Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ustawcie sobie wyszukiwarkę w Allegro auta osobowe, auto nowe, cena max 100tyś, km min 180, zobaczycie ile wam wyskoczy wyników aut z silnikiem 180km i więcej Civic wcale nie jest taki drogi. Czemu się nie sprzedaje, a mimo to firma istnieje nadal na rynku? Honda produkuje auta pod konkretnego klienta moim zdaniem, nie jest to klient masowy jak w Toyocie np.
    Jakiś dyrektor Hondy kiedyś tłumaczył, że oni wolą sprzedać jedno auto i zarobić na nim 40% (strzelam) niż sprzedać 10 aut z zyskiem 4%, coś w ten deseń, mniej za więcej. U mnie w nie małym przecież mieście około 50tyś nie widziałem jeszcze ani jednego nowego X , IX nowszych jeżdżą może ze dwie sztuki, jedno HRV, trochę widać CRV nowych, dwa Accordy VIII stare i chyba jeden nowy. Nowych 0-3 letnich Hond jeździ może ze 3-5szt, sporo jest Hond starszych.

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
      U mnie w nie małym przecież mieście około 50tyś nie widziałem jeszcze ani jednego nowego X , IX nowszych jeżdżą może ze dwie sztuki, jedno HRV, trochę widać CRV nowych, dwa Accordy VIII stare i chyba jeden nowy. Nowych 0-3 letnich Hond jeździ może ze 3-5szt, sporo jest Hond starszych.
      u mnie identycznie.. miasteczko ok. dwa razy mniejsze niż u Ciebie Jozin, bynajmniej nie biedne patrząc co jeździ po ulicach, ale proporcje identyczne...

Comment

• Miasteczko 25 tyś i mój IX po lifcie jest można powiedzieć jedyny... Jest jeden elegance, ale to jakiś ziomek ma chyba na firmę, bo blachy inne. X to na blachach z Wawy widziałem raz, pewnie ktoś na weekend do Puszczy przyjechał

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
          nie kojarzę też, żebym widział gdzieś bilboardy z hondą, a ta c-hr była wszędzie...
          Jedyny bilboard z civic x widzialem w hali wylotów w Modlinie w listopadzie zeszlego roku. Nie wiem jak dlugo tam stal. Ale jestem dosc mocno przekonany, ze mial on znaczny wplyw na moja decyzje o zakupie. Tak siedzialem czekajac na lot i gapilem sie jak sroka i chyba jakis przekaz podprogowy dotarl do mnie skutecznie :-)

Comment

Jakiś dyrektor Hondy kiedyś tłumaczył, że oni wolą sprzedać jedno auto i zarobić na nim 40% (strzelam) niż sprzedać 10 aut z zyskiem 4%, coś w ten deseń, mniej za więcej.
            Baaaardzo krótkowzroczne podejscie. Oni nie zarabiaja tylko na sprzedazy nowych aut. Ale tez na serwisie, czesciach eksploatacyjnych i zamiennych itp.
            Moze i marze na jednym aucie maja wyzsza, ale na serwis potem przyjedzie jedno auto a nie 10. I skasuja za jeden filtr, olej, i robocizne. A nie 10x. I dealerzy przymierają głodem albo muszą podniesc ceny, zeby spiąć budżet, co powoduje odpływ aut starszych z oficjalnego kanału serwisu. Ale jakis dyrektor, który ma wpisane w managerskie KPI marżę na nowych autach jest zadowolony.

Comment

• W moim 50tys miasteczku oprócz mojej, są jeszcze conajmniej 2 x gen, ix jest ok 5-8, cr-v jest chyba jeszcze więcej, a nawet widuję ost hr-vke. My narzekamy, ale jak spojrzymy globalnie, to Honda jest 4 na światowym rynku, natomiast Civic ze wzrostem 30,6% w 2017 w stosunku do 2016 jest 5 ogólnie samochodem i 3 kompaktem za corolla i golfem, więc pytanie tylko dlaczego kładą taką lage na całą EU.

Comment

• Awaryjność Hond nie jest wielka. Koszty serwisu są niskie wg. mnie, no może średnie , z tego co patrzę po Fv to Toyota, WV, Skoda życzy sobie więcej, do tego dochodzą jeszcze koszty części w tych markach. Ludzie serwisują Hondy w Aso do 5-7 takie widzę przeważnie w serwisie, ale widzę też starsze. Serwis "młodych" Hond to głownie olej, filtry i check listy, do tego pieczątka z Aso, która ułatwia sprzedaż używanego auta. U mnie w Aso nie ma szans żeby się umówić na serwis z marszu, zawsze ładnych kilka dni wcześniej trzeba się zapisać, nie wynika z tego żeby biedowali.

