Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X - dziwny dźwięk podczas przyśpieszania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic X - dziwny dźwięk podczas przyśpieszania

Cześć,

w Civic X 2017 1.0 (elegant) pojawił się problem podczas przyśpeiszania dziwny dźwięk pow. 2-2,5 tys. obrotów bieg: 4, 5 i 6 - ale nie ma reguły. Problem pojawił się przy przebiegu 3-4 tys.
    Częściej jak jest ciepło i jak jest rozgrzane auto. Teraz przebieg 18 tys i bez zmian.

Poniżej ling do dźwięku - czy ktoś miał podobne doświdczenia

Edytowanie tekstu, arkuszy kalkulacyjnych i prezentacji w Internecie

Edytowanie tekstu, arkuszy kalkulacyjnych i prezentacji w Internecie

Czy ustalono i naprawiono przyczynę u innych?

...

wrzuc poprawny link do filmow

Comment

Czy ten dźwięk dobiega spod maski, bo wydaje mi się, że jednak z wnętrza Hanki. Nie wydaje mi się aby to miało coś wspólnego z samym silnikiem. Stawiam na jakiegoś ukrytego świerszcza. Coś jest poluzowane na mój gust. Byłeś z tym w ASO?

Comment

Dźwięk dobiega spod pedałów - raczej na wnętrze bym nie obstawiał. Według mnie to coś metalicznego może przy sprzęgle albo przy wydechu.
        Tak w ASO niestety przy krótkiej jeździe nie mogą tego stwierdzić nic nie słyszą. Nie jest to cały czas jak jeżdżę w trasie to jest to wkurzające i wtedy częściej występuje. Nedługo mam serwis B będę ich cisnął żeby to sprawdzili.
        Ewidentnie coś wpada w rezonans przy wzroście obrotów i większej prędkości.

Comment

W ASO jak mnie już widzą to gorączki dostają. Wymieniona została dwumasa - myśleli, że to jest powodem, ale niestety nie ;/ teraz przy układzie wydechowym szukają - jakieś podkładki przy mocowaniach i koło katalizatora szukają, ale to też nic nie daję auto jak się nagrzeje przy wyższych prędkościach taki dźwięk często daje - choć nie zawsze.
          Według mnie coś jest poluzowane i napieprza pytanie co ?

Niby osłony termiczne są ok nie ma ją luzów.

Gdzieś na forum acorda trafiłem podobny opis - i gość miał poluzowaną wiązkę kabli która przechodziła przez ścianę komory silnika - następnym razem przy okazji im powiem o tym, ale wątpię żeby to było to.

Ewidentnie dochodzi to spod pedałów - zastanawiam się czy tam jakaś śrubka nie jest poluzowana i może podkładka [cenzura] o blachę.
          Last edited by Grzechu; 24-10-2019, 07:19. Powód: brzydkie słowo

Comment

Masz automat czy manual.
            Kiedyś widziałem film pokazujący problem z automatem. Jakaś linka pod maską drgala i obijala się o miejsce mocowania. Nie wiem czy to to samo.

Tak zatytułowany jest film.... A właściwie dwa

Civic 2017 RESOLVE! RÉGLÉ! Rattle in dash when accelerate / bruit dans tableau de bord!

Civic 2017 IMPORTANT UPDATE SEE COMMENT!! How resolve noise from dash/ regler bruit tableau bord
            Last edited by Theo74; 25-10-2019, 01:44.

Comment

Dzięki za materiał - u mnie dźwięk jest troszeczkę inny i nie występuje od razu tylko po jakimś czasie jak się silnik nagrzeje.
              Ale może to być jakaś wskazówka przy kolejnej wizycie w ASO przekażę im uwagę.

Ostatnio wymienili mi pierścień przy katalizatorze - jakiś element który ma dwie sprężynki, ale niestety nic to nie dało.

Braku je mi pomysłów co to może być, ewidentnie silnik ma na to wpływ i jego drgania i może gdzieś przeniesienie mocy

Zastanawiam się czy może skrzynia biegów - czy tam coś może być takiego. Jak się delikatnie naciśnie sprzęgło dźwięk ustaje i przy delikatnym naciśnięciu hamulca również. Wydaje mi się że jest to związane z termiką - jak teraz jest chłodniej na zewnątrz problem rzadziej występuje i dźwięk jest delikatnie cichszy, ale jak się mocniej depnie i silnik mocniej pracuje to czasami wychodzi. Ale nie zawsze na dobrej nawierzchni gładka droga jest w miarę ok.

Dzięki za uwagę ta linka może rzeczywiście gdzieś tam telepać pogadam w ASO o tym.

A czy w skrzyni jest coś co mogłoby taki dźwięk powodować ?

Comment

i manualna skrzynia biegów

Comment

Ja mam tę samą wersję i auto przy zwiększaniu jak i zmniejszaniu wpada w dziwny rezonans, też do tej pory jeszcze nie znalazłem źródła problemu, daj znać jak coś znajdziesz.

Comment

U mnie jest to samo, szczególnie jak jest ciepło na dworze. Teraz w zimę prawie nie występuje ten dźwięk i jest ok, ale w lato irytuje strasznie. W przypadku mojego auta coś rezonuje w okolicach prawego słupka A. Nie potrafię jednak zlokalizować źródła tego dźwięku. Jest to irytujące, bo w nowym aucie i to nie za małe pieniądze nie powinno mieć to miejsca.

Comment

Mam u siebie cos podobnego. 2, 3 czasem 4 bieg obroty pomiędzy 2-4 tyś. Czasami słychać specyficzne mruczenie jakby z komory silnika.

Comment

Panowie znaleźliście rozwiązanie ??? w środę ma serwis B - zmieniam teraz serwis i chcę ich przycisnąć. Mi się wydaje, że to sprzęgło !!!! U mnie już wymienili wcześniej koło dwumasowe oraz pierścień mocowania wydechu - nic to nie pomogło.

Jak ktoś upora się z problemem prośba o wskazówkę !

Comment

Wiem, że temat jest już stary, ale może ktoś będzie jeszcze szukał.
                          Miałem podobną sytuację, dokładnie ten sam dźwięk jak w pierwszych postach. Z czasem przerodził się w bardziej piszczący dźwięk. Zaobserwowałem, że przy wyłączonej klimatyzacji i nawiewie dźwięk się nie pojawia. Dopiero ta obserwacja pomogła ASO znaleźć problem, a był nim "przewód klimatyzacji". Ponoć obecnie znany już problem w Hondzie.

Comment

Dlaczego ktoś pisze o rozwiązaniu problemu i nie wytłumaczy tego co już wie. Trzeba się dopytywać, co jest bez sensu.
                            Czy chodzi o jakiś luźny przewód klimatyzacji - na filmiku ewidentnie słychać było terkot jakiegoś luźnego elementu.
                            O klimatyzacji wiem tyle, ze w przypadku nieszczelnej chłodnicy spada poziom czynnika chłodzącego i zaczyna bulgotać, wydawać dziwne dźwięki.
                            Czy mowa jest o tym samym. Można by było prosic o rozwinięcie określenia "przewód klimatyzacji".
                            Last edited by Theo74; 17-09-2020, 17:02.

Comment

Working...
                            X