Sprawdź czy masz dobrze przykręcone klemy no i akumulator musisz przede wszystkim podładować, tutaj raczej nie ma innej przyczyny.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
System start stop
Collapse
X
-
-
problem wyjaśniony w ASO. Akumulator był max. naładowany. Brak działania S/S i wyświetlana ikona akumulatora był spowodowany zawieszeniem odpowiedzialnego za to czujnika. Należało zdjąć na chwilę minusową klemę i czujnik się zrestartował. Może się komuś przyda taka informacja.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaBrak działania S/S i wyświetlana ikona akumulatora był spowodowany zawieszeniem odpowiedzialnego za to czujnika
Comment
-
Zamieszczone przez Cojakco Zobacz postaTy lepiej napisz jak zawiesiłeś ten czujnik. To będzie najtańsza metoda wyłączenia S/S na stałe XDMiałbym S/S z głowy. Ale człowiek uczy się na błędach
Last edited by Stach13; 04-04-2019, 19:32.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaJakbym wiedział,że to zawieszony czujnik to bym nie interweniowałMiałbym S/S z głowy. Ale człowiek uczy się na błędach
Comment
-
Manual jest dla mnie osobiście za dobrym i za miłym gadgetem żeby pchać się w CVT. Miałem taki zamiar (CVT). Po pojeżdżeniu sobie manualem zakochałem się w tej skrzyni. Serio.
A co do samego systemu S/S- u mnie od zakupu auta nie działał i odpaliłem go (zdejmując klemę) tylko po to by się przekonać czy jest sprawny. Oczywiście jak każdy- chętnie bym go teraz "zawiesił" na nowo.
Comment
-
Start/Stop przynosi jakikolwiek skutek tylko w mieście i to zatłoczonym mieście. Dużo świateł dużo zatrzymań. Jednak trzeba inteligentnie używać sprzęgła - chodzi o to żeby nie wyłączyło silnika jak wiesz, że dojeżdżasz do długo palących się świateł i będzie wyłączenia silnika na kilka sekund.
Jednak moim subiektywnym zdaniem nie przynosi to dużych efektów i czy ma to sens, oszczędność 0,1-0,2 l/100km (ktoś na forum pisał o takim zysku) versus większe zużycie rozrusznika?
Standardowo jak tylko wchodzę do samochodu to po odpaleniu wciskam przycisk SS off. Mam to już we krwi.
Comment
-
Zamieszczone przez Unthinkable Zobacz postaJednak moim subiektywnym zdaniem nie przynosi to dużych efektów i czy ma to sens, oszczędność 0,1-0,2 l/100km (ktoś na forum pisał o takim zysku) versus większe zużycie rozrusznika?
Standardowo jak tylko wchodzę do samochodu to po odpaleniu wciskam przycisk SS off. Mam to już we krwi.
Rozumiem, że ktoś może nie lubić, ale "argumentum ad avarium" do mnie jakoś nie przemawia.
Comment
-
Praktycznie wszystkie podzespoły najbardziej są obciążone podczas rozruchu i to nie tylko rozrusznik. To nie dotyczy tylko auta prosty przykład żarówki czy dysku twardego- w 99% przepala się podczas rozruchu a nie pracy.
Dodatkowo w silnikach turbo przy takim gaszeniu auta turbina nie ma chłodzenia olejem itd. itp.
I myślę, że do nikogo nie przemówi tutaj oszczędność paliwa na poziomie 0.1 - 0.2 L/100km
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez mariossimo Zobacz postaOK, ale czy ten rozrusznik nie jest dostosowany do takiego trybu pracy? Wydaje się, że inżynierowie o tym pomyśleli
...
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaPraktycznie wszystkie podzespoły najbardziej są obciążone podczas rozruchu i to nie tylko rozrusznik. To nie dotyczy tylko auta prosty przykład żarówki czy dysku twardego- w 99% przepala się podczas rozruchu a nie pracy.
Dodatkowo w silnikach turbo przy takim gaszeniu auta turbina nie ma chłodzenia olejem itd. itp........
Comment
Comment