Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ten Merc to ciekawa opcja za 120k po rabatach. Właśnie takiego skonfigurowałem do 145k i tam biedy IMO nie ma.

Comment

• Tam seryjne jest takie, że biedy nie ma... dorzucasz lepsze światełka, interface do AndroidAuto/AppleCarPlay, adaptywny zawias i jest z grubsza komplet co trzeba. Oczywiście, można skonfigurować i za 200tys. jak się weźmie wszystkie opcje tylko popatrzcie czego one dotyczą - to nie są rzeczy "normalne" w tej klasie...

No o takie rabaty to trzeba powalczyć, z ulicy takiego na dzień dobry nie uzyskasz, ale się da jak widać. Zawsze w razie czego jest tańszy i też super wyposażony Civic X gen Szokuje mnie tylko przepaść w osiągach. Niby marne 29 kucy różnicy, podobna masa własna, a osiągi 8,2 do 6,5 do setki to kurcze różnica dynamiczny kompakt vs hot hatch... jednak te 350 Nm z turbo dwulitrówki to jest to...
      Last edited by Alix; 20-02-2017, 21:48.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Był taki test w auto bildzie na 200 k km, właśnie a klasy 1,6t i golfa 1,4 tsi, oczywiście stwierdzili, że golf fajniejszy, ale na tym dystansie ciągle im się psuł, natomiast merc nie zawiódł nawet raz.

Comment

• A ja w weekend pojezdzilem Q30. Fajne auto. Kupiłbym gdybym chcial kompakta premium.
          Wiem, ze to techniczny przeszczep Merca A ale wyglada 2 razy lepiej, jest wygodniejszy, chyba cichszy...
          Materiały bez zarzutu.
          1.6t 156 KM z DCT wystarcza.

Najwazniejsze ze jest oryginalny i naprawde robi wrazenie na drodze.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ja tez byłem pod wrazeniem Q30 w Poznaniu na prezentacji! Razem z MarcelWro uznalismy za zdecydowanie najwygodniejszego kompakta Merc jest bardziej barokowo-sportowy, w Q30 czuć ciepłą dłoń Renault i stary dobry francuski komfort
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Chociaż wiem, że Q30 to kundel i składak to jednak podoba mi się to auto. Z tym, że mnie bardziej podchodzi XQ30 2.0t awd , cena około 150tyś zł. Ciekaw jestem jak jest z rabatowaniem aut w Infinity.

Comment

• Ale co w dzisiejszych czasach znaczy "kundel" czy "składak"? Wszystkie auta są przecież składane z grubsza z tych samych części. Kwestia ich doboru i dobrego inżyniera od poskładania odpowiednio odpowiednich klocków, ewentualnie wymyślenia kilku nowych i designera do reszty. Z tej perspektywy Civic Aerodeck w dieslu też był kundlem, nawet w sumie nie był to Civic... Jak widać A klasa to udana konstrukcja, wiec chyba lepiej, że Q30 jest oparte na niej, a nie na platformie np. Megane.
                Last edited by Alix; 21-02-2017, 09:38.
                . .

Comment

• A Infinity ma coś wspólnego z renault? Bo chyba raczej z nissanem... chyba, że idąc dalej nissan ma dużo wspólnego z renault...
                  p.s
                  przerażają mnie ceny nowych aut...jakiś peugeot 3008 startuje od 90 tys za najmniejszy silnik i bida wersje...
                  za chwilę będzie standardem 100 tys za kompakta...jeśli już nie jest...(civic, golf)

Comment

• Szkoda, że tylko 3d.
                    Fajnie, że 1.8 z kompresorem, a nie jakieś 1.0 turbo :P
                    Przypomina mi się TS Compressor: https://www.youtube.com/watch?v=fjyCNQG6_dE
                    Może pięknie śmigać.
                    Last edited by ozzymir; 21-02-2017, 10:34.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                      Ale co w dzisiejszych czasach znaczy "kundel" czy "składak"
                      Infinity w Q30 nie ma własnego silnika, ani płyty podłogowej, to jest Infinity-Renault-Nissan-Mercedes i Bóg wie co jeszcze. W Hondzie tak nie masz bo do Civica nie wsadzają silnika od Peugota, a płyta podłogowa nie jest od Vag-a, to są rozwiązania Hondy, przez nich opracowane. Pewnie taki stan rzeczy odpowiada za bezawaryjność Hondy, ja takie firmy szanuje. Pomijam, że kosmetyka, wycieraczki, pompy, akumulatory i inny osprzęt nie jest od Hondy, ale tak jest tez u innych producentów.
                      Last edited by Jozin; 21-02-2017, 11:08.

