Zaproponowano mi w salonie powłokę ochronną na lakier diamondbtite. Czy ktoś z Was ma taką i jakie macie opinię na jej temat?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Powłoka ochronna lakieru.
Collapse
X
-
ja mam ten diamondbrite na sedanie x i powiem tak: błysk na aucie jest super, powierzchnia jest hydrofobowa bo woda się nie chce trzymać. Czy samochód się mniej brudzi? nie sądzę. Na pewno nie chroni przed obiciami bo mam już obicie od drzwi sąsiedniego samochodu. Mam chociaż nadzieję że chroni przed zanieczyszczeniami chemicznymi typu ptasie kupy czy soki z drzew. Zdjęcia mojego samochodu są w dziale nasze auta, civic sedan.
Po dwóch miesiącach trudno cokolwiek powiedzieć na temat trwałości, podobno ma wytrzymać 6 lat w co osobiście wątpię.
Comment
-
Z tego co się dowiedziałem to najlepiej stosować co kilka miesięcy utrwalacz który ma powodować utrzymywanie się tej całej ceramiki na odpowiednim poziomie. Podobno jest to "klucz" do długiego działania tej warstwy ochronnej. Oczywiście ten specyfik też swoje kosztuje... Z tego co się kiedyś naczytałem o tego typu specyfikach (np Gtechniq który nakładał Zachar na SEC 500) to najlepiej to się utrzymuje na autach typu trzecie w rodzinie jeżdżone w weekendy w ładną pogodę. W naszej zimie na którą są sypane tony soli wytrzymuje to podobno rok max 2 lata. Co człowiek to opinia. Tak czy siak patrząc na wodne lakiery które są kładzione teraz na auta to chyba warto zaryzykować.
Comment
-
Cześć, podzielę się swoim doświadczeniem oraz poradzę co nieco. Ok 3 tyg temu odebrałem od Honda Plaza swojego nowego Civika. Zlecilem auto pokryć właśnie powłoką ochronną ceramiczną. I co się okazało? Mija 3 tydzień użytkowania. Jestem właśnie na zmianie opon na zimowe. Na prawym przednim błotniku zauważyłem a pracownicy mojego ASO potwierdzili (jestem spoza Wa-wy i auto serwisuje w swojej miejscowosci), iż ewidentnie próbowano spolerowac dwie niedoskonałości lakieru przed nałożeniem powłoki ceramicznej i średnio to się dilerowi udało. Pracownik spolerował zbyt mocno warstwę lakieru bezbarwnego co obecnie widać pod postacią 2 okręgów o średnicy ok 3cm. Na całość nałożono powłokę ceramiczną. Nie wiem na co liczono, gdyż ewidentnie to widziano. Teraz sprawę zgłaszam i czekam na satysfakcjonujące mnie rozwiązanie. Nie po to nakładam ceramikę, aby mieć od razu na początku już jeden element lakierowany ponownie w ramach akcji naprawczej. To obniża wartość mojego auta przy odsprzedaży. Najlepiej by było przełożyć błotnik z auta demonstracyjnego, ale czy mogę w ogóle na to liczyć? Mam nadzieję, że diler poczuje się do odpowiedzialności i zaproponuje satysfakcjonujące mnie rozwiazanie. Dlatego zalecam bardzo szczegółowe oględziny auta przed odbiorem. Mnie z drugiej strony to nie pomogło. Pamiętajcie, że przed nałożeniem powłoki ceramicznej lakier auta delikatnie jest polerowany. U mnie ktoś w jednym miejscu zrobił to nieumiejętnie.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Ja bym żadnemu dealerowi Hondy nie dał Hondy do polerki, a tym samym do nakładania powłoki. Honda ma bardzo cienkie i miękkie lakiery, polerkę na takim lakierze może robić tylko ktoś kto ma doświadczenie z Hondą. Na forum kosmetyka aut legendy krążą o lakierze Hondy
Comment
-
Dziś z kolega pojechałem do centrum blacharsko lakiernicze tam gdzie kupowałem Hondę czyli dealera Hondy i Mercedesa
Problem temat wyżej jaki u mnie wystąpił w związku z plamami na lakierze
Powiedział otwarcie że w hondzie to norma mają od zawsze z tym problem
A jeśli chodzi o polerke powłoki czyli wasz temat
Powiedział otwarcie że nie chcą tego robić na hondzie
Chyba że na odpowiedzialność klienta ze względu na właśnie lakier jaki w nim występuje
Comment
-
Powłok,polerek itd nie robi się w salonach, nie robi się u blacharza, nie robi się nigdzie, gdzie wydawałoby się że robić można. Są od tego wyspecjalizowane firmy - bo to jest specjalizacja. Jak widać trudna i o charakterze saperskim. Nie wolno sie pomylić.
Per analogiam: ASO czy inny taki to jak internista. Ale jak ciśnienie skoczy, to ja bym na specjaliście od grypy i zapalenia oskrzeli nie polegał. Ani na jego sposobie leczenia. Od razu do kardiologa. Przynajmniej nie będzie strat.
Comment
-
Odebrałem właśnie civic'a z nałożenia powłoki ceramicznej SONAX CC36 na lakier oraz KISHO na przednią szybę.
Jak się będzie sprawować, czas pokaże.
Cały zakres obejmował:
- wieloetapowe mycie
- detailing wnętrza
- deironizacja lakieru
- korekta jednoetapowa
- drobne zaprawki odprysków
- powłoka ceramiczna SONAX CC36
- powłoka ceramiczna na przednia szybę KISHO
Otrzymałem 36 mc. gwarancji na powłokę ceramiczną SONAX CC36.
Comment
-
Zamieszczone przez Slawek71 Zobacz postaŚwietne zdjęcia. Jaki koszt o ile nie tajemnica?
W gratisie voucher na 60 zł i płyn do spryskiwaczy SONAX, mycie detalingowe nadwozia raz w mc. za 30 zł
Comment
Comment