Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fotel kierowcy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez nchir Zobacz posta
    180 cm, 110 kg. Nie mam żadnych problemów z zajęciem wygodnej pozycji za kierownicą
    No na malom przejzadzke jest zawsze oki. Ja tez mam problem z plecami jak zrobie trase 300km. Ale zauwazylem ze jak sie maksymalnie odsune. Tak jak sprzeglo wcisniete na prawie prostej nodze, minimalnie brakuje, to jest lepiej. Jednak wtedy kierownica jest daleko. Nie ksiazkowo brakuje z 2cm do zegarkowej pozycji. A pionowo tez slabo siedziec.

Gdzies tez czytalem zeby bylo bardziej ergonomicznie to wysokosc fotela maksymalnie do gory powinna byc ustawiona. Ale nie jestem przekonany .

Sa tez na aliexpresie takie wydluzki siedziska. Ale w miescie moga przeszkadzac.

Pewnie najlepiej oddac do tapicera fotel na totalna przerobke . Tylko pytanie jakie to koszta 3k na fotel ?

180cm i 105kg

Swoja droga mozna tez probowac dac jakoms miekka pianke aby cialo bardziej sie zapadalo naturalnie tam gdzie powinno. Ale to zawsze przerobka i podgrzewanie moze byc gorsze zima.

Comment

Spróbujcie bardziej odsunąć siedzisko, i fotel max w dół, bardziej na udach siedzieć niż na d.... Mnie po długiej trasie nic nie boli, a w Accordzie potrafiła mi lekko noga sztywnieć. Z drugiej strony jak kręgosłup nap... to rzadko jakie siedzenia pomagają. Ja np zauważyłem, że bardziej mnie kręgosłup boli po siedzeniu w suv niż w autach sportowych gdzie są bardziej nogi wyprostowane.

Comment

Dla mnie fotel kierowcy wygodny, a komfort podróżowania Civiciem X przypomina mi ten z Accorda VIII (elektrycznie regulowany fotel). Nawet po długiej trasie < 500km mam ochotę jechać dalej.

Między Accordem VIII a Civiciem X jeżdziłem niecałe 2 lata Mazdą 3 BN z 2018r. W tym czasie zrobiłem prawie 65 tyś km, 90% drogi krajowe i nabawiłem się problemów z mięśniem biodrowo-lędźwiowym. Fotele były za miękkie, ponadto regulacja odcinka lędźwiowego była znikoma + krótkie siedzisko.

Ponadto w ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem okazję przejechać po 2000km (w tym 800km jazdy ciągłej) służbową Skodą Superb (2014 II generacja) i Oplem Insignią (2015 facelift). Oba samochody wyspecyfikowane z elektryczną regulacją foteli (spora możliwość regulacji). Wrażenia z jazdy jednym, jaki drugim samochodem były słabe... już po 300km łamało mnie w plecach niemiłosiernie. Regulacja pomagała tylko na chwilę. Nie ma podjazdu do Accorda VIII, który konstrukcyjnie jest z tych samych lat.

Wniosek z tego taki, że ile ludzi tyle opinii, ale na własnej skórze przekonałem się, że fotele w Hondzie nie są najgorsze. Mają co prawda nieco za krótkie siedzisko, ale mimo to sprawdzają się świetnie w długiej trasie. Kwestia odpowiedniego ustawienia.

Comment

182cm, 90kg i również żadnych problemów.

Comment

Może u mnie brak problemów bo nie trzymam rąk na 2:45 tylko najcęściej jedną ręką na dole kierownicy lub dwoma na 4:40 , opirając łokcie na podłokietnikach. Taka jazda jest mega relaksowa.

Comment

Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
              Może u mnie brak problemów bo nie trzymam rąk na 2:45 tylko najcęściej jedną ręką na dole kierownicy lub dwoma na 4:40 , opirając łokcie na podłokietnikach. Taka jazda jest mega relaksowa.

Comment

Lewy łókięć u mnie opiera się na mięciutkiej gąbce przyklejonej do tego twardego podłokietnika.

Comment

Problem z fotelami Civic X

Cześć Wszystkim,

Mam na imię Kuba jestem nowym forumowiczem. Od 2017 jestem posiadaczem Hondy Civic X 1.5 t 182KM wersja Sport+. Chcę niebawem pobawić się w lekki tuning swojej Hondy jednak największym mankamentem są fotele przednie. Czytałem na różnych forach i opiniach użytkowników że ta Honda ma mega niewygodne fotele. Ja mam samochód od nowości,do dzisiaj nie mogę ustawić takiej pozycji bym czuł się komfortowo, po 1.5 h jazdy już czuję jak łupią mnie plecy, fakt mam 188 cm wzrostu może to też ma wpływ bo siedziska są krótkie, robione raczej pod Japończyków. Może ktoś polecić mi co zrobić ? Może wypełnić gąbka w środku te fotele by poprawić komfort ? Jestem z Trójmiasta i dostałem namiary na dobrą tapicernię z Kościerzyny. Czytałem że przenoszenie foteli z Type-R może skutkować problemem w działaniu poduszek powietrznych i ogólnej elektryki foteli. Będę wdzięczny za pomoc bo myślę o tym tuningu ale jeśli nie rozwiąże problemu foteli to nie wiem czy tuning nie mija się z celem. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Jeśli mój temat powieliłem to przepraszam administratorów

1. Pierwszy post dodajemy w dziale przywitań. Regulamin pkt 2.
                  2. Zanim założymy temat to używamy wyszukiwarki - posty przeniosłem do podobnego tematu.
                  3. W tytule tematu jest ZAKAZ używania słów: problem, pomocy itp.
                  4. Jeśli zakładamy temat to umieszczamy go w odpowienim dziale.
                  Last edited by Paluch; 29-04-2021, 21:38.

Comment

Kurcze pod małych Japończyków to byly fotele w Avensis t25. Mam 186 cm wzrostu i odnajduję się bezproblemowo w fotelach Civica. Może wersja touring z Kanady ma inne fotele niż sport+?

Comment

Zamieszczone przez Kuba007! Zobacz posta
                      Może wypełnić gąbka w środku te fotele by poprawić komfort ?
                      Ja w swoim Sport+ wymieniłem całą tapicerkę i tapicer przy wymianie wyłożył siedziska dodatkową gąbką. Może to moje subiektywne odczucie , ale komfort siedzenia bardzo mi się poprawił. Mam 186 cm wzrostu.

Comment

Czy udało się komuś zrobić coś z fotelem kierowcy chodzi mi o wypchanie lędżwi,na minimum jest za mocno wypchane pomimo 4 lat nic się nie uklepało a miałem taką nadzieję.

Comment

Czy komuś uznano reklamację z odbitymi grzałkami pod tyłkiem kierowcy? Pojawił mi się ten sam problem, a za 10 dni wizyta w ASO na wymianie oleju (auto ma 85tys.). Pozdraiwam!

Comment

Bez żadnego problemu wymieniali materiał zarówno mi jak i innym forumowiczom.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Wymienią ci siedzisko na nowe, ale spokojnie w nowym tez wyjdą grzałki po jakims czasie..

Comment

Wymienili bez problemu.

Comment

Working...
                                X