Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• I znowu Astra jest nr 1...

............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Lista najgorszych aut a podali tylko zalety Astry. Na liście jest też GTR. Ach ci milionerzy, mają swoje kaprysy hehe. A tak na serio to jak latałem po polskich forach astry to jedni ludzie są zadowoleni ale a drudzy sporo narzekają na to ,że trafili model z trzeszczącymi plastikami, drobnymi wadami, zdarzają się poważniejsze problemy z silnikiem 1.4T. Trochę to przypomina szczęście osoby która nie trafiła kuli w rosyjskiej ruletce . Sam ostatnio robiłem jazdę próbną Astrą 1.4T 150KM to zrobiła dobre wrażenie. Elastyczny silniki, dobrze wyciszony i wyposażony. Ale miała tylko 750km przebiegu wiec może nic jeszcze nie miało szansy się zepsuć .

Comment

• Astra w 2016 sprzedała się w ilości 240tys sztuk więc statystycznie więcej będzie opinii w necie zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych. Te negatywne dotyczą głównie elektroniki bo Opel sam padł ofiarą własnej polityki cenowej wyceniając Astrę dość atrakcyjnie i robiąc małe różnice cenowe między wersjami. Dlatego odsetek aut w najbogatszym wyposażeniu jest wysoki a tam są asystenci kierowcy, radar, wspomaganie parkowania, elektroniczny kluczyk itp. a to sprawia czasem problem. Ludzie generalnie mówią o nadwrażliwości systemów wspomagania kierowcy - czujniki martwego pola widzą krzaki rosnące blisko drogi, radar ma problem przy zaparowanej szybie czy czujniki parkowania widzą źle dokreconą ramkę tablicy rejestracyjnej. Upgrade softu rozwiązuje niektóre sprawy ale jak widać elektronika (a raczej soft) jest na razie słabym punktem nowych aut.
        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Ano... cóż, patrz Honda Connect czy co poniektórzy asystenci (np. alarm zblizeniowy zdarza się nieraz przy wyprzedzaniu na autostradzie...). Każdy chce wypisać jakie możliwości ma nowy hardware - niestety nieliczni dopracowuja software, takie czasy
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Jak dobrze pamiętam Audi w najbliższym czasie planuje wypuścić autonomiczny pojazd. Chyba nie zaufałbym takiemu wynalazkowi. Chociaż takie auto to moje marzenie. Wsiadam rano zaspany, mówię mu zawieź mnie do roboty i jeszcze pół godziny drzemki.
            Póki co w mojej Hondzie wszystko na szczęście działa poprawnie, ale ja tą elektronikę traktuję jako miły dodatek, dostałem w pakiecie... fajnie. Jednak rączki na kierownicy, czujność i oczy szeroko otwarte.
            Pozdrawiam Czarodziej
            Mój Szogun

Comment

• Ciekawe zestawienie satysfakcji klientów z posiadanej marki samochodu w USA.
              Tesla wygrywa, Honda 6 na 29 ocenianych marek:
              Last edited by Cojakco; 08-01-2017, 00:10.

Comment

• Chociaż takie auto to moje marzenie. Wsiadam rano zaspany, mówię mu zawieź mnie do roboty i jeszcze pół godziny drzemki.
                Takie auto nazywa się Taxi i mam wrażenie że wyjdzie zdecydowanie taniej, nawet w dłuższym okresie czasu heh...
                Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Szybka kalkulacja: taksówka do pracy kosztowała by mnie do 30pln. 22 dni robocze po 60 zeta. Czyli 1320 za dojazdy. To mniej co najmniej o połowę niż rata wynajmu długoterminowego (o pełnym kredycie czy leasingu nie mowiac) takiego auta autonomicznego o wartości pewnie 150+ tys. - nie mówiąc o prądzie/paliwie, oponach, częściach, serwisie, ubezpieczeniu etc.

Mam kolegę, który po złamaniu kręgosłupa przyjmuje silne leki przeciwpadaczkowe z powodu nerwobóli i nie może prowadzić auta, wiec od kilku lat codziennie jeździ do pracy taksówką właśnie. Mamy podobne odległości, ale On wydaje zdecydowanie mniej niż ja na auto i ma jak piszecie. Ma z resztą już spore zniżki jako stały klient i znajomych taksiarzy.

Tak naprawdę to też kwestia dobrej inwestycji w komunikację. Mam tramwaj z domu do pracy, jak za kilka lat oboje dzieci już nie będą wymagały podwozenia - moglbym spokojnie nim jeździć, tym bardziej, że tendencja jest do robienia darmowej komunikacji miejskiej w dużych aglomeracjach. No, tylko żeby to było punktualne i nie musieć siedzieć scisniety pod czyjąś niedomytą pachą... to by dało radę. Wystarczyłoby podwoić liczbę wozów w godzinach szczytu i byłoby OK.
                  Last edited by Alix; 08-01-2017, 14:26.
                  . .

Comment

• Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
                    Takie auto nazywa się Taxi i mam wrażenie że wyjdzie zdecydowanie taniej, nawet w dłuższym okresie czasu heh...
                    W sumie racja, tylko znajdź mi taxi z Ujścia do Czarnkowa, jak najbliższa jest w Pile czyli dodatkowe 25 km na dojazd Czasem się nie da. A człowiek rano by pospał Takie dywagacje bez sensu.
                    Pozdrawiam Czarodziej
                    Mój Szogun

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                      Tak naprawdę to też kwestia dobrej inwestycji w komunikację. Mam tramwaj z domu do pracy, jak za kilka lat oboje dzieci już nie będą wymagały podwozenia - moglbym spokojnie nim jeździć
                      U mnie to w ogóle nie wchodzi w grę, do pracy rano jadę 8-10 minut autem, 30 minut rowerem a komunikacją godzinę albo więcej... jeśli miałbym dojechać na pierwszą zmianę to musiałbym wstawać 2 godziny wcześniej...a w niedzielę i święta to dojazd tylko autobusami nocnymi i to dwoma, ewentualnie z buta z auta zimą nie zrezygnuję... latem czasami jadę rowerem.

Comment

• W KRK mam zdecydowanie "lepiej"
                        Do pracy mam 30min samochodem (przejazd przez centrum) i 30 min rowerem. Niestety odwożenie dzieciaków wpycha mnie do samochodu. Jedynie w wakacje robię sobie przerwę do spalin i ćwiczę formę

PS
                        Przy obecnym smogu jazda na rowerze to działanie proekologiczne. Oddychając głębiej zwalczasz zanieczyszczenie miasta

Comment

• Przecież ten smog się już klika czy kilkanaście dobrych lat utrzymuje, a dopiero teraz się to wyciąga na wierzch...

Comment

• Nie wiem czy już było pisane. Jest już Hondata do 1.5T
                            700 $

sent from mobile

Comment

• Wydaj stowke na 1.5T, do tego 700USD na Hondate, potem za soft, ewentualnie IC, wydech, zawias, hamulce... i wydasz kasę za którą kupisz Cupre, do ktorej 1.5T i tak nie ma szansy mieć podejscia nawet seryjnej - co byś z nim nie zrobił...
                              . .

Comment

• Tak jak Alix pisze - trochę za droga zabawa jak na osiągi/wynik, który można osiągnąć.
                                Polityka cenowa ewidentnie do zmiany.

Inna sprawa, że Honda nadal nie opublikowała oficjalnie cen X gen Może jednak pracuja aby coś obniżyć...
                                Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Working...
                                X