Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Po przeglądzie w serwisie Hondy...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Po przeglądzie w serwisie Hondy...

Komputer pokazywal mi 270 dni do następnego przeglądu... To było jakieś 2 tygodnie temu, teraz pokazuje 260 dni.

Auto używam w weekendy od marca tego roku, dlatego nie przemawia do mnie tłumaczenie serwisantów że komputer dynamicznie oblicza dni do następnego przeglądu na podstawie poprzednich jazd/tygodni/miesiecy. Jeśli tak robi, to trochę coś mu się pomyliło...

Od marca w weekendy robię 100-200 km tygodniowo.
    Przegląd był przy około 23 tys km.

Ktokolwiek miał podobną sytuację?
    Last edited by un hombre; 07-09-2018, 09:35.

Odjął Ci 10 dni czyli niecałe 2 tygodnie, pewnie tak czy inaczej przegląd wyjdzie miej więcej po roku, ewentualnie olejowy będzie w innym terminie.
    Moja Honda
    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

A to nie jest tak, że dynamicznie to on oblicza tylko wymianę oleju, a do przeglądu "B" odlicza po prostu rok czasu albo 20 tyś km na podstawie poprzedniego kilometrażu? Pewnie jak Lukas zobaczy to dokładnie opisze jak to działa (a może już nawet było opisane w którymś wątku).
      Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
      Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
        A to nie jest tak, że dynamicznie to on oblicza tylko wymianę oleju, a do przeglądu "B" odlicza po prostu rok czasu albo 20 tyś km na podstawie poprzedniego kilometrażu?
        Tak właśnie jest.

Comment

Informacja ktora zapomnialem wspomniec - baranki w serwisie troche mi przelali olej I zamiast 3.5 litra wlali 3.8... Zastanawiam sie czy to moze miec jakikolwiek wplyw na to, co pokazuje komputer?

No dobra, to czemu zaraz po wymianie filtra oleju I zalania nowym olejem pokazywalo mi 270 dni?

To jest 270 dni do przegladu bo komputer sobie tak wyliczyl, ze tyle srednio czasu bede potrzebowal zeby przejechac X kilometrow do zajechania oleju?
          I dlaczego ta wartosc maleje zamiast dynamicznie sie przeliczac, skoro od marca robie bardzo malo kilometrow ale nie w warunkach miastowych?
          Last edited by un hombre; 07-09-2018, 09:42.

Comment

Komputer wylicza zużycie oleju na podstawie stylu jazdy, odliczany dynamicznie czas odnosi sie do wymiany oleju. Mi zmiana oleju wyszła po 9000km i 9 miesiącach zmieniłem olej i za 3 miesiące mam przegląd roczny jeszcze. Zwykły przegląd roczny jest co rok lub chyba 15 lub 20tys km.
            www.simple-events.pl

Comment

Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
              No dobra, to czemu zaraz po wymianie filtra oleju I zalania nowym olejem pokazywalo mi 270 dni?
              Mnie po wymianie oleju przegląd A ( 12,5k) komputer pokazywał 90 dni Także się nie przejmuj. 19 dni utrzymuje się od dwóch tygodni, ale juz pokazuje przegląd B czyli pewnie czeka aż stuknie 20 tys. , mam obecnie 18,5 tys.

Comment

Swoja droga jest sens jechac do nich aby odessali te 200-300 ml oleju?

Czy juz jezdzic z tym I sie nie przejmowac?
                Przy poprzednich jazdach nie przybywalo mi oleju od paliwa...

Comment

Ja odciągałem u siebie po obydwu wymianach bo oczywiście przelali, ale opinie czy na ten temat są podzielone.
                  Moja Honda
                  https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Odliczanie dynamiczne to odmiana nazewnictwa (inteligentne).
                    Liczy czas,ilość wtrysków,średnie obciążenie,temperatury.
                    Nie wiadomo do końca co i czy coś jeszcze,ale jak pisze Plastik zależy to od warunków a nie tylko czasu.

Comment

Wczoraj zaczęło pokazywać 250. Regularnie odlicza te 10 dni ale próg startowy to był 270 dni.

Jak dla mnie to wygląda na to że zapomnieli coś zrestartować ale w ustawieniach komputera nie widzę co mogliby zapomnieć..

Comment

U mnie po pierwszej wymianie oleju po 11k km i upływie 6 miesięcy (jak kupiłem w listopadzie to komputer pokazywał 350 dni) licznik wystartował od 150 dni (do przeglądu rocznego zapewne) i regularnie "ucina" mi te 10-ki dni chyba, że zdążę przejechać więcej kilometrów to wtedy pewnie zacznie mi ubywać szybciej do przeglądu olejowego a nie rocznego.
                        Moja Hania
                        http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Bierzcie też pod uwagę okoliczności jazdy. Styl, średnie prędkości, dystanse itd. Ja dziś miałem właśnie przykład jak wiele może się zmienić. Auto kupiłem wrzesień/październik 2016. Pierwsza wymiana NA ŻĄDANIE komputera w grudniu 2017 przy przebiegu ok 12.000 o ile pamiętam. Styl jazdy? Do pracy w godzinach 15-16 (pracuję popołudniami) więc czasami w gęstym ruchu czy korkach. Do tego od czasu do czasu dzieciaka najmłodszego do żłobka 2+2 km jak deszcz padał. Trochę wożenia dupy po osiedlu. Dwie trasy po 250 +250 km. A potem była zmiana. Od września 2017 najmłodszy ze środkowym w przedszkolu pod domem, od zimy 2017/2018 nie wjeżdżam właściwie do miasta tylko lecę do pracy obwodnicą Warszawy, w zasadzie nie stoję w korkach, bo do pracy na 14, średnią prędkość mam ponad 40 km/h. Od maja zrobiłem cztery spore trasy (od 250+250 do 500+500). Efekt? Dziś po skasowaniu inspekcji B2 wyświetlił się przegląd A za.... 10.000 km. A mam nalatane od poprzedniego też 10.000. Czyli zmiany o których napisałem spowodowały dwukrotne wydłużenie interwału wymiany.
                          Wydaje mi się, że nie ma co gdybać i liczyć tych dni/kilometrów. To jest bardzo płynne. Zachować czujność rewolucyjną jak ktoś chce z własną oliwą iść i tyle. Samochód sam wezwie. A ja i tak w grudniu ponownie zmieniam olej. Mimo obiekcji komputera

Comment

Może specyfika oprogramowania to powód dla którego Honda trzyma się tej wodzianki i nie daje lać dobrego oilu. Inny olej,inne naliczanie.

Comment

Jeśli przeglądy A i B są robione oddzielnie, to komputer prawdopodobnie liczy do tego co jego zdaniem może nastąpić wcześniej; w tym przypadku po wymianie oleju prawdopodobnie pokazuje okres za jaki ma nastąpić przegląd B. Trzeba sprawdzić kiedy był ostatnio przegląd B i może się okazać że właśnie po dodaniu tych 250 dni wyjdzie rok od ostatniego B.

Comment

Working...
                              X