam też myjnie samoobsługowe a w nocy kolejek nie ma,więc szansa jest.

Comment

Też zakupiłem akcesoria do mycia ,rękawicę z mikrofibry,ręcznik ,ściereczki,aktywną pianę,szampon ,pianownicę i Japoński wosk 99, jedynie nie mam myjki ciśnieniowej, zastanawiam się czy płukanie wężem z sieci da radę...

Comment

Według mnie myjka ciśnieniowa to podstawa

Comment

Nie koniecznie, jeśli będzie mył na dwa wiadra to myjka jest do spłukiwania, wiadomo że wygodniej ale wydaje mi się że nie jest konieczna.
                    Moja Honda
                    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                      Nie koniecznie, jeśli będzie mył na dwa wiadra to myjka jest do spłukiwania, wiadomo że wygodniej ale wydaje mi się że nie jest konieczna.
                      Taką też otrzymałem odpowiedź tam gdzie kupowałem akcesoria,że ciśnienie z sieci wystarczy,zajmują się detailingiem

Comment

Hej, gdzie w Rzeszowie najlepiej zabezpieczyć nadwozie w nowym Civiku?

Comment

Hej! Gdzie w Warszawie polecacie zabezpieczyć nadwozie (czarna perła)? Jeden z pracowników u dilera proponował https://shinefactory.pl/cennik/
                          Warto wydać te 3k? Czy da się samemu uzyskać taki efekt z odpowiednimi preparatami i tutorialami z youtube'a? (To moje pierwsze, nowe auto, nie wiem, nie znam się )

Comment

Miałem VIII i IX gen. W obydwu ten sam problem. MASKA. W lipcu br. kupiłem X, 1,5 sport, czarna perła. Od razu dałem okleić maskę bezbarwną folią. Rewelacja. Koszt 530 zł. Naprawdę polecam. W salonie proponowali mi ceramikę za 2700. Ja polecam folię.

Comment

Zamieszczone przez Ahinsa Zobacz posta
                              Hej! Gdzie w Warszawie polecacie zabezpieczyć nadwozie (czarna perła)? Jeden z pracowników u dilera proponował https://shinefactory.pl/cennik/
                              Warto wydać te 3k? Czy da się samemu uzyskać taki efekt z odpowiednimi preparatami i tutorialami z youtube'a? (To moje pierwsze, nowe auto, nie wiem, nie znam się )
                              ja u nich robiłem - zdecydowanie mogę Ci ich polecić... Wiem, że teraz Autowitolin w Warszawie robi u nich mnóstwo Civiców...
                              36585151_1731835496870137_4869508017533485056_n.jpg

Comment

Zamieszczone przez michael.gerald Zobacz posta
                                Miałem VIII i IX gen. W obydwu ten sam problem. MASKA. W lipcu br. kupiłem X, 1,5 sport, czarna perła. Od razu dałem okleić maskę bezbarwną folią. Rewelacja. Koszt 530 zł. Naprawdę polecam. W salonie proponowali mi ceramikę za 2700. Ja polecam folię.
                                Hej, 530zl za całą maskę? U mnie w Toruniu facet woła mi 1800zl (975zl za 1/3 maski).Kto i gdzie Ci oklejał i jaką dokładnie folią jeżeli można wiedzieć? Z tego co wiem to przy oklejanie folią bezbarwną stosuje się gotowe wykroje przygotowane pod konkretny model auta.

Comment

Working...
                                X