Comment

• Civic X w Honda Plaza ma być w następnym tygodniu , w Kato nie wiem czekam na info... Natomiast dostałem informacje że najwcześniej mogę wydać samochód 18 Marca, podajże premiera jest 17 lub 18...
                        Wracają do środka Hondy jakości itp... to chyba każdy przyzna mi racje że plastiki są twarde jak kamień w drzwiach i podłokietniku gąbki jest może 2 milimetry , mam nadzieję że to zmienią , naprawkę materiały i plastiki w IX są marne, może jest to dobrze spasowane ale nic więcej... w KIA już jest lepiej

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
                          Civic X w Honda Plaza ma być w następnym tygodniu , w Kato nie wiem czekam na info... Natomiast dostałem informacje że najwcześniej mogę wydać samochód 18 Marca, podajże premiera jest 17 lub 18...
                          Wracają do środka Hondy jakości itp... to chyba każdy przyzna mi racje że plastiki są twarde jak kamień w drzwiach i podłokietniku gąbki jest może 2 milimetry , mam nadzieję że to zmienią , naprawkę materiały i plastiki w IX są marne, może jest to dobrze spasowane ale nic więcej... w KIA już jest lepiej
                          Jeśli nie tajemnica - od którego ze sprzedawców z Honda Plaza uzyskałeś to info? wiadomo, czy będą na start obydwie wersje silnikowe?

Comment

• Nie wiem od którego pisałem z Nimi n fb...

Comment

• Mój znajomy ma ceeda 3 letniego, jak kupił, to się cieszył jakością, a teraz narzeka, że mu skrzypi i trzeszczy, a ma 60k km, ja swoją ix zrobiłem 82 k km i naprawdę w porównaniu do kijanki o niebo lepiej.
                              Lepiej niż w astrze, podobnie do focusa, octavii, ciut lepiej od Leona i mazdy 3, oczywiście za golfem, volvo i premium, ale nie są złe, no chyba, że wyznacznikiem jako ści jest piano black, teraz mam ctr i po lifcie troszkę poprawili materialy i jakość

Comment

• Moim zdaniem w IX jest to, co należy się spodziewać z grubsza po kompakcie nie-premium. W X porównywalnie, tylko tapicerka materiałowa odstaje od reszty. Jak ktoś chce lepsze materiały to Premium i tyle... nie oczekujmy, że kompakt popularnej marki będzie Bentleyem, nawet jak kosztuje 100tys. , to wciąż księgowi mają tam wiele do gadania.

No właśnie z tymi cenami to się robi masakra. Dzisiaj kompakty kosztują praktycznie tyle co kilka lat temu klasa D. Tymczasem auta klasy B co premiera zaczynają mieć >300 litrów bagażnika i powoli... będą zastępować kompakty u niektórych... a tanie to już też niestety dawno przestaly być.

@Jozin ale Q30 to jest calkowicie Merc A - plyta podlogowa, silnik, skrzynia, wszystko. To Infinity z matczynego koncernu Renault-Nissan ma tylko design nadwozia i znaczek na masce. Podobnie jak QX30 to po prostu Merc GLA. Z jakiegoś powodu kupili jednak całe auta od Merca, jak widać na premium uznali to za lepszą podstawę niż własne pewnie łatwiej taniej i prościej dostępne platformy Megane / Pulsar czy Kadjar / Kumkwat - co niestety nie swiadczy za dobrze o tych autach i ich potencjale
                                Last edited by Alix; 21-02-2017, 13:53.
                                . .

Comment

Working...
                                X