Comment

• Serwis to także naprawy blacharsko-lakiernicze, na których producent i ASO zarabiają krocie, ale jest to statystycznie wprost proporcjonalne do ilości egzemplarzy na rynku.
                  Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                  Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Witam
                    Może z innej beczki i ktoś mi pomoże... szukam samochodu dla mojej żony aktualnie ma małego i20 chodzi głownie o możliwość włożenia wózka do bagażnika co możecie Polecić? Podobają jej się małe Suv-y ale tam bagażniki są lipne no i ceny też duże chodzi o nowy lub max coś 2 letniego...

Comment

Civic wcale nie jest taki drogi. Czemu się nie sprzedaje, a mimo to firma istnieje nadal na rynku? Honda produkuje auta pod konkretnego klienta moim zdaniem, nie jest to klient masowy jak w Toyocie np.
                      .
                      Ale właśnie się sprzedaje i to bardzo dobrze ... tyle, że nie w Europie. W Kanadzie jest najlepiej sprzedającym się samochodem osobowym już 20 rok z rzędu. W USA również wysoko stoi. Zresztą w USA w pierwszej dziesiątce wszystkich sprzedanych aut są aż 3 modele Hondy - Civic, Accord i CRV. Także właśnie Honda robi auta pod bardzo masowego klienta.

W Japonii też się ma dobrze i co więcej w Japonii Honda sprzedaje ok 20 różnych modeli (z czego większość dostępna również w wariantach hybrydowych), a nie 4 jak w Polsce
                      Po prostu Europa Hondę nie interesuje - zarabia gdzie indziej właśnie na masowym kliencie sprzedając miliony samochdoów. Więc pytanie czemu jeszcze w ogóle istnieje na rynku Europejskim? I może właśnie tak tylko siłą rozpędu istnieje - póki nie będą mieli straty to coś tam rzucą czasem jakieś auto na sprzedaż, ale bez napięcia, bo globalnie ten rynek się dla nich nie liczy - nie tu zarabiają. Ale np. Accorda już wycofali kilka lat temu u nas, mimo, że na innych rynkach zdążyli już 2 nowe generacje wprowadzić i sprzedawać z sukcesem. Więc może powolutku ten rynek wygaszają zostawiając resztki ... To co teraz zostało to już są modele globalne, więc nie ma nakładu na to, żeby specjalną wersję europejską opracowywać. Po prostu produkują na Amerykę i Japonię, a jakąś drobinkę tego rzucą do Europy, a nuż się sprzeda i jeszcze kilka groszy wpadnie ...
                      Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                      Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
                        Witam
                        Może z innej beczki i ktoś mi pomoże... szukam samochodu dla mojej żony aktualnie ma małego i20 chodzi głownie o możliwość włożenia wózka do bagażnika co możecie Polecić? Podobają jej się małe Suv-y ale tam bagażniki są lipne no i ceny też duże chodzi o nowy lub max coś 2 letniego...
                        Jazz 1,5

Comment

• Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
                          Ale właśnie się sprzedaje i to bardzo dobrze ... tyle, że nie w Europie. W Kanadzie jest najlepiej sprzedającym się samochodem osobowym już 20 rok z rzędu. W USA również wysoko stoi. Zresztą w USA w pierwszej dziesiątce wszystkich sprzedanych aut są aż 3 modele Hondy - Civic, Accord i CRV. Także właśnie Honda robi auta pod bardzo masowego klienta.
                          Na Marsie też się dobrze sprzedaje? Rozkminiamy czemu w Polsce Honda klienta zachwyca jak nie zachwyca

Comment

• co możecie Polecić?
                            a jaki budżet?

Comment

• Nie zachwyca, bo jest niestety nie przystosowana, masz tylko sztywne specyfikacje, których nie możesz rozbudować. Nie ma wyboru foteli, dopłaty do np bardziej miękkich lub obszytych skórą materiałów, nawiewów z tyłu, masażu czy ogrzewania kier, nawet oświetlenia ambientowego wewnątrz nie ma. Do tego zagmatwany i przestarzały syst multimed. Kiepska reklama, brak N/A silnika i za droga litrówka, nie każdy chce mieć 180KM i wydać min 90tys na kompakta lub 80 na golasa w przypadku sedana. Ponadto jak na razie bezsensu okazało się opracowanie silnika litrowego, ponieważ każdy podchodzi do niego z dużą ostrożnością I mimo że całkiem fajny, to pali tyle co 1,5, a jest bardziej skomplikowany (rozrząd- wątek o 1,0), mogli trochę jeszcze zmodernizowac 1,8, który na pewno dużo lepiej by się sprzedawał.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                                mogli trochę jeszcze zmodernizowac 1,8, który na pewno dużo lepiej by się sprzedawał.
                                1,8 jeździ w X genie na innych rynkach, albo trzeba było dać ten N/A 2.0 co w Stanach.
                                Moja Honda
                                https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Working...
                                X