Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Światła/żarówki w X-gen - kompendium.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Orientujecie się czy w ogóle i ewentualnie gdzie można kupić zestaw naprawczy uchwytów reflektora? Praktycznie do wszystkich marek są, a do Civica X nie potrafię znaleźć.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Comment

• Czy do obrysówki można montować led, czy wymagana jest homologacja?

Comment

• Wszystkie zewnętrzne światła powinny być homologowane ...

Comment

• diagnosta mówił, że obrysówki nie muszą, ja mam tam wsadzone kierunkowskazy
          Civic X 2.0 USA

Comment

• Zamieszczone przez rm_125 Zobacz posta
            diagnosta mówił, że obrysówki nie muszą, ja mam tam wsadzone kierunkowskazy
            Nie muszą, czyli pewnie zwyczajnie po ludzku nie czepiają się. Na wszystko jednak w aucie, co związane jest z elektryką czy elektroniką musi być homologacja. Nawet na obrysówki, czyli plastiki. Normalnie w czasie kontroli przez policję, nikt nie będzie się uprzykrzał. No chyba że jest akcja na "illegal street-racing", to wtedy dowody rejestracyjne na bank polecą.

Comment

• Civic X 2.0 USA

Comment

• żyjemy w dziwnym kraju obrysówka musi mieć homologacje, a chińskich samoróbek do świateł dziennych nikt się nie czepia

Comment

• Trzeba by trafić naprawdę na wyjątkowego policjanta żeby się czepił świateł, normalnie nawet przy stłuczce takich rzeczy się nie czepiają.

Comment

• nie do końca policjanta, miałem przycierkę zderzaka i rzeczoznawca z ubezpieczenia OC sprawcy sprawdzał oświetlenie.

Comment

• Gliniarze zazwyczaj nie czepiają się, przedstawiciele ubezpieczalni jak najbardziej.

Comment

• Następny kraj dopuszcza retrofity led
                        OSRAM jako pierwszy producent retrofitów LED, uzyskał dopuszczenie do ich stosowania na drogach w Austrii.

Comment

• Co myślicie o tych ledach - nie mają radiatora. Nie spalą lampy ? Szukam żarówek do sedana jako zamiennik żarówki halogenowej H11

Comment

• Zamieszczone przez Duszeek Zobacz posta
                            Co myślicie o tych ledach - nie mają radiatora. Nie spalą lampy ? Szukam żarówek do sedana jako zamiennik żarówki halogenowej H11

https://allegro.pl/oferta/zarowka-le...iel-8149178291
                            Kup jak już firmowe OSRAM Ledriving 2 H11, nie baw się w jakieś chinczyki bezfirmowe.
                            Być może już nie długo dopuszczą ledy legalnie w pl bo i tak dużo ludzi ich używa, od tej technologii nie ma ucieczki.

Comment

• Wiele osób z powodu krótkiego dnia i poprawy widoczności decyduje się na retrofity led,ale ciągle pojawia się problem braku homologacji na takowe żarówki i możliwość otrzymania mandatu itd.
                              Natomiast instalując inne felgi niż są zapisane w homologacji większego problemu z tym nie ma o ile nie przesadzimy z wymiarami.
                              Jeżeli diagnosta na przeglądzie nie stwierdzi ,że felgi nie wystają za obrys auta nie chęcią o nic to przechodzimy przegląd.
                              Ubezpieczyciel np.Pzu i warty też nie ma zproblemu z wypłatą odszkodowania.
                              Więc dlaczego jest tyle straszenia mandatem ,zabraniem dowodu i brakiem wypłaty odszkodowania przy zastosowaniu retrofitów led?
                              Poniżej link odnośnie braku homologacji felgi.
                              Większe, akcesoryjne felgi często polepszają wygląd naszego samochodu. Co jednak na to warunki homologacji samochodu i ewentualna wypłata odszkodowania AC?

Comment

• Kiedyś za 3 światło stop był mandat , dziś jest standardowo montowane.

Retrofity LED nigdy nie zaświeca tak mocno jak fabryczne lampy LED .
                                Powód prosty : powyżej 2000lm lampa musi mieć system poziomowania i spryskiwacze reflektorów.

Te retrofity nawet markowe świeca do 2000lm , a to co piszą na pudełkach to marketing .

Ja stosuję z dużym powodzeniem żarówki Philips +150% , nigdy nie brakuje mi światła na drodze , ba , koledzy czasem gdy jadą ze mną pytają co masz za lampy .... Zwykle H4 (HRV) .
                                70 zł para , H7 po 80 zł .
                                Czy warto wydać 500-600 na retrofity i przerabiać lampę ?

Wadą retrofitiw jest użytkowanie zimą, bo szkło jest nie ogrzewane i nie rozmrozi się , całe ciepło idzie do tyłu lampy na zewnątrz , a żarówka grzeje przód lampy .

Tanie zamienniki będą oślepiały bo brak lini światłocienia .

Więc zastanówcie się czy warto LED

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X