Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Tutorial] Android Auto krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• [Tutorial] Android Auto krok po kroku

Wiadomo, że nasze connecty wspierają android auto i apple car play, w związku z tym mam mały tutek co i jak bo sam miałem z tym problem.

Na początek pobieramy na nasz telefon z androidem jedną z kilku wersji apk

i instalujemy. Potem musimy pozwolić jej, a właściwie udzielić uprawnień do kilku rzeczy na telefonie.

Teraz nie pozostało nic innego jak tylko dodać telefon na connect do dozwolonych urządzeń.
    Podłączamy telefon kablem, wchodzimy z ekranu głównego w USTAWIENIA, następnie połącz z androidem, tam wybieramy WŁĄCZ i connect wykryje nasz telefon. Chwilę pomieli i ujrzymy ekran z telefonu na connect.
    Możemy korzystać z wielu aplikacji tj. google maps (lub waze), spotify itd...

Jeśli o tym już każdy wie to proszę usunąć i przepraszam

Podziękowania dla vloga 4Control. To od tego usera dowiedziałem się co i jak i postanowiłem się podzielić.
    Last edited by pawcio-203; 04-03-2018, 10:17.
    Civic 1.5T

Varadero

Tutorial zawsze się przyda. Tym bardziej, że każdy gada o AndroidAuto, a nie można go sobie tak po prostu ściągnąć ze sklepu.

Czasami może się okazać, że nagle HondaConnect nie może połączyć się z telefonem przez AndroidAuto. Często zdarza się, że aktualizacja którejś z aplikacji Google (zazwyczaj map) powoduje niekompatybilność z zainstalowaną wersją Android Auto. Trzeba wtedy jeszcze raz ściągnąć i zainstalować najnowsze APK do AndroidAuto.

Dodatkowy trick:
    Gdy telefon połączony jest przez AndroidAuto to nie można z niego korzystać. Można jednak to obejść, jeśli klikniemy przycisk na telefonie od uruchomionych aplikacji (zazwyczaj kwadrat lub 2 prostokąty), a następnie przycisk Home (zazwyczaj kółko lub domek). Telefon powinien powrócić do ekranu głównego i możemy teraz uruchomić dowolną aplikację. Aby było słychać dźwięk z tych aplikacji, trzeba wybrać odpowiednie źródło w HondaConnect. Ja czasami tak uruchamiam sobie Youtube i puszczam jakiś film którego chcę posłuchać w trakcie jazdy. Można tak uruchomić też dowolną aplikacje muzyczną, nawet nie wspieraną przez Android Auto, bo jedynie wysyłany jest dźwięk z telefonu.

Wydaje mi się, że w tym roku jest szansa, że AndroidAuto będzie już oficjalnie dostępne. W styczniu google poinformowało o planach na poszerzenie w 2018 roku wsparcia dla języków w swoich aplikacjach, w tym dla Polski. Nie było powiedziane, co dokładnie mają na myśli, jednaj prawdopodobnie chodzi o asystenta google. Dostępność AndroidAuto pokrywa się z krajami, w których są języki obsługiwane przez asystenta. Dlatego obstawiam, że w tym roku w końcu będzie dostępny.

Comment

Czy aplikacja pokazuje Wam kontakty? Wszędzie jest napisane, że tak ale u mnie nie ma. Tylko ostatnie połączenia i wybieranie numeru.
      Civic 1.5T

Varadero

Comment

Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
        Czy aplikacja pokazuje Wam kontakty? Wszędzie jest napisane, że tak ale u mnie nie ma. Tylko ostatnie połączenia i wybieranie numeru.
        Ma dostęp do kontaktów, ale android auto jest systemem "inteligentnym" i nie daje dostępu do wszystkiego. Podpowiada tylko co prawdopodobnie może być przydatne w tej chwili, po to aby nie przeklikiwać przez długie listy kontaktów, muzyki itp. Wadą oczywiście jest, że gdy nagle czegoś konkretnego potrzebujemy, a tego nie wyświetla, to trzeba się nakombinować. Tak samo jest z muzyką, wyświetla mi tylko 3 albumy które "może mnie zainteresują" oraz lista utworów w albumie też jest ograniczona. Jak czytałem to wszystko to w celu zwiększenia bezpieczeństwa.

Można też obejść blokadę telefonu (jak opisałem w poprzednim poście) i wybrać numer z telefonu. Alby dodać w honda connect numery do szybkiego dostępu z kierownicy.

Comment

Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
          Nie da się chyba do tego dokopać. ale, przynajmniej u mnie, całkiem dobrze spisuje się wybieranie głosowe. Wystarczy powiedzieć "Zadzwoń Nazwa w kontaktach" i rozpozna, ba nawet jak są 2 numery to potrafi zapytać czy służbowy czy prywatny itp.

Lista poleceń głosowych jest szersza można wybrać cel w nawigacji, zapytać o najbliższą stacje po drodze, pogodę, ba nawet poprawnie mi odpowiedział na pytanie "Kto jest prezentem RP"

Comment

Tak, wiem że można wybierać głosowo. Wkurza mnie jeszcze spotify, a raczej brak "lupki" do szukania repertuaru. Oczywiście, że można szukać głosowo, ale działa to ułomnie. Np. Simply Red nie znajduje. Sade też nie znajduje. A to przecież ikony swoich stylów.
            Civic 1.5T

Varadero

Comment

Witam, mam problem z połaczeniem przez kabel z AA , jak piszesz towchodzimy z ekranu głównego w USTAWIENIA, następnie połącz z androidem, tam wybieramy WŁĄCZ i connect wykryje nasz telefon) , ja nie mogę znaleźć takiej opcji połącz z androidem, jest tam kupa rzeczy ale połącz z androidem nie ma? możesz pomóc już próbowałem z 5 kabli i nic? pozdrawiam

Comment

Po podłączeniu telefonu przełącz w telefonie tryb z "ładowanie baterii" na np. "Przesyłanie zdjęć" u mnie (Xiaomi) to pomaga. Bez tego Honda nie widzi telefonu. Więc może i Tobie pomoże ...

Comment

Zamieszczone przez Kurian Zobacz posta
                  Po podłączeniu telefonu przełącz w telefonie tryb z "ładowanie baterii" na np. "Przesyłanie zdjęć" u mnie (Xiaomi) to pomaga. Bez tego Honda nie widzi telefonu. Więc może i Tobie pomoże ...
                  Dziękuję, sprawdzę pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez buba Zobacz posta
                    Dziękuję, sprawdzę pozdrawiam
                    Witam, sprawdziłem z przesłaniem zdjęć i dalej nic, pisze telefon nie podłączony, już mnie bierze, nie wiem co jest grane ????

Comment

Witam, temat odkopię, bo nie jest już uniwersalnie "krok po kroku" - a przynajmniej nie na styczeń 2020 Uzupełniam o swój przypadek, może komuś pomoże:

Posiadacz Civica 4D 2020 1.5 MT (lift, produkcja 12/2019). Niedostępność Android Auto pozostaje faktem, więc instalacja najnowszego APKa wymagana.
                      Do tego nowy Android (mam Galaxy S10+ z Androidem 10 [G975FXXU3BSL1, kernel 4.14.113]).

Mój scenariusz:
                      - instaluję najnowsze APK na telefonie
                      - odpalam aplikację Android Auto (bez podpinania telefonu) - ot, tak, dla sprawdzenia
                      - aplikacja startuje, typowe pytania o uprawnienia itp., mam widok "samochodowy" (ograniczone apki, duża czcionka itp.), zamykam AA
                      - przy najbliższej okazji podpinam telefon przez USB pod konsolą (1.5A)
                      - na telefonie widzę komunikat o podłączeniu Android Auto, jednak Honda Connect wesoło oznajmia: "błąd - sprawdź działanie smartfona po zatrzymaniu pojazdu" (cytowane z pamięci)
                      -- odpalenie apki ręcznie przed podłączeniem nic nie daje
                      -- zmiana trybu (tylko ładowanie/multimedia/itd.) nic nie daje
                      -- reinstall Android Auto nic nie daje

Dało mi do myślenia to, że telefon poprawnie raportuje podłączenie, a to samochód wydaje się mieć problem.
                      Szybka przebieżka po settingsach w Honda Connect - wszystko w porządku. Problem okazał się lezeć w Androidzie.

1. Po podłączeniu telefonu do auta ignorujemy błąd, bierzemy telefon i rozwijamy belkę powiadomień.
                      2. Kilkamy na wpis informujący o podłączeniu przez USB:
                      scr01.jpg
                      3. Oprócz wyboru trybu pracy mamy też wybór kontroli USB (bodajże od Androida Pie). Domyślnie połączenie jest zawsze kontrolowane przez telefon, zmieniamy na tryb zdalny (kontrola przez podłączone urządzenie):
                      scr02.jpg
                      4. Po wybraniu tej opcji powinno stać się coś nowego: zarówno auto jak i telefon powinny chwilkę popracować i na telefonie ukazać się powinien kreator wstępnej konfiguracji Android Auto.
                      5. Przechodzimy przez kreator. Po jezgo zakończeniu telefon jest poprawnie wykrywany przez naszego Connecta.

Inne opcje, które można spróbować:
                      - całkowite cofnięcie uprawnień Android Auto (w ustawieniach aplikacji) -> podłączenie telefonu przez USB -> odpalenie AA -> przyznanie uprawnień -> powinien pojawić się kreator
                      - czyszczenie cache'u i danych aplikacji -> odpalenie ręczne AA -> podpięcie telefonu do Connecta (pomogło w jednym spotkanym przeze mnie przypadku)

Po pierwszy poprawnym syncu telefonu z Connectem każde kolejne wydaje się być już zawsze bezproblemowe (nie spotkałem się z innym przypadkiem).
                      Last edited by AstralDesign; 23-01-2020, 02:23.

Comment

AA działa przy podłączeniu smartfona do USB z przodu pod konsolą. Jak podłączę do USB pod podłokietnikiem to cisza, brak AA i jest tylko ładowanie, czy to jest normalne ?

Comment

Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                          AA działa przy podłączeniu smartfona do USB z przodu pod konsolą. Jak podłączę do USB pod podłokietnikiem to cisza, brak AA i jest tylko ładowanie, czy to jest normalne ?
                          tak normalne. AA obsługuje tylko przednie usb

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

A ktoś bawił się już bezprzewodowo? Ponoć nowe wersje AA to umożliwiają.

Comment

Zamieszczone przez Zibi_PL_ Zobacz posta
                              A ktoś bawił się już bezprzewodowo? Ponoć nowe wersje AA to umożliwiają.
                              Ale nasz HC nie obsłuży bezprzewodowo

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                